Valentina Cubi - MORAR 2005 Amarone della...
Valentina Cubi - MORAR 2005 Amarone della...
Valentina Cubi - MORAR 2005 Amarone della Valpolicella Classico 3l
Valentina Cubi - MORAR 2005 Amarone della Valpolicella Classico 3l
Valentina Cubi - MORAR 2005 Amarone della Valpolicella Classico 3l
Valentina Cubi - MORAR 2005 Amarone della Valpolicella Classico 3l

Valentina Cubi - MORAR 2005 Amarone della Valpolicella Classico 3l

Ocena:
Smak
Wytrawne
Kraj pochodzenia
Włochy
Region
Veneto
Szczep
Corvina
Objętość
3000ml
Kolor
Czerwone
Zawartość alkoholu
16%
Temperatura podawania
16-18 °C

1 499,99 zł

Opis

Doskonałe amarone przygotowane z winogron odmian:  corvina, corvinone, rondinella, w dużej buteli 3-litrowej w drewnianej skrzyni

Winorośla rosły na wzgórzach Fumane i San Pietro in Cariano, w miejscach nazwanych Rasso, Monte Tenda i Monte Crosetta. W tym miejscu terroir charakteryzuje się dużą zawartością kamieni, dlatego nadaje się do produkcji szlachetnych czerwonych win.

Wino ma intensywną barwę czerwonego granatu. Aromaty czerwonych owoców, wiśni, z nutą waniliowej słodyczy. W ustach pełne, pikantne, z długim finiszem. Świetne do czerwonego mięsa, dojrzewających serów i dziczyzny, a także solo lub z kawałkiem gorzkiej czekolady.

Owoce zbierane były od końca września do początku października 2005 roku. Zbiór ręczny, ponieważ zbiera się tylko najlepszą część każdego pęczka. Winifikacja: Fermentacja alkoholowa odbywała się w zbiornikach ze stali nierdzewnej, w kontrolowanej temperaturze 14 C°

Dojrzewanie:  W drewnianych beczkach przez kilka miesięcy i dodatkowe leżakowanie po butelkowaniu, przed wypuszczeniem na rynek.

Całkowita kwasowość: 6,50 G/l

Cukry: 4,90 G/l

Wino dostępne też w butelkach:

o pojemności 750 ml: https://rafa-wino.pl/wina-z-wloch/1635-valentina-cubi-morar-2005-amarone-della-valpolicella-classico.html

o pojemności 1500 ml: https://rafa-wino.pl/wina-z-wloch/1638-valentina-cubi-morar-2005-amarone-della-valpolicella-classico.html

Najlepiej podawać do

Charakterystyczne aromaty

o producencie wina

manufacturer-picture

Valentina Cubi

Winnica

Wenecja Euganejska to jeden z bardziej znanych włoskich regionów winiarskich, a Valponicella jest
jednym z najpiękniejszym jej terenów. Właśnie tam, w gminie Fumane, niecałe 20 km na północ od Werony, znajduje się Azienda Agricola Valentina Cubi. Rodzinna firma zarządzana przez Valentinę Cubi i jej męża Giancarlo. Teren całej posiadłości zajmuje 13 hektarów ziemi (10 ha winnic, pozostała cześć to
sady i gaje oliwne). Najbardziej cenionym dziedzictwem firmy są winnice, gdzie produkowane są wysokiej jakości wina z poszanowaniem natury. Szacunek właścicieli do ziemi i środowiska, prowadzenie winnicy metodami organicznymi, nacisk na jakość – wszystko to sprawia, że wina Valentiny i Giancarlo, którzy sami określają się winnymi rzemieślnikami, zasługują na uwagę.

Szczepy

Głównym szczepem winnicy jest Corvina, wspierana przez inne rodzime odmiany m.in. Rondinella i Molinara. Corvina daje początek świeżym, szczerym i eleganckim winom, które reprezentują charakter terroir, z którego pochodzą. Winnica produkuje także wina z odmian międzynarodowych, takich jak Cabernet Sauvignon.

Historia

Historia winiarni sięga 1969r., kiedy małżeństwo – Valentina i Giancarlo zainwestowało swoje oszczędności w zakup 7 hektarów winnic w Fumane. Rodzina Giancarlo była zaangażowana w
produkcję wina od XIX wieku, jednak Valentina pasję do wina rozwinęła, gdy poznała męża. Obecnie
do właścicieli należy 10 hektarów winnic, w tym cru jak Monte Tenda, Monte Crosetta i Rasso. Te
winnice są najbardziej cenne, stosuje się do nich tylko organiczne techniki agronomiczne.

Klimat / Gleba

Winnica Valentiny Cubi znajduje się w łagodnym klimacie śródziemnomorskim, dosłownie rzut
kamieniem od jeziora Garda. Chłodzące bryzy znad jeziora zapewniają ciągłą wentylację w winnicach,
a różnice temperatur między dniem a nocą pozwalają winogronom zachować świeżość i dojrzałość.
Gleba, często podzielona na tarasy, jest bogata w wapień, zawiera rozproszone w glinie skały co
zatrzymuje wodę, dlatego nie wymaga nawadniania. Winorośle są uprawniane techniką Guyota: dzięki
temu, lepiej reagują na zmiany klimatu, a pąki są chronione przed nadmiernym upałem. Valentina
Cubi stosuje metody organiczne w celu utrzymania zdrowych gleb i zwiększenia zawartości materii
organicznej, poprawiając w ten sposób płodność ziemi. 

Ocena

Obecnie brak recenzji tego produktu.

Inni klienci kupili również