• Tylko online
Bukolyi Marcell - Kisfiam Egri...

Bukolyi Marcell - Kisfiam Egri Bikaver 2018,2020 BIO

Ocena:
Smak
Wytrawne
Kraj pochodzenia
Węgry
Region
Eger
Szczep
Kekfrankos
Objętość
750ml
Kolor
Czerwone
Zawartość alkoholu
12,5%
Temperatura podawania
16-18 °C

63,99 zł

Opis

Złożona z kékfrankos, syrah i pinot noir, jedyna organiczna bycza krew w regionie winiarskim Eger. Po ręcznych zbiorach, fermentacja w otwartej małej kadzi, a następnie dojrzewanie w beczkach z dębu węgierskiego przez 12 miesięcy.Wino pełne i skoncentrowane, oprócz ekscytującej pikantności z beczki, można poczuć mnóstwo czarnych jagód, zarówno w aromacie, jak i smaku.

Bardzo elastyczne w komponowaniu z potrawami.

Wino organiczne.

BRAK W MAGAZYNIE

Najlepiej podawać do

Charakterystyczne aromaty

o producencie wina

manufacturer-picture

Bukolyi Marcell - Organic / BIO

Marcel Bukolyi to winiarz wielkiej pracy i determinacji. Od początku to organiczna uprawa winorośli, szacunek do ziemi i najlepsze tereny wokół winiarni oraz na wzgórzu Nagy Eged w Egerze. W rodzinnym biznesie aktywnie pomaga Żona - Lila.

Winnica

Bukolyi Marcell to rodzinny projekt z Egeru, promujący ideę rolnictwa zrównoważonego. Wszystkie uprawy są w 100% organiczne, co potwierdza certyfikat Biokontroll Hungária. Uprawy znajdują się na wysokości 275 - 330 m n.p.m, na południowym stoku najbardziej prestiżowego wzgórza w regionie - Nagy-Eged, uznawanego za Grand Cru regionu Eger.

Szczepy

Na 14ha winnica  Bukolyi uprawia Kékfrankos, Syrah, Pinot Noir, Cabernet Franc, Riesling, Hárslevelű, Furmint oraz Traminer. To jednak wina oparte o Kekfrankosa są wizytówką winnicy. Kisfiam Egri Bikavér został oceniony przez Caroline Gilby MW z Decantera na 89 pkt, natomiast Kékfrankos Nagy-Eged 2018 przez Andreas Larsson (najlepszy Sommelier na świecie) na 92 pkt! 

Historia

Marcel Bukolyi jest związany z przemysłem winnym od ponad 15 lat. Swoją winnicę założył wspólnie z żoną w 2016r., 2 lata po tym jak Marcel otrzymał tutuł "Młodego Winiarza Roku" na Węgrzech. Małżeństwu zależy na produkcji win najwyższej jakości, które poprzez minimalną ingerencję człowieka będą mogły pokazać prawdziwy potencjał drzemiący w terroir Egeru, a szczególności wzgórza Nagy-Eged.

Klimat / Gleba

Bukolyi uprawia wino na trzech parcelach, każda o unikalnym charakterze. Köves o rozmiarze 6ha, położona na wysokości 310-330m, na glebach wapiennych, the Farm zlokalizowanej tuż przed winnicą (4 ha, 280-290m n.p.m.) z bogatą glebą kredową, oraz Birsalmás  o powierzchni 4 ha, zlokalizowanej na wysokości 275-301m n.p.m.) z podłożem wulkanicznym - wilgotną czarną glebą z warstwami piasku i tuf.

Ocena

Obecnie brak recenzji tego produktu.

Inni klienci kupili również