Alta Alella - Dolc Mataro BIO/VEGAN 0,375l 2020
Alta Alella - Dolc Mataro BIO/VEGAN 0,375l 2020

Alta Alella - Dolc Mataro BIO/VEGAN 0,375l 2020

Ocena:
Smak
Słodkie
Kraj pochodzenia
Hiszpania
Region
Katalonia
Szczep
Mataro
Objętość
375ml
Kolor
Czerwone
Zawartość alkoholu
12%
Temperatura podawania
10-12 °C

139,99 zł

Opis

Alta Alella Dolc Mataro to arcydzieło winiarskie, które emanuje niepowtarzalnym charakterem i elegancją. Wino to pochodzi od renomowanego producenta Alta Alella, znakomitego z pasji i zaangażowania w produkcję win najwyższej jakości. 

Wino o intensywnej wiśniowej barwie z fioletowymi refleksami. Aromat tego wina jest subtelny, ale zaskakująco głęboki, ukazując piękne nuty dojrzałych jeżyn, kandyzowanych owoców, śliwek, suszonych fig z subtelnymi nutami włoskich pomidorków koktajlowych, skórki pomarańczowej i japońskiej zielonej herbaty. W ustach wyraziste i harmonijne - doskonale zbalansowane, z owocową słodyczą przeplataną subtelnością tanin. Jego długi finisz pozostawia niezapomniane wrażenie.

To wyjątkowe wino powstaje z ręcznej selekcji najlepszych winogron mataró (monastrell), które są starannie uprawiane na malowniczych stokach winnic. Zbierane wtedy, kiedy są bardzo dojrzałe, ale zanim zaczną wysychać. Maceracja trwała przez 6 miesięcy w stalowych tankach, a dwa miesiące wino dojrzewało w dębowych beczkach. 

To wino to hołd dla tradycji, pasji oraz staranności w procesie produkcji. Oferuje niezapomniane doświadczenie smakowe, które z pewnością zachwyci nawet najbardziej wymagających koneserów. 

Cukier resztkowy 176 g/l

Najlepiej podawać do

Charakterystyczne aromaty

o producencie wina

manufacturer-picture

Alta Alella - Organic/BIO

Wyjątkowy producent i wyjątkowe wina. Projekt oparty na najwyższych standardach. Mieszczący się w najmniejszym hiszpańskim regionie - DO "Alella". Otoczony parkiem narodowym pracujący na szczególnej glebie Saulo. Jeden z najlepszych producentów Cavy.

Winnica

Alta Alella to zlokalizowana pod Barceloną winnica oraz jeden z najlepszych producentów wysokogatunkowej Cavy. Od samego początku uprawy są prowadzone w myśl poszanowania dla środowiska naturalnego, co znajduje potwierdzenie w licznych certyfikatach  rolnictwa ekologicznego oraz nazwach niektórych win, które odzwierciedlają rodzime ptactwo.

Szczepy

Ze względu na specjalizację w produkcji Cavy, winnica Alta Allela koncentruje się na uprawie Pansa Blanca (Xarel-lo), Pansa Rosada, różowej odmianie PB. Wraz z rozwojem winnicy pojawiają się jednak coraz odważniejsze i smaczniejsze próby tworzenia win spokojnych opartych o szczepy Chardonnay, Macabeo (Viura), Syrah i Mataró. Wszystkie zbiory dokonywane są ręcznie, co ułatwia dokładną kontroli dojrzałości i jakości.

Historia

Winnica została założona przez byłego dyrektora technicznego win musujących w koncernie Martini & Rossi - Josepa Pujol-Busquets'a oraz jego żonę Cristinę.  Obecnie jest prowadzona głównie przez jego córki Mireię i Georginę, biologa i dietetyka, które poświęcają się rodzinnemu biznesowi z oddaniem i precyzją.

Klimat / Gleba

Uprawy winnicy Alta Alella znajdują się zaledwie dwa kilometry od Morza Śródziemnego, a winnice są obsadzone na zboczach i tarasach zlokalizowanych na wysokości od 100 do 250 m n.p.m. Winorośl uprawiana jest na glebie Sauló, która jest jednym z najważniejszych elementów definiujących wina z Alta Alella: kwaśnej, białej, piaszczystej glebie na bazie granitu o niskiej zawartości wapienia, niskiej zawartości materii organicznej i dobrym naturalnym odprowadzaniu wody.

Poznaj filozofię producenta

Przyznane wyróżnienia:
listopad-2020grudzien-2021

Wyróżnienia:

manufacturer-prize

Ocena

Obecnie brak recenzji tego produktu.

Inni klienci kupili również