Etyeki Kuria - Red 2020

Etyeki Kuria - Red 2018

Ocena:
Smak
Wytrawne
Kraj pochodzenia
Węgry
Region
Sopron
Szczep
Merlot
Objętość
750ml
Kolor
Czerwone
Zawartość alkoholu
13,5%
Temperatura podawania
14-16 °C

39,99 zł

Opis

Czerwone wino wytrawne na bazie merlota i kekfrankosza z dodatkiem pinot noir.

Prawdziwa owocowa bomba z okolic Sopron. Zachwyca także tych, którzy (do tej pory) uważali, że nie lubią czerwonych win ;)

W zapachu intensywna pikantność jeżyny, czarnej porzeczki, czarnego pieprzu i brązowego cukru. W ustach jeżyny i porzeczki, potem świeżość wiśni i malin, lekko suszony tymianek, goździki.

80% leżakowane w stalowych zbiornikach, 20% leżakowane przez trzy miesiące w trzy- lub czteroletnich 300-litrowych węgierskich dębowych beczkach.

Wino dobrze komponuje się z faszerowanym drobiem, sezonowymi daniami włoskimi, makaronem Bolońskim Ragout i deserami czekoladowymi.

Nagrody i wyróżnienia dla rocznika 2018: VinAgora 2021 - złoty medal.

Concours Mondial de Bruxelles 2021 - srebrny medal.

Nagrody karafkowe World Wine Awards 2021 - Brąz / 89 pkt - „Piękny efekt dębu z nutami wiśni i niebieskiej śliwki”

Najlepiej podawać do

Charakterystyczne aromaty

o producencie wina

manufacturer-picture

Etyeki Kuria

Jak wiele innych prywatnych winnic na Węgrzech, historia Etyeki Kúria rozpoczęła się pod koniec lat 90-tych. Winiarnia zyskała reputację dzięki nowoczesnemu podejściu do produkcji wina, które nie wykluczało poszanowania do tradycyjnych wartości regionu.

Winnica

Aktualnie głównym winiarzem jest Sándor Mérész, który dołączył do zespołu Etyeki dziesięć lat temu. Od tego momentu kształtuje on niepowtarzalny styl tej winnicy, łącząc lokalne doświadczenia z własnym międzynarodowym podejściem i najnowszymi wynikami badań.  Za swoje winiarskie zasługi w pracy zawodowej Sándor od 2013r. jest co nominowany do nagrody „Winiarz winiarzy” na Węgrzech. 

Szczepy

Winnica Etyeki Kuria produkuje wina ze szczepów obejmujące zarówno międzynarodowe (Pinot Noir, Chardonnay, Sauvignon Blanc) jak również lokalne winogrona (Kékfrankos). Winnice znajdują się w regionie Etyek-Buda (32ha) oraz Sopron (22ha).Nowoczesny wizerunku marki czerpał inspirację z tradycyjnych wzorów szwów używanych przez niemieckojęzyczną ludność szwabską, mieszkającą w miejscowości Etyek od XVIII w.

Historia

Etyeki to niesamowita historia sukcesu, która rozpoczęła swoją działalność w 1996r. na Öreghegy (Stara Góra) od 1.5ha obsadzeń w skromnym obiekcie i malym zespole. Jednym z kamieni milowych w rozwoju, było rozpoczęcie, jako pierwsza winnica w regionie,  nasadzeń Pinot Noir, które otrzymało od Caroline Gilby z Decanter 93 pkt. W 2021 winnica obchodziła 25-te urodziny, prezentując limitowaną edycję wina musującego produkowanego metodą tradycyjną z rocznika 2018r. Jest to pierwszy krok do odkrycia  potencjału win musujących z regionu Etyek.

Klimat / Gleba

Region Etyek słynie z wysokiej zawartości wapienia w swoich glebach. Według legendy, w XIXw. przedsiębiorca József Törley wyjechał do Francji i zdał sobie sprawę, że warunki w Etyek są podobne do tych w Szampanii, co skłoniło go do założenia w 1882 roku w Budafok (na przedmieściach Budapesztu) firmy produkującej wina musujące. Etyeki Kuria chce kontynuuować tradycję, za co trzymamy gorąco kciuki!

Poznaj filozofię producenta

Przyznane wyróżnienia:
sierpien-2021

Wyróżnienia:

manufacturer-prize

Ocena

Obecnie brak recenzji tego produktu.

Inni klienci kupili również