Objętość: 500ml Smak: Słodkie Kolor: Białe Kraj pochodzenia: Węgry...
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kolor: Białe Kraj pochodzenia: Włochy...
Objętość: 750ml Smak: półsłodkie Kolor: Białe Kraj pochodzenia:...
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kolor: Białe Kraj pochodzenia: Węgry...
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kolor: Białe Kraj pochodzenia: Węgry...
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kolor: Białe Kraj pochodzenia: Węgry...
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kolor: Białe Kraj pochodzenia: Węgry...
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kolor: Białe Kraj pochodzenia: Węgry...
Zestaw win do degustacji z sommelierem z Węgier
Zestaw win Petreny do degustacji w języku angielskim
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne...
Corvina to główny i podstawowy szczep mieszanki z której powstają słynne wina Valpolicella.
Corvina jest szeroko uprawiana w północno-wschodniej części Włoch, większość jej uprawy przypada na region Veneto. Produkuje się z niej wina DOC, DOCG i IGT. W winach Valpolicella, Bardolino i Amarone Corvina stanowi podstawową część (zwykle pomiędzy 45 ...
Corvina to główny i podstawowy szczep mieszanki z której powstają słynne wina Valpolicella.
Corvina jest szeroko uprawiana w północno-wschodniej części Włoch, większość jej uprawy przypada na region Veneto. Produkuje się z niej wina DOC, DOCG i IGT. W winach Valpolicella, Bardolino i Amarone Corvina stanowi podstawową część (zwykle pomiędzy 45 a 95%), ale nie całość: 100-procentowe wina Corvina muszą być produkowane pod regionalnym tytułem IGT (aby dowiedzieć się więcej o klasyfikacji win włoskich kliknij tutaj). Podobnie jak w przypadku słynnych Supertoskanów, czołowi producenci nie pozwolili sobie na zaprzestanie produkcji prestiżowych, skoncentrowanych win, dlatego wiele najlepszych win z Corviny posiada oznaczenie IGT. Cechą charakterystyczną dla win na podstawie Corviny jest jaśniejsza, jaskrawoczerwona barwa, niska zawartość tanin oraz wyrazisty wiśniowy smak. Odmiana nadaje się również do procesu apassimento, polegającego na suszeniu winogron na powietrzu. Winogrona po zerwaniu są rozkładane na słomianych matach i mogą wytwarzać fenole i cukry podczas wysychania, aby skoncentrować smaki. Powstają w ten sposób winogrona podobne do rodzynek, o bardzo wysokiej koncentracji smaku i aromatu, z których robi się jedno z najbogatszych i najszlachetniejszych czerwonych win świata – Amarone della Valpolicella. Te same winogrona używane są później do powtórnej maceracji podstawowego wina Valpolicella wzbogacając je i uzyskując tym samym niejako drugie życie w postaci wina Valpolicella Ripasso. Podobnie do Amarone robi się także szlachetne słodkie wino Recioto della Valpolicella. Ceny wina robionego z Corviny i pozostałych odmian dopuszczanych przez przepisy winiarskie zależne są od techniki produkcji wybranego wina. Podstawową Valpolicellę dobrej jakości kupimy za mniej niż 50 zł, natomiast ekstraktywne Amarone to wydatek rzędu minimum 150 zł, choć najlepsze butelki wyraźnie przekraczają te kwotę. Podstawowe, lekkie wina na bazie Corviny ze względu na lekką strukturę i wyraźną kwasowość będą idealnym dodatkiem do włoskich dań na bazie pomidorów – jeśli szukacie wina do pizzy lub spaghetti sięgnijcie po Valpolicellę.
Klasyczne włoskie wino czerwone, wytrawne. Valpolicella Corte Majoli pochodzi z północy kraju, z regionu Veneto, a konkretnie z niewielkiego obszaru Valpantena z uprawy organicznej. Wino wyróżnia to z czego słynie Valpolicella - intensywny rubinowy kolor, dobrze wyczuwalne aromaty wiśni, kakao i przypraw. Łatwe do picia, soczyste i owocowe, o miękkich...
Różowe wino włoskie, lekko wytrawne, musujące. Produkowane ze szczepów: corvina 50%, rondinella 30%, molinara 20% Krótka maceracja wraz z skórkami pozwala wydobyć naturalną kolorystykę winogron, z kolei proces powolnej fermentacji zachowuje ich aromat. Wyczuwalne są truskawka, malina, czerwona porzeczka, wiśnia oraz nuta kwiatowa. W ustach kremowe,...
Iperico to włoskie czerwone wino wytrawne ze sławnego regionu Valpolicella. Wino produkowane z organicznie uprawianych winogron od wyjątkowego Producenta - Valentiny Cubi. Kupaż szczepów Corvina, Rondinella, Molinara. Piękna, rubinowa czerwień. W smaku świeże i łatwe do picia. Nuty świeżych malin i wiśni z dodatkiem ciemnej czekolady. Soczyste i owocowe z...
Włoskie czerwone wino wytrawne, z uprawy organicznej. Produkowane jest w regionie Veneto, w apelacji Valpolicella, której częścią jest obszar Valpantena. Ripasso bez beczki to rzadkość, a takie właśnie jest Ma Roat. Wino o purpurowej barwie, aromaty malin, jeżyn i czarnego pieprzu. Ciepłe na podniebieniu, gładkie i łagodne taniny. Polecane do lekkich mięs...
Oto interesujące wino - prawie klasyczna mieszanka Valpolicella wzmocniona obfitym zastrzykiem Cabernet Sauvignon i zawierająca rzadkie ożywienie: winogrono Oseleta! To wyróżnia wino Campo Di Majoli wśród win typowych dla Verony. Wino jędrne i obfite, emanuje czarną wiśnią, suszonymi różami, pieprzem i egzotyczną przyprawą. Nie zastosowano dębu, więc...
Włoskie czerwone wino wytrawne, z uprawy organicznej. Ripasso Corte Majoli produkowane jest w regionie Veneto, w apelacji Valpolicella, której częścią jest obszar Valpantena. Piękna rubinowa czerwień, zapach dojrzałych jeżyn, goździków i tytoniu. Aksamitne i orzeźwiając, w smaku pełne i kompletne. Polecane do gotowanych mięs i pieczeni.Tezza Corte...
Od końca września do października, winogrona są zbierane ręcznie, co pozwala na staranny wybór najlepszych gron. Tradycyjna winifikacja w nowoczesnych stożkowych zbiornikach ze stali nierdzewnej, składająca się z 15-dniowej fermentacji na skórkach winogron z wykorzystaniem częściowo wcześniejszego rozdrobnienia. Leżakowało w beczkach przez okres sześciu...
Villabella Ripasso Valpolicella Superiore to klasyk z Wenecji Euganejskiej. Mocny, elegancki i intensywnie zagęszczony. Jasno rubinowa barwa. W zapachu intensywne nuty owocowe wiśni, jeżyn, jagód i śliwek, połączone z nutami przypraw (pieprz i cynamon). Wino wytrawne o wyraźnej strukturze. Ma bogaty smak czerwonych owoców, z lekkimi śladami konfitury z...
Włoskie czerwone wino wytrawne z regionu Veneto, z uprawy organicznej. Ripasso to metoda dodawania do skończonego wina Classico lub Superiore nieprzefermentowanych wytłoków z Amarone lub Recioto. Po połączeniu ich następuje krótka "wtórna fermentacja" wzmacniająca strukturę wina "bazowego". W ten sposób otrzymujemy wino z cechami zarówno Valpolicelli...
Włoskie czerwone wino słodkie. To wyjątkowe Recioto produkowane jest w regionie Veneto, w apelacji Valpolicella, której częścią jest obszar Valpantena. Jest to deserowe wino produkowane z podsuszanych winogron. Gęsta, głęboka czerwień. Aromaty wiśni i czerwonych owoców z dodatkiem czekolady. Na podniebieniu gładkie, wyraźnie owocowe i bardzo eleganckie....
Valpolicella Ripasso Brolo delle Giare to włoskie czerwone wino wytrawne z uprawy organicznej. Produkowane w regionie Veneto, w apelacji Valpolicella, której częścią jest obszar Valpantena. Ripasso to metoda dodawania do skończonego wina Classico lub Superiore nieprzefermentowanych wytłoków z Amarone lub Recioto. Po połączeniu ich następuje krótka "wtórna...
Włoskie czerwone wino wytrawne. Amarone Corte Majoli produkowane jest w regionie Veneto, w apelacji Valpolicella, której częścią jest obszar Valpantena. Sława włoskiego winiarstwa, wino produkowane z rodzynek. Wino o ciemno rubinowej barwie, aromaty wiśni, kakao i suszonych płatków róży. W ustach ciepłe, dobrze wyważone, miękkie taniny. Polecane do...
Wyjątkowe wino, stworzone ze trzech szczepów (Cabernet Sauvignon, Merlot, Corvina), uprawianych na glinach - morenowych wzgórzach polodowcowych, które tworzą wybrzeże jeziora Garda we Włoszech. Zbiory – późny październik. Kolor intensywny, jasny granat. W nosie intensywny bukiet przypominający owoce wiśni, jagód (borówki, jeżyny), z lekką nutą kakao. Wino...
Włoskie, wytrawne czerwone wino produkowane ze szczepów: Corvina, Rondinella, Corvinone. Winogrona są suszone naturalnie przez 80/100 dni w specjalnych pomieszczeniach; wino dojrzewa w tradycyjnych beczkach z dębu słowiańskiego. Amarone wyraża typowe aromaty owocowe wiśni, jagody wraz z eleganckimi słodkimi przyprawami i gorzką czekoladą. Wino o...
Włoskie czerwone wino wytrawne, z uprawy organicznej. Nazwa mówi wszystko - jest to Amarone produkowane w regionie Veneto, w apelacji Valpolicella, której częścią jest obszar Valpantena. Głęboka rubinowa czerwień, aromaty konfitury wiśniowej, wanilii i liści tytoniu. Tu idziemy kolejny krok w stronę koncentracji, mocy, gęstości, ale i klasy, ułożenia. W...
Wielkie wino stworzone z kupażu szczepów Corvina 70%, Rondinella 20% oraz Corvinone 10%Uprawiane na glebach gliniastych, zbiory – koniec Września.Kolor: jasny, intensywny granat. Nos: owocowe wiśnie, ciemne czereśnie, konfitura śliwkowa, korzenie cynamonu, goździki , cynamon i tytoń.Smak: suchy, miękki, ciepły i aksamitny, z wielką strukturą - elegancko...
Włoskie czerwone wino wytrawne z uprawy organicznej. Amarone Brolo delle Giare produkowane w regionie Veneto, w apelacji Valpolicella, której częścią jest obszar Valpantena. Wielkie Amarone w kolorze ciemnego, czerwonego granatu. Odczuwalny aromat wiśni, likieru i czekolady. Przyjemnie ostre i świeże z jedwabistymi taninami. Wyjątkowe i sławne na całym...
Włoskie czerwone wino wytrawne z uprawy organicznej. Nazwa mówi wszystko - jest to Amarone produkowane w regionie Veneto, w apelacji Valpolicella, której częścią jest obszar Valpantena. Tradycyjna mieszanka Corvina. Wyczuwalne zapachy wiśni, wanilii i lukrecji. Wino ma kolor głębokiej, rubinowej czerwieni, jest gładkie i ciepłe w ustach. Zrównoważone i...