Organiczne z certyfikatem Bio klasyczne wytrawne włoskie wino czerwone. Valpolicella Corte Majoli pochodzi z północy kraju, z regionu Veneto, a konkretnie z niewielkiego obszaru Valpantena z uprawy organicznej. Wino wyróżnia to z czego słynie Valpolicella - intensywny rubinowy kolor, dobrze wyczuwalne aromaty wiśni, kakao i przypraw. Łatwe do picia, soczyste i owocowe, o miękkich taninach i pełnym smaku. Polecane do makaronów, pizzy, grillowanych mięs.
- Nasza oferta
- B2B
- Producenci
- Blog
- Kontakt
Tezza - Valpolicella Corte Majoli 2020, 2021
- Smak
- Wytrawne
- Kraj pochodzenia
- Włochy
- Region
- Veneto
- Szczep
- Corvina
- Objętość
- 750ml
- Kolor
- Czerwone
- Zawartość alkoholu
- 12,5%
- Temperatura podawania
- 14-16 °C
Opis
o producencie wina

Tezza
Winnica
Valpantena to przepiękna, malownicza dolina położona w pobliżu Jeziora Garda. Greckie znaczenie słowa Valpantena to ,,Dolina Bogów", jednak w pobliskiej Weronie jest określana mianem ,,Doliny wszystkich win''. Na terytorium Valpantena rozciąga się 28 hektarowa rodzinna winnica Tezza, obejmując swoim zasięgiem trzy urokliwe miejscowości: Sezano, Poiano i Nesente.
Szczepy
Winnica Tezza stawia głównie na trzy rodzime, czerwone szczepy. To: Corvina, Oseleta i Rondinella. Stanowią one bazę dla produkcji wyśmienitych Amarone i Ripasso .Nazwy odmian wywodzą się od ptaków pojawiających się w winnicach. Corvinie, przypisano nazwę od czarnego ptaka Corvo (wrona). Głęboki kolor Corviny przypomina czarne ubarwienie piór tego ptaka, podczas gdy niebieskie barwy winogron Rondinella odnoszą się do niebieskiego upierzenia jaskółki (rondini). Oseleta, zaczerpnięto z lokalnego słowa oznaczającego „małego ptaka”, to winogrono bardzo lubiane przez ptactwo. Można powiedzieć, że korzenie uprawianych winogron pochłaniają historię doliny. Jak cytują różne starożytne źródła rzymskie, owoce winorośli z Valpanteny używano do produkcji słynnego wina Rhaetic. Głównym białym szczepem u Tezzy jest Pinot Grigio.
Historia
Tezza została założona w 1960r. Rodzina Tezza jest od trzech pokoleń zakorzeniona w tradycjach winiarskich regionów Valpolicella i Valpantena. Obecnie winnicą zarządzają trzej kuzynowie: Vanio, Flavio i Federico. Każdy z nich pełni inną rolę w rodzinnej firmie. Winnica, przetwórstwo, handel oraz marketing traktowane są jako osobne branże. W 1998r. zrezygnowano ze środków ochrony roślin i sztucznych nawozów, dążąc do uprawy organicznej. Działania ekologiczne zwieńczone zostały unijnym certyfikatem bio. Każdy etap produkcji wina ma miejsce w winnicy umożliwiając kontrolę jakości. Zaczynając od zasadzenia winorośli, ich pielęgnacji, zbiorów, produkcji wina, a kończąc na butelkowaniu.
Klimat / Gleba
Winnica Tezza uprawia winorośl na bogatych w wapń, glebach żwirowych Valpanteny. Charakterystyczną cechą lokalnego mikroklimatu jest niska wilgotność oraz świetna wentylacja zapewniana przez fenowe wiatry spływające z Alp. To wyjątkowe miejsce jest źródłem zrównoważonych win o solidnej budowie oraz delikatnych i miękkich taninach.

Wyróżnienia:

Ocena
Aby dodać opinię - zaloguj się.
Inni klienci kupili również