ARUSNATICO Valoplicella Ripasso classico superiore, to wino o strukturze, a jednocześnie o doskonałej świeżości i owocowości, zgodnie z tradycją, otrzymywane w wyniku drugiej fermentacji wina Valpolicella Superiore na wytłokach Amarone. Wyróżnia się jasnym kolorem, czystym nosem i podniebieniem oraz wielką elegancją.
Wino ma rubinowo-czerwony kolor. Intensywny, elegancki aromat dzikiej wiśni, fiołka i lekkiej pikanterii. W ustach mineralne i soczyste, pełne owocowej świeżości i elegancji. Smak długo pozostaje w ustach. Arusnatico polecane jest do czerwone mięsa, serów półtwardych i średnio dojrzewających.
Zawartość alkoholu: 14%
Kwasowość całkowita: 5,5 g/l
Cukry: 0,60 g/l
ARUSNATICO Valoplicella Ripasso classico superiore przygotowane zostało z odmian winogron: corvina, rondinella i molinara. Winogrona uprawiano w winnicach będących własnością posiadłości Valentiny Cubi. Od 2014 roku winnice posiadają certyfikat ekologiczny.
Zbiór i winifikacja: zbiór ręczny w połowie września 2018. Po odszypułkowaniu winogrona umieszczane są w stalowych kadziach w kontrolowanej temperaturze. Po zakończeniu fermentacji alkoholowej młode wino łączy się ze skórkami i pozostałościami Amarone przez okres 10 dni maceracji. W tej fazie następuje lekka refermentacja i wzbogacanie wina ekstraktami. Rezultatem jest bardziej pachnące, miękkie i aksamitne wino na podniebieniu. Arusnatico dojrzewało 12 miesięcy w drewnie, następnie kilka miesięcy w butelce przed wprowadzeniem na rynek.
Smak jest intensywny, pikantny i świeży.
Aromaty dają szeroką gamę doznań, wśród których wyróżniają się wiśnia.
Idealne do czerwonych mięsa i do serów.
Odnoszę wrażenie że Arusnatico będzie tylko zyskiwało z biegiem czasu.