Wina Morillon

Sattlerhof – Ried...
  • morillon
  • Austria
  • Wytrawne
Objętość: 750ml Smak: wytrawne Kolor: białe Kraj pochodzenia: Austria Zawartość alkoholu: 13,50% Temperatura podawania: 10-12°C Produkowane ze szczepu: morillon Region: Styria
160,99 zł

Morillon to lokalna nazwa odmiany chardonnay w Austrii - zwłaszcza w Styrii. Od 1986 roku oficjalnie oznaczająca wina jakościowe z tego szczepu. Odmianę chardonnay rozpowszechniano w Austrii w 2. połowie XIX w. pod różnymi nazwami lokalnymi: morillon, feinburgunder, klevner.

Morillon jest genetycznie identyczny z odmianą Chardonnay. Specjaliści rozpoznają minimalne różnice w kolorze liści i pąków, nie jest to jednak wystarczające, aby uznać morillon za całkowicie odrębny szczep. Morillon niektórzy opisują jako odmianę lub klon Chardonnay, który tak dobrze przystosował się do Styrii, że produkuje unikalne wina, "inne" od popularnych chardonnay.

Jest wiele teorii i legend - skąd chardonnay znalazło się w Styrii pod nazwą morillon. Najbardziej prawdopodobna jest wersja, że...

Czytaj więcej

Morillon to lokalna nazwa odmiany chardonnay w Austrii - zwłaszcza w Styrii. Od 1986 roku oficjalnie oznaczająca wina jakościowe z tego szczepu. Odmianę chardonnay rozpowszechniano w Austrii w 2. połowie XIX w. pod różnymi nazwami lokalnymi: morillon, feinburgunder, klevner.

Morillon jest genetycznie identyczny z odmianą Chardonnay. Specjaliści rozpoznają minimalne różnice w kolorze liści i pąków, nie jest to jednak wystarczające, aby uznać morillon za całkowicie odrębny szczep. Morillon niektórzy opisują jako odmianę lub klon Chardonnay, który tak dobrze przystosował się do Styrii, że produkuje unikalne wina, "inne" od popularnych chardonnay.

Jest wiele teorii i legend - skąd chardonnay znalazło się w Styrii pod nazwą morillon. Najbardziej prawdopodobna jest wersja, że arcyksiążę Jan Habsburg (1782-1859) wysłał swoich ludzi do Francji, aby przywieźli sadzonki winorośli w celu poprawy jakości win produkowanych w Styrii. Jego rolnicy przywieźli i zasadzili ponad 400 odmian, z których najlepiej przyjęły się: morillon i sauvignon blanc.

Białe wino z winogron morillon ma silne owocowe nuty w aromacie i smaku, które głównie przypominają owoce cytrusowe. Wina mają kolor od jasnożółtego do bogatego słomkowego żółtego - w zależności od obszaru uprawy i rodzaju leżakowania. Większość win , to wina spokojne wytrawne, choć spotyka się też musujące. Wina wysokiej jakości mają zazwyczaj wysoką zawartość alkoholu. Wino morillon nadaje się do starzenia w beczcze. Wtedy wino nabiera typowego drzewnego aromatu oprócz nut owocowych.

Pokaż mniej