Wina Verdeca

Varvaglione - Moi Verdeca del Salento
  • Verdeca
  • Włochy
  • Wytrawne
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kolor: Białe Kraj pochodzenia: Włochy Zawartość alkoholu: 11,5% Temperatura podawania: 10-12 °C Produkowane ze szczepu: Verdeca Region: Puglia
38,49 zł
Varvaglione -  Bianco Puglia 12e mezzo BIO
  • Malvasia
  • Włochy
  • Wytrawne
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kolor: Białe Kraj pochodzenia: Włochy Zawartość alkoholu: 12,5% Temperatura podawania: 10-12 °C Produkowane ze szczepu: malvasia, verdeca, chardonnay Region: Puglia
46,99 zł
Varvaglione - Primo Rose Spumante Brut
  • Primitivo
  • Włochy
  • Wytrawne
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne, musujące Kolor: Różowe Kraj pochodzenia: Włochy Zawartość alkoholu: 12,5% Temperatura podawania: 5-8 °C Produkowane ze szczepu: primitivo, negroamaro, verdeca Region: Puglia
59,99 zł

Verdeca to dość rzadka odmiana białego wina z Apulii w południowych Włoszech. Obecnie występuje prawie wyłącznie w prowincjach Taranto i Bari. Verdeca była kiedyś podstawą produkcji wermutu. Obecnie używana w winach mieszanych i odmianowych w różnych częściach Apulii. Oprócz Apulii winogrona verdeca są w dużej mierze uprawiane w Colli Piacentini w Emilia-Romagna w środkowych Włoszech.

Istnieją dowody sugerujące, że verdeca, podobnie jak wiele włoskich odmian winorośli, mogła pochodzić ze wschodnich wybrzeży Morza Śródziemnego: z Chorwacji lub Grecji. Szanowany ampelograf José Vouillamoz sugeruje, że w rzeczywistości jest to ta sama odmiana co Lagorthi.
Inne nazwy odmiany verdeca: albese bianco, carossela, verdicchio, tivolese, san gennaro, vino verde, uva...

Czytaj więcej

Verdeca to dość rzadka odmiana białego wina z Apulii w południowych Włoszech. Obecnie występuje prawie wyłącznie w prowincjach Taranto i Bari. Verdeca była kiedyś podstawą produkcji wermutu. Obecnie używana w winach mieszanych i odmianowych w różnych częściach Apulii. Oprócz Apulii winogrona verdeca są w dużej mierze uprawiane w Colli Piacentini w Emilia-Romagna w środkowych Włoszech.

Istnieją dowody sugerujące, że verdeca, podobnie jak wiele włoskich odmian winorośli, mogła pochodzić ze wschodnich wybrzeży Morza Śródziemnego: z Chorwacji lub Grecji. Szanowany ampelograf José Vouillamoz sugeruje, że w rzeczywistości jest to ta sama odmiana co Lagorthi.
Inne nazwy odmiany verdeca: albese bianco, carossela, verdicchio, tivolese, san gennaro, vino verde, uva marana.


Aromat i smak wina ze szczepu verdeca

Verdeca używana jest zazwyczaj do mieszania z innymi odmianami winogron. Nadaje im rześkości oraz wprowadza nuty cytrusów, ananasa, bergamotki oraz różnego rodzaju ziół. Wina verdeca mają słomkowo żółtą barwę z delikatnymi zielonymi refleksami. Winogrona verdeca dojrzewają bardzo późno, dlatego nawet w ciepłych regionach mają wysoką kwasowość i zielone nuty. Wina jednoodmianowe z verdeca są bardzo mineralne.

Verdeca w gastronomii

Z winami verdeca będą smakowały małże z cytryną (arselle a schiscionera), kalmary oraz zapiekane ciasta nadziewane mielonym mięsem i cebulą (börek)

Pokaż mniej