Wysokiej klasy amarone, otrzymywane z winogron Corvina, Rondinella i Corvinone. Winnice znajdują się w pięciu historycznych gminach Valpolicella Classica: Sant'Ambrogio, San Pietro in Cariano, Marano, Fumane i Negrar, na wzgórzach na północny zachód od Werony. Zbiory miały miejsce pod koniec września 2016r. Owoce naturalnie suszone przez 80/100 dni w specjalnych pomieszczeniach (pokoje owocowe). Moszcz fermentował powoli przez 18-20 dni w kontakcie ze skórkami w kontrolowanej temperaturze 22-28 stopni. Następnie wino dojrzewało w tradycyjnych dużych beczkach z dębu slavońskiego.
Wino o świetnej strukturze, ciepłe, miękkie i aksamitne o intensywnej barwie. Aromat owocowego dżemu wiśniowego i jagodowego, z nutami słodkich przypraw i gorzkiej czekolady.
Doskonałe do pieczeni, dziczyzny, duszonych mięs i dojrzałych serów.
Polecana temperatura podawania: 18-20 ℃
Wino z rocznika 2017 otrzymało wysoką notę 91 pkt. od blogera jamessuckling.com.