Lajver - Szekszard Bikaver 2019
Lajver - Szekszard Bikaver 2019

Lajver - Szekszard Bikaver 2019

Ocena:
Smak
Wytrawne
Kraj pochodzenia
Węgry
Region
Szekszard
Szczep
Kekfrankos
Objętość
750ml
Kolor
Czerwone
Zawartość alkoholu
13,5%
Temperatura podawania
15-17°C

39,99 zł

Opis

Dzięki unikalnemu mikroklimatowi, bogatym w lessy warunkom glebowym, w dolinie strumienia Lajvér zrodziły się owoce do tego Szekszardskiego bikavera. Wino powstało w 80% z kékfrankosa, z niewielkim dodatkiem jeszcze trzech odmian: 5% merlota, 7% kadarki, 8% cabernet franca

W aromacie pojawiają się dojrzałe czerwone jagody, wiśnie, hibiskus i słodka pikantność. W tle skóra i grzyby. W ustach wino charakteryzuje się elegancją, średnią intensywnością, harmonijną strukturą kwasu i okrągłymi taninami.

Owoce do tego bikavera zostały zebrane ręcznie. Fermentacja alkoholowa odbywała się w zbiorniku ze stali nierdzewnej (każdy szczep osobno). Następnie wino dojrzewało przez 12 miesięcy w dębowych beczkach (również każdy szczep oddzielnie). Dopiero później, wina z poszczególnych szczepów zostały połączone - winiarz zadecydował, w jakich proporcjach, aby uzyskać  najlepszą harmonię smaku i zapachu.

Najlepiej podawać do

Charakterystyczne aromaty

o producencie wina

manufacturer-picture

Lajver

Wśród wzgórz Szekszárdu powstała winiarnia, która wykorzystuje naturalne warunki przy pomocy najnowocześniejszej technologii. Przetwórnia winogron wraz z piwnicą znajduje się 30 metrów pod ziemią i wykorzystuje energię grawitacji oraz naturalną zdolność zatrzymywania ciepła Ziemi, aby zapewnić najdelikatniejszą metodę przetwarzania winogron.

Winnica

Winiarnia Lajver posiada łącznie 26 hektarów winnic zasadzonych na tarasach. Dzięki skrupulatnej kontroli wydajności produkują wina wysokiej jakości. Potwierdza to 48 krajowych i zagranicznych wyróżnień zdobytych przez wina Lajver w ciągu ostatnich pięciu lat. Winiarnia Lajver to przykład idealnej równowagi między nowoczesną technologią a tradycyjnym winiarstwem.

Ultranowoczesny budynek winiarni Lajver, to wyróżniający się architektonicznie obiekt, którego większa część znajduje się pod ziemią. Budynek doskonale spełnia wszystkie niezbędne funkcje: jest jednocześnie centrum dla zwiedzających, winiarnią, budynkiem przemysłowym, magazynem i piwnicą.

Szczepy 

Uprawia się 12 różnych odmian winorośli, zarówno międzynarodowych jak i rodzimych: rajnai riesling, riesling, chardonnay, sauvignon blanc, cserszeg fuszeres, kadarka, kékfrankos, pinot noir, merlot, cabernet franc, cabernet sauvignon, syrah.

Historia

Winnica Lajver znajduje się w pięknej okolicy, w sercu regionu winiarskiego Szekszárd. Winiarnię wybudowano w 2011/2012 roku. Budynek zaprojektowany został  przez chilijskiego architekta. W tym samym roku rozpoczęto zasadzanie winnic. Przy wyborze odmian jedyną ważną rzeczą było osiągnięcie maksymalnej jakości. Każdy z tarasów został obsadzony najbardziej odpowiednią odmianą w celu wykorzystania potencjału winoron.

Klimat/Gleba

Trzydzieści działek tarasowych utworzonych na czterech parcelach jest doskonale przystosowanych do koryta potoku Lajvér, który zapewnia posiadłości szczególny i naturalny mikroklimat. Efektem jest kilkustopniowa różnica temperatur między dolnym i górnym tarasem w ciągu roku, a także zmienność zawartości wody w glebie. Dolina działa jak naturalny tunel aerodynamiczny. Ta różnorodność sprawia, że ​​wszystkie dwanaście uprawianych szczepów czuje się tam jak w domu.

Ocena

1 - ilość opinii

Eger - Szekszard 1:0
Niczym mnie to wino nie zachwyciło / nie zaskoczyło - ale warto spróbować choćby dla własnego porównania bikaverów egerskich i szekszardzkich. Owocowe, dosyć lekkie. Warto zdekantować albo zostawić w kieliszku na dłużej - budzą się wtedy inne aromaty oprócz owoców ;)
Dodano przez Lidia w dniu 2024-04-24

Inni klienci kupili również