Wina Marselan

Marselan - odmiana winorośli o ciemnej skórce, wyhodowana w 1961 przez Paula Truela z Institut National de la Recherché Agronomique we Francji. Rodzicami marselan był cabernet sauvignon i grenache. Nazwa pochodzi od leżącej nieopodal Montpellier gminy Marseillan, gdzie mieści się eksperymentalna winnica instytutu.
Marselan uprawia się głównie w Langwedocji i południowej części doliny Rodanu. Produkuje się wina odmianowe, kupażowane, także wina regionalne na południu Francji. Najczęściej marselan jest łączony z takimi szczepami jak: grenache, syrah, mourvèdre i carignan.
Uprawy marselan spotkać można także w Hiszpanii, oraz na niewielką skalę w krajach południowoamerykańskich (Brazylia, Argentyna), a nawet w Chinach, gdzie zajmuje część chińsko-francuskiej...

Czytaj więcej

Marselan - odmiana winorośli o ciemnej skórce, wyhodowana w 1961 przez Paula Truela z Institut National de la Recherché Agronomique we Francji. Rodzicami marselan był cabernet sauvignon i grenache. Nazwa pochodzi od leżącej nieopodal Montpellier gminy Marseillan, gdzie mieści się eksperymentalna winnica instytutu.
Marselan uprawia się głównie w Langwedocji i południowej części doliny Rodanu. Produkuje się wina odmianowe, kupażowane, także wina regionalne na południu Francji. Najczęściej marselan jest łączony z takimi szczepami jak: grenache, syrah, mourvèdre i carignan.
Uprawy marselan spotkać można także w Hiszpanii, oraz na niewielką skalę w krajach południowoamerykańskich (Brazylia, Argentyna), a nawet w Chinach, gdzie zajmuje część chińsko-francuskiej winnicy pokazowej w prowincji Hebei, niedaleko Pekinu.


Aromat i smak wina ze szczepu marselan

Wina z Marselanu są średnio mocne, z delikatnymi taninami, mają purpurową barwę i aromaty śliwki, wiśni i czarnej porzeczki. Wina beczkowane zyskują aromaty drewna, wanilii, czekolady i nuty goździków.

Marselan w gastronomii

Spróbuj wina marselan z pieczoną łopatką jagnięcą z czosnkiem i rozmarynem, z gulaszem wieprzowy z czarną fasolą (feijoada), lub lekko przyprawionym gulaszem warzywnym z dodatkiem soczewicy.

Pokaż mniej

Domaine du Pere Caboche – Le Petit Caboche Rouge 2019
  • Syrah
  • Francja
  • Wytrawne
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kolor: Czerwone Kraj pochodzenia: Francja Zawartość alkoholu: 14,5% Temperatura podawania: 16-18°C Produkowane ze szczepu: Caladoc, Marselan, Syrah, Egiodola Region: Dolina Vaucluse
54,99 zł
Bura Galerija 2018 BIO
  • Plavac
  • Chorwacja
  • Wytrawne
Wina z Chorwacji

Bura - Galerija 2019 BIO

15765
Objętość: 750ml Smak: wytrawne Kolor: Czerwone Kraj pochodzenia: Chorwacja Zawartość alkoholu: 13% Temperatura podawania: 16-18°C Produkowane ze szczepu: 60% Plavac Mali, 35% Marselan, 5% Cabernet Sauvignin Region: Dalmacja
63,99 zł