Hagymasi - Kadarka Zobacz większe

Hagymasi - Kadarka 2018

21246

Nowy produkt

Węgierskie czerwone wino wytrawne z Egeru. Jakże inna jest ta Kadarka od win, które kojarzymy z marketowych półek. To wino pochodzące z wulkanicznych gleb Egeru, wyprodukowane przez specjalistę czystej wody – Josefa Hagymasiego. Wino prezentuje purpurowo-rubinową barwę, przyjemny i intensywny zapach truskawek, malin i róż wzbogacony aromatem korzennych przypraw. W ustach wino lekkie, choć z wyczuwalną taniną, strukturą przypominające Pinot Noir. Owoce na pierwszym planie, pieprzne wykończenie. Bardzo pijalna jakościowa Kadarka.

Więcej szczegółów

49,99 zł brutto

payments-logos
Producent
Hagymasi Pinceszet
Hagymasi Pinceszet

Opis

KolorCzerwone
SmakWytrawne
Kraj pochodzeniaWęgry
RegionEger
SzczepKadarka
Objętość750ml
Zawartość alkoholu13%
Temperatura podawania16-18 °C

Hagymasi Pinceszet

Winnica

Hagymasi to producent wina z Egeru z winnicą zlokalizowaną w słynnej Dolinie Pięknej Pani (Szépasszony-völgy). Ten rodzinny projekt prowadzony jest przez Józsefa Hagymási - czołową postać węgierskiego przemysłu winiarskiego, nagrodzonego prestiżowym tytułem winiarza roku 2012. Winiarnia składa się z nowoczesnego, zakładu przetwórczego oraz wykutej w tufie części piwnicznej o łącznej pojemności składowania 240,000 litrów.

Szczepy

Uprawy oparte są w dużej mierze o trzy parcele: Kisrózsás, Öreghegy, Hempergő i Újfogás na których uprawia się wiele szczepów, w tym Rieslingi - włoski (Welschriesling) i reński, Sargamuskotaly, Cserszegi fűszeres, Chardonnay, Kadarkę, Syrah, Pinot Noir, Cabernet Franc i  Cabernet Sauvignon. Z czerwonych szczepów powstają świetne kupaże w tym polecany przez nas Fold es Lelek.

Historia

Winnica rozpoczynała jako mały (5ha) dostawca gron to dla większych producentów. Z czasem właściciel, József Hagymási coraz silniej rozwijał własną produkcję, która rozrosła się do imponujących rozmiarów 27ha. Rozpoczęcie przygody z winem nie było dziełem przypadku - József  ukończył Technikum Uprawy Winorośli i Enologii w Sátoraljaújhely, a po latach pracy w lokalnych winnicach został szefem winnicy Egerskiego Instytutu Badawczego Uprawy Winorośli i Enologii.

Klimat / Gleba

Uprawy Hagymasi rozlokowane są na glebach pochodzenia wulkanicznego - głównie tuf ryolitowych pokrytych cienką warstwą brunatnej gleby leśnej. Dzięki temu wina są mineralne, pełne i zachowują swój owocowy charakter nawet po dłuższym okresie dojrzewania.

Opinie

Napisz opinię

Hagymasi - Kadarka 2018

Hagymasi - Kadarka 2018

  • Objętość: 750ml
  • Smak: Wytrawne 
  • Kolor: Czerwone
  • Kraj pochodzenia: Węgry 
  • Zawartość alkoholu: 13%
  • Temperatura podawania: 16-18°C
  • Produkowane ze szczepu: Kadarka
  • Region: Eger

Produkty powiązane

30 innych produktów w tej samej kategorii: