Obniżka! Bukolyi Marcell Kisfiam egri bikaver 2018 Zobacz większe

Bukolyi Marcell - Kisfiam Egri Bikaver 2018,2020 BIO

15573

Nowy produkt

Złożony z Kékfrankos, Syrah i Pinot Noir, jest to jedyna organiczna bycza krew w regionie winiarskim Eger. Po zbiorach ręcznych, fermentacja w otwartej małej kadzi, a następnie dojrzewanie w beczkach z dębu węgierskiego przez 12 miesięcy. Pełne i skoncentrowane, oprócz ekscytującej pikantności z beczki, można poczuć mnóstwo czarnych jagód, zarówno w aromacie, jak i smaku.

Wino organiczne.

Więcej szczegółów

55,79 zł brutto

-10%

61,99 zł brutto

payments-logos
Producent
Bukolyi Marcell - Organic / BIO
Bukolyi Marcell - Organic / BIO

Opis

KolorCzerwone
SmakWytrawne
Kraj pochodzeniaWęgry
RegionEger
SzczepKekfrankos
Objętość750ml
Zawartość alkoholu12,5%
Temperatura podawania16-18 °C

Bukolyi Marcell - Organic / BIO

Winnica

Bukolyi Marcell to rodzinny projekt z Egeru, promujący ideę rolnictwa zrównoważonego. Wszystkie uprawy są w 100% organiczne, co potwierdza certyfikat Biokontroll Hungária. Uprawy znajdują się na wysokości 275 - 330 m n.p.m, na południowym stoku najbardziej prestiżowego wzgórza w regionie - Nagy-Eged, uznawanego za Grand Cru regionu Eger.

Szczepy

Na 14ha winnica  Bukolyi uprawia Kékfrankos, Syrah, Pinot Noir, Cabernet Franc, Riesling, Hárslevelű, Furmint oraz Traminer. To jednak wina oparte o Kekfrankosa są wizytówką winnicy. Kisfiam Egri Bikavér został oceniony przez Caroline Gilby MW z Decantera na 89 pkt, natomiast Kékfrankos Nagy-Eged 2018 przez Andreas Larsson (najlepszy Sommelier na świecie) na 92 pkt! 

Historia

Marcel Bukolyi jest związany z przemysłem winnym od ponad 15 lat. Swoją winnicę założył wspólnie z żoną w 2016r., 2 lata po tym jak Marcel otrzymał tutuł "Młodego Winiarza Roku" na Węgrzech. Małżeństwu zależy na produkcji win najwyższej jakości, które poprzez minimalną ingerencję człowieka będą mogły pokazać prawdziwy potencjał drzemiący w terroir Egeru, a szczególności wzgórza Nagy-Eged.

Klimat / Gleba

Bukolyi uprawia wino na trzech parcelach, każda o unikalnym charakterze. Köves o rozmiarze 6ha, położona na wysokości 310-330m, na glebach wapiennych, the Farm zlokalizowanej tuż przed winnicą (4 ha, 280-290m n.p.m.) z bogatą glebą kredową, oraz Birsalmás  o powierzchni 4 ha, zlokalizowanej na wysokości 275-301m n.p.m.) z podłożem wulkanicznym - wilgotną czarną glebą z warstwami piasku i tuf.

Opinie

Napisz opinię

Bukolyi Marcell - Kisfiam Egri Bikaver 2018,2020 BIO

Bukolyi Marcell - Kisfiam Egri Bikaver 2018,2020 BIO

  • Objętość: 750ml
  • Smak: Wytrawne 
  • Kolor: Czerwone
  • Kraj pochodzenia: Węgry 
  • Zawartość alkoholu: 13,5%
  • Temperatura podawania: 16-18°C
  • Produkowane ze szczepu: Kékfrankos, Syrah i Pinot Noir
  • Region: Eger

Produkty powiązane

30 innych produktów w tej samej kategorii: