ILTABARRO, Valpolicella Superiore, powstaje w wyniku selekcji najlepszego wina Valpolicella w piwnicy. W tym winie świeżość, nuty owoców i miękkiego dębu wspaniale się komponują, nadając mu dużą wszechstronność. Dojrzewa w drewnie przez rok.
Iltabarro na rubinowo-czerwony kolor. W nosie intensywne i eleganckie. Aromatyczna złożoność objawia się owocowymi nutami z przewagą wiśni morello. Wino jest pikantne w smaku, wypełnia usta doznaniami, których nie da się zapomnieć. Podawać z czerwonym mięsem, dziczyzną, twardymi i półtwardymi dojrzałymi serami.
Zawartość alkoholu: 13%
Kwasowość całkowita: 5,00 g/l
Cukry: 0,6 g/l
ILTABARRO, Valpolicella Superiore 2018 przygotowane zostało z odmian winogron: corvina, rondinella, molinara.
Zbiór i winifikacja: Zbiór odbywa się (od połowy września do października) wyłącznie ręcznie, co pozwala na dokładną kontrolę kiści winogron. Winifikacja: Tradycyjna winifikacja w nowoczesnych stożkowych zbiornikach ze stali nierdzewnej, składająca się z 15-dniowej fermentacji na skórkach winogron z wykorzystaniem częściowo wcześniejszego rozdrobnienia. Iltabarro dojrzewało co najmniej dwanaście miesięcy w drewnie i kilka miesięcy w butelce przed wprowadzeniem na rynek.