Wina Mataro

Mirgin Rose D.O. Cava Reserva Brut Nature
  • Mataro
  • Hiszpania
  • Wytrawne
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kolor: Różowe musujące Kraj pochodzenia: Hiszpania Zawartość alkoholu: 12% Temperatura podawania: 10-12°C Produkowane ze szczepu: Mataro (Monastrell) Region: Katalonia
84,99 zł
Alta Alella - AUS ROSE 2022...
  • Monastrell (Mourvedre)
  • Hiszpania
  • Wytrawne
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kolor: różowe Kraj pochodzenia: Hiszpania Zawartość alkoholu: 11,5% Temperatura podawania: 8-10°C Produkowane ze szczepu: Mataro (Monastrell) Region: Katalonia
99,99 zł
Alta Alella - Merla
  • Mataro
  • Hiszpania
  • Wytrawne
Wina z Hiszpanii

Alta Alella - Merla 2019 BIO/VEGAN

9048
Objętość: 750ml Smak: wytrawne Kolor: czerwone Kraj pochodzenia:Hiszpania Zawartość alkoholu: 14% Temperatura podawania: 16-18°C Produkowane ze szczepu: Monastrell (Mourvedre) Region: Katalonia  
131,99 zł
Alta Alella - Dolc Mataro...
  • Mataro
  • Hiszpania
  • Słodkie
Objętość: 375ml Smak: słodkie Kolor: czerwone Kraj pochodzenia: Hiszpania Zawartość alkoholu: 12% Temperatura podawania: 10-12°C Produkowane ze szczepu: mataro Region: Katalonia
139,99 zł

Mataro (Mourvèdre, Monastrell) - to odmiana czarnych winogron, powszechna w Hiszpanii, uprawiana również na południu Francji, gdzie jest m.in. podstawą wielkich win z Bandol. Mataro używa się przeważnie jako jednego ze składników cuvées (win z kilku odmian winogron). Mataro daje wina o bardzo ciemnym zabarwieniu, o mocnej strukturze, bogate w alkohol i taniny, często wymagające długiego starzenia, by pokazać cały swój potencjał....

Czytaj więcej

Mataro (Mourvèdre, Monastrell) - to odmiana czarnych winogron, powszechna w Hiszpanii, uprawiana również na południu Francji, gdzie jest m.in. podstawą wielkich win z Bandol. Mataro używa się przeważnie jako jednego ze składników cuvées (win z kilku odmian winogron). Mataro daje wina o bardzo ciemnym zabarwieniu, o mocnej strukturze, bogate w alkohol i taniny, często wymagające długiego starzenia, by pokazać cały swój potencjał. Młode pachną czarnymi owocami (porzeczka, jeżyna), pojawiają się aromaty ziół i pieprzu. Z wiekiem rozwija się bukiet złożony z aromatów konfitur, skóry, trufli, leśnej ściółki, lukrecji i przypraw. Mataro, ze swoim korzennym, ziemistym charakterem i mocną strukturą, jest doskonałym towarzyszem wszelkiego rodzaju grillowanych, pieczonych i duszonych mięs. Lubi dziczyznę, kocha kaczkę (szczególnie gdy jest trochę starszy).

Pokaż mniej