Valentina Cubi - o producencie wina

Winnica
Wenecja Euganejska to jeden z bardziej znanych włoskich regionów winiarskich, a Valponicella jest
jednym z najpiękniejszym jej terenów. Właśnie tam, w gminie Fumane, niecałe 20 km na północ od Werony, znajduje się Azienda Agricola Valentina Cubi. Rodzinna firma zarządzana przez Valentinę Cubi i jej męża Giancarlo. Teren całej posiadłości zajmuje 13 hektarów ziemi (10 ha winnic, pozostała cześć to
sady i gaje oliwne). Najbardziej cenionym dziedzictwem firmy są winnice, gdzie produkowane są wysokiej jakości wina z poszanowaniem natury. Szacunek właścicieli do ziemi i środowiska, prowadzenie winnicy metodami organicznymi, nacisk na jakość – wszystko to sprawia, że wina Valentiny i Giancarlo, którzy sami określają się winnymi rzemieślnikami, zasługują na uwagę.
Szczepy
Głównym szczepem winnicy jest Corvina, wspierana przez inne rodzime odmiany m.in. Rondinella i Molinara. Corvina daje początek świeżym, szczerym i eleganckim winom, które reprezentują charakter terroir, z którego pochodzą. Winnica produkuje także wina z odmian międzynarodowych, takich jak Cabernet Sauvignon.
Historia
Historia winiarni sięga 1969r., kiedy małżeństwo – Valentina i Giancarlo zainwestowało swoje oszczędności w zakup 7 hektarów winnic w Fumane. Rodzina Giancarlo była zaangażowana w
produkcję wina od XIX wieku, jednak Valentina pasję do wina rozwinęła, gdy poznała męża. Obecnie
do właścicieli należy 10 hektarów winnic, w tym cru jak Monte Tenda, Monte Crosetta i Rasso. Te
winnice są najbardziej cenne, stosuje się do nich tylko organiczne techniki agronomiczne.
Klimat / Gleba
Winnica Valentiny Cubi znajduje się w łagodnym klimacie śródziemnomorskim, dosłownie rzut
kamieniem od jeziora Garda. Chłodzące bryzy znad jeziora zapewniają ciągłą wentylację w winnicach,
a różnice temperatur między dniem a nocą pozwalają winogronom zachować świeżość i dojrzałość.
Gleba, często podzielona na tarasy, jest bogata w wapień, zawiera rozproszone w glinie skały co
zatrzymuje wodę, dlatego nie wymaga nawadniania. Winorośle są uprawniane techniką Guyota: dzięki
temu, lepiej reagują na zmiany klimatu, a pąki są chronione przed nadmiernym upałem. Valentina
Cubi stosuje metody organiczne w celu utrzymania zdrowych gleb i zwiększenia zawartości materii
organicznej, poprawiając w ten sposób płodność ziemi.
1969
butelek rocznie
Włochy
Corvina
uprawy latorości winnej