Domaine du Pere Caboche – Le Petit Caboche Rouge 2019

Domaine du Pere Caboche – Le Petit Caboche Rouge 2019

Ocena:
Smak
Wytrawne
Kraj pochodzenia
Francja
Region
Vaucluse
Szczep
Syrah
Objętość
750ml
Kolor
Czerwone
Zawartość alkoholu
14,5%
Temperatura podawania
16-18 °C

54,99 zł

Opis

Wytrawne czerwone wino z południa Francji. Jest kupażem czterech odmian: kompletnie niszowych caladoc, marselan, egiodola i jedynego w tym towarzystwie znanego obieżyświata syrah. 

W kieliszku głęboka czerwień z fioletowymi refleksami. Nos jest intensywny, z intensywnymi aromatami czerwonych i czarnych owoców, w dalekim tle nuty lukrecji, ziół, liści tytoniu. Podniebienie jest pełne, łącząc słodycz i mineralność ze smakami lukrecji, fiołka i owoców. Raczej delikatne taniny są dobrze zintegrowane.

To wino dojrzewało tylko w stalowych kadziach, zabutelkowane zaraz po zakończeniu procesu winifikacji dla zachowania jego świeżości i owocowego charakteru.

Siostrzane Sauvignon tej winnicy to nasze wino miesiąca Kwiecień w 2021 roku.

Podawać do jagnięciny, wołowiny i dziczyzny.

Najlepiej podawać do

Charakterystyczne aromaty

O producencie

manufacturer-picture

Domaine du Pere Caboche

Doamine du Pere Caboche - w Rodanie mamy do czynienia głównie z czerwonymi winami. Najpopularniejszym z nich jest to z papieskimi insygniami na butelce. Oprócz niego udało się nam także pozyskać podstawowe wina białe, różowe i czerwone klasy IGP o bardzo dobrej jakości.

Winnica

Domaine du Pere Caboche to uznany na całym świecie producent win spod szyldu Chateauneuf du Pape. Na 17 hektarach doskonałych parceli w wybitnej apelacji z Doliny Rodanu. powstają trunki niebagatelnej jakości. Nie może być inaczej, skoro sygnowane są kultową, jednoznacznie kojarzoną z wysoką jakością nazwą. Swoje portfolio uzupełniają o świetne Cotes Du Rhone i niebanalne Vin de Pays, które choć stoją niżej w klasyfikacji, stosunkiem ceny do jakoś nie ustępują "starszemu bratu". 

Szczepy

Wśród uprawianych tu odmian winorośli dominuje, jakże by inaczej, Grenache, który jest podstawą w całej apelacji. W Domaine du Pere Caboche sięgają jednak często po Grenache Blanc, Clairette, Bourboulenc i Roussanne, zwłaszcza przy produkcji białego Chateauneuf du Pape. Kluczowy szczep uzupełniają oczywiście Syrach i Mourvedre (mamy więc klasyczne, rodańskie GSM), a nieco rzadziej gatunki takie jak Picardan, Picpoul, Terret Noir, Counoise i Muscardin. 

Historia

Domaine du Pere Caboche od końca XVIIw. należy do rodziny Boisson, rodu, który od wielu lat zajmował się zarówno uprawa winorośli, jak i… kowalstwem. Od tego ostatniego, a dokładnie słowa caboche, którym określano gwoździe do podkuwania koni (i stanowi/ło przydomek członków rodu), wzięła się nazwa winnicy. Choć najstarsze obecnie uprawiane krzewy liczą sobie “jedynie” nieco ponad 100 lat, nadal są wykorzystywane do produkcji wina! I to nie byle jakiego.

Klimat / Gleba

W apelacji Chateauneuf du Pape w Dolinie Rodanu dominują kamieniste gleby wapienne, żwirowe, piaszczyste i gliniaste, pokryte otoczakami i bogate w minerały. Zapewniają dobry drenaż i stanowią dla winorośli nie lada wyzwanie, gdyż ta musi po wodę sięgać coraz głębiej (zwłaszcza tam, gdzie więcej gliny). Klimat jest dość łagodny, dzięki obecności rzeki, a stoki zwykle cechuje dobre nasłonecznienie. 

Ocena

Obecnie brak recenzji tego produktu.

Inni klienci kupili również