Doskonałe Amarone ze szczepów corvina, molinara i rondinella. Wino ma intensywny granatowo-czerwony kolor. Aromat mocny z nutami wiśni, migdałów i gorzkiej czekolady. W ustach wino jest aksamitne, lekko gorzkie, pełne. Biscardo Amarone doskonale komponuje się z czerwonym mięsem i dziczyzną.
Uprawy winnic Biscardo znajdują się na wzgórzach w małych miasteczkach wokół Werony. Winogrona są zbierane ręcznie i umieszczane w skrzynkach. Następnie pozostawia się je do wyschnięcia, aby skoncentrować pozostałe cukry i aromaty. Proces suszenia powoduje zagęszczenie soku w winogronach, oraz zwiększa kontakt winogron ze skórą. Po wysuszeniu winogrona są miażdżone i poddawane suchej fermentacji w niskiej temperaturze. Po fermentacji wino dojrzewa początkowo w zbiornikach ze stali nierdzewnej, a następnie w beczkach.
Legenda głosi, że wino typu amarone powstało "przez przypadek": winiarz chcąc zrobić Recioto z suszonych winogron, zapomniał o winie w beczkach. Wino nadal fermentowało, wszystkie cukry zamieniły się w alkohol i trunek stracił słodycz. Powstało wino mocno wytrawne z wysokim alkoholem i z tego powodu nazwano go „Amarone” (duży gorzki).