Objętość: 750ml Smak: wytrawny Kolor: Białe Kraj pochodzenia: Polska...
Objętość: 750ml Smak: wytrawny Kolor: Białe Kraj pochodzenia: Polska...
Objętość: 750ml Smak: półwytrawny Kolor: Białe Kraj pochodzenia:...
Objętość: 750ml Smak: półwytrawny Kolor: Białe Kraj pochodzenia:...
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kolor: Białe Kraj pochodzenia: Austria...
Kekfrankos – środkowoeuropejska czerwona odmiana winorośli znana głównie w Europie Środkowej, występująca pod wieloma regionalnymi nazwami. Wino z Kekfrankosa robi się na Węgrzech, gdzie jest najbardziej rozpowszechniony, a także w Austrii (pod nazwą Blaufrankisch), Czechach i Słowacji (Frankovka) czy w Niemczech (Limberger). Szczep można także ...
Kekfrankos – środkowoeuropejska czerwona odmiana winorośli znana głównie w Europie Środkowej, występująca pod wieloma regionalnymi nazwami. Wino z Kekfrankosa robi się na Węgrzech, gdzie jest najbardziej rozpowszechniony, a także w Austrii (pod nazwą Blaufrankisch), Czechach i Słowacji (Frankovka) czy w Niemczech (Limberger). Szczep można także spotkać w Bułgarii, Chorwacji, a nawet w Stanach Zjednoczonych. Kekfrankos dużą popularność zdobył jako podstawowy szczep słynnego węgierskiego wina – Egri Bikaver (dosł. bycza krew). To czerwone, ciężkie, mocno beczkowane wino jest wizytówką całego regionu z północy Węgier – Egeru. Za wzorcowy Bikaver można uznać wino Petreny Big Band. Intensywne, mięsiste wino o przenikających się nutach owocowych i drewnianych. Również w innych regionach Węgier Kekfrankos jest podstawą win kupażowanych, często występując u boku Merlota, Cabernet Sauvignon czy Cabernet Franc. Wino odmianowe z samego tylko Kekfrankos jest intensywnie owocowe, ma żywą kwasowość, jest dość ostre i posiada garbniki na średnim poziomie. Nie dziwi zatem, że często podkreśla się jego pieprzny posmak. Typowymi aromatami w winie z Kekfrankos są wiśnie, jeżyny i leśne jagody. Poddane procesowi starzenia w dębowej beczce zyskuje na subtelności i złożoności. Charakter takiego wina można sprawdzić zapoznając się z Hagymasi Kekfrankos „Hempergo” 2012. To dojrzałe wino z pojedynczej winnicy, która jest najstarszą uprawą Kekfrankosa w Egerze (krzewy liczą sobie ponad 60 lat). W dębowej spędziło w beczce aż 24 miesiące i jest pięknym przykładem odmianowego Kekfrankosa. Na stole łączy się dobrze z jagnięciną oraz pozostałymi mięsami z grilla.
Węgierskie czerwone wino wytrawne z regionu Hajos-Bajai. Wino koloru rubinowego z bukietem "powidła ze śliwek". Ma bogaty posmak dojrzałych owoców. Pasuje do wielu mocno przyprawionych potraw będąc ich mniej owocowym, a bardziej pikantnym partnerem.
Węgierskie różowe wino wytrawne z regionu Hajos-Bajai. Grona Kekfrankosa podczas maceracji miały skrócony kontakt z moszczem przez co zabarwiły go tylko w nieznacznym stopniu na jasno różowy kolor. Wino to jest delikatne, świeże i cytrusowo orzeźwiające, przez co to idealna propozycja na słoneczne, letnie dni. Sugestia połączenia: na aperitif, z...
Indian Nyar, czyli Babie Lato, to czerwone wino wytrawne z Egeru na północy Węgier. Delikatny i wyważony kupaż szczepów Kékfrankos, Pinot Noir i Blauburger z niewielkim dodatkiem Cabernet Franc, Portugesiera, Merlot, i Zweigelta - są tu więc wszystkie czerwone odmiany uprawiane w winnicy. Wino fermentowało w zbiornikach ze stali nierdzewnej, a następnie...
Siller to rodzaj węgierskiego różowego (a raczej ciemnoróżowego) wina. Produkowane w Egerze z lokalnej odmiany Kekfrankos. Wino półsłodkie, bardzo owocowe, o dobrej strukturze, łagodnych kwasach. W smaku kompotowa truskawka i świeża poziomka. Petrény Siller on Vivino
Egri Bikaver to klasyczny egerski kupaż szczepów. To czerwone, wytrawne wino z Węgier w Polsce odbudowuje reputację zniszczoną przez masową produkcję. Wciąż na sklepowych półkach można spotkać wina nie mające nic wspólnego z dobrym Egri Bikaverem. Ten konkretnyi składa się z Kekfrankosa, Cabernet Sauvignon i Merlota, które leżakowały w beczkach przez...
Węgierskie czerwone wino wytrawne z Egeru. Ten Egri Bikaver to blend pięciu szczepów: Kekfrankos, Pinot Noir, Merlot, Cabernet Sauvignon i Turan. Wino dojrzewało przez 13 miesięcy w stalowej kadzi. Brak kontaktu z dębową beczką wpłynał na charakter tego lekkiego i nieco pikantnego wina, które zostało oparte na strukturze owocu. Dostajemy tu zatem...
Czerwone wytrawne wino z Egeru na Węgrzech. Hempergo to najstarsza, 67-letnia plantacja odmiany Kekfrankos w Egerze. Z tego owocu wykonano to pełne, pikantne czerwone wino. Jego część wykorzystano do kupażu Egri Bikaver, a część zabutelkowano jako wino jednoodmianowe. Wino przed butelkowaniem dojrzewało 24 miesiące w dębowej beczce. Posiada głęboką barwę,...
Czerwone, wytrawne cuvee z południa Węgier. Wino charakteryzuje się średnim ciałem i harmonią. W nosie maliny, dojrzałe wiśnie i przyprawy. W ustach dominują nuty wiśniowe, czerwona porzeczka, jagoda. Posmak przypraw nadaje dojrzały charakter winu. Wino świetnie zrównoważone z długim finiszem. Potencjał leżakowania: 4-5 lat. Gere Athus 2018 on Vivino
Egri Bikaver Borgundi to klasyczny egerski kupaż szczepów. Ciemna barwa wyróżnia to węgierski, wytrawne wino w pierwszej chwili. W zapachu wyczuwalne są czerwone owoce leśne, w smaku wręcz bardzo delikatne. Kupaż 7 szczepów dopełnia kompozycji. To jeden z naszych lepszych Bikaverów - doskonale uzupełnia zestawienie: Bikaver Silver, Bikaver Gold, Bikaver...
To węgierskie różowe wino musujące wykonane metodą Pet-Nat w regionie Matra. Aromat jest lekki i czysty, zdominowany przez świeżą, cierpką owocowość. W ustach wino ma bardziej miękki charakter, intensywne musowanie, naturalny, nieinwazyjny smak, prawidłową konsystencję i orzeźwiający charakter.
Czerwone wino wytrawne z Węgier. Winogrona dla Szekszárd Kékfrankos pochodzą z młodszych plantacji z winoroślami w wieku od 5 do 10 lat. Niższa koncentracja i jasne aromaty owocowe są prawdziwym wyrazem terroiru Szekszárd i zapewniają właściwą równowagę dla tego podstawowego wina. Wspaniałe owoce leśne, czysta paleta i intensywny aromat. Klasyczny...
Klasyczny przykład Egri Bikaver, czerwonego wytrawnego wina z Węgier. W roczniku 2016 na ten kupaż złożyło się sześć szczepów – oprócz kékfrankosa mamy tu cabernet franc, merlota, zweigelta, portugiesera i blauburgera, a wino po spontanicznej fermentacji spędziło 18 miesięcy w dużych beczkach dębowych o pojemności 500 litrów. Sporo tu ciemnych owoców z...
Wysokiej klasy czerwone, wytrawne wino z Egeru. Ta węgierska mieszanka to słynny Egri Bikaver, którego podstawą jest odmiana Kekfrankos, a towarzyszą jej Cabernet Sauvignon i Franc, Pinot Noir, Syrah, Merlot oraz Kadarka. Wino charakteryzuje głębia i złożoność aromatu oraz smaku. Czuć tu dojrzałe jeżyny, borówki, wiśnie i porzeczkę. Całość uzupełnia...
Kupaż pięciu rodzajów winogron, rosnących na jednym z najlepszych wzgórz regionu winiarskiego Egeru. Szczepy, które razem tworzą Wielką Orkiestrę aromatów i smaków. Ich szlachetność została dostrojona przez 28-miesięczne leżakowanie w beczkach i pielęgnację winiarza Atilli Petrenego.Wino ma średnio głęboki czerwony kolor. W zapachu intensywna kawa,...
Węgierskie czerwone wino wytrawne z Egeru. Głęboka harmonia łącząca zapach i smak z unikalną mineralnością terroir - oto "Blues" Kékfrankos od Kovacs Nimrod. W smaku wyczuwalne aromaty śliwki, wiśni i ciemnej czekolady łączą się ze zrównoważonymi kwasami i jedwabistymi taninami, a ta harmonia będzie jeszcze piękniejsza i przyjemniejsza wraz z upływem lat....
Czerwone wytrawne wino od jednego z najbardziej rozpoznawalnych winiarzy z Egeru. Jest to ambitnie wykonany Kekfrankos, tym razem nie jako składnik Egri Bikaver, a pełnoprawne, jednoszczepowe wino. Winiarz nie bał się śmiałych poczynań z dębową beczką (18 miesięcy w dębie), co łatwo wyczujemy już przy pierwszym łyku. Z czasem akcenty beczkowe złagodnieją,...
Egri Bikaver "Big Band" to węgierskie czerwone wino wytrawne. Barwa intensywnie rubinowa z brunatnymi refleksami, aromat również intensywny – wyczuć w nim można wiśnie, porzeczki, czarną herbatę, konfiturę z ciemnych owoców, a także nuty korzenne i ziemiste. Na podniebieniu mięsiste, ale i aksamitne, pełne czerwonych owoców i zdecydowanych tanin. W smaku...
Wino czerwone, wytrawne ze szczepów: Kekfrankos, Cabernet Franc, Merlot, Pinot Noir, Kadarka. Bogaty, złożony bukiet. W nosie czarne jagody uzupełnione wulkaniczno-leśnymi nutami ściółki. Morwa, porzeczka, sosna - na podniebieniu żywica, ściółka leśna, chilli i czekolada. Dojrzały charakter. Elegancki, wyrafinowany Egri Bikaver. Wino będzie pasowało do...
Rhapsody to nazwa Egri Bikavera od Kovacsa Nimroda -węgierskiego czerwonego wina wytrawnego z Egeru. Wysoko skoncentrowany kupaż Kékfrankos, Pinot Noir, Syrah, Merlot i Cabernet Franc. Kolor czerwony granat na nosie wyczuwalne aromaty żurawiny, dojrzałych wiśni i pikantnego dębu. Smaki pojawiają się na podniebieniu ze średnim ciałem i średnio długim...
Elegancka "bycza krew", wybrana z najlepszych beczek w piwnicy rodzinnej winnicy Bolyki. Intensywny aromat: owoce leśne, czereśnie, ziemista gleba wulkaniczno-wapienna, tytoń. Charakteryzuje się zbilansowaną kwasowością, ponadprzeciętną treściwością, średnimi taninami i alkoholem, oraz długim finiszem.Bolyki Bolyki es Bolyki 2017 on Vivino
Spośród wszystkich sadzonek Kékfrankos Bati Kereszt jest najbardziej chronioną działką, na której dojrzewanie i zbiory są opóźnione o 2-3 tygodnie w porównaniu z innymi winnicami. Wydłużony sezon wegetacyjny wydobywa delikatne, kwiatowe aromaty. Aromaty jeżyn, liści i mokrej wełny. W ustach kremowa tanina, kwiaty, owoce morwy z ziołowym finiszem....
Winogrona są uprawiane w środkowej części doliny Baranya w winnicach obficienasłonecznionych. Dzięki płd.-wsch. ekspozycji dolina otwiera się na Wielką Równinę Węgierską, dzięki czemu winogrona dojrzewają wcześnie i dają pełne wina. "Cieplejszy" kékfrankos, pełen aromatów tropikalnych kwiatów i dojrzałych jeżyn. W ustach gładki i elegancki z pełnym...
Czerwone wino wytrawne z Egeru, z kultowego węgierskiego winogrona Kekfrankos. Pełne, eleganckie i ładnie aromatyczne. Owoc napędzany obecnością wszystkich czarnych owoców, śliwek, przypraw, akcentów fiołka, cynamonu i dębu. Mocny i inwazyjny w ustach z wyraźną obecnością wypolerowanych tanin. Niezwykłe doświadczenie! Petrény Egri Kékfrankos Superior on...
Wielkie wino wielkiego producenta. Zdaniem wielu najlepszego w Egerze. Podłączamy się pod tą opinię. Wino zaskakuje od początku. Owoc ustępuje miejsca kakao, czekoladzie i kawie. Dodatkowo wyczywalne wyraźnie są akcenty takie jak tytoń, skóra, korzenne przyprawy w otoczeniu kipiących dojrzałych czerwonych owoców podlanych nalewką. Temu winu bliżej do...