Doskonałe amarone przygotowane z winogron odmian: corvina, corvinone, rondinella.
Winorośla rosły na wzgórzach Fumane i San Pietro in Cariano, w miejscach nazwanych Rasso, Monte Tenda i Monte Crosetta. W tym miejscu terroir charakteryzuje się dużą zawartością kamieni, dlatego nadaje się do produkcji szlachetnych czerwonych win.
Wino ma intensywną barwę czerwonego granatu. Aromaty czerwonych owoców, wiśni, z nutą waniliowej słodyczy. W ustach pełne, pikantne, z długim finiszem. Świetne do czerwonego mięsa, dojrzewających serów i dziczyzny, a także solo lub z kawałkiem gorzkiej czekolady.
Owoce zbierane były od końca września do początku października 2005 roku. Zbiór ręczny, ponieważ zbiera się tylko najlepszą część każdego pęczka. Winifikacja: Fermentacja alkoholowa odbywała się w zbiornikach ze stali nierdzewnej, w kontrolowanej temperaturze 14 C°
Dojrzewanie: W drewnianych beczkach przez kilka miesięcy i dodatkowe leżakowanie po butelkowaniu, przed wypuszczeniem na rynek.
Całkowita kwasowość: 6,50 G/l
Cukry: 4,90 G/l
Wino dostępne też w butelkach:
1500 ml w kartoniku : https://rafa-wino.pl/wina-z-wloch/1638-valentina-cubi-morar-2005-amarone-della-valpolicella-classico.html
3000 ml w drewnianej skrzyni: https://rafa-wino.pl/wina-z-wloch/1639-valentina-cubi-morar-2005-amarone-della-valpolicella-classico-3l.html