• Nowy
Valentina Cubi - Arusnatico Valpolicella...
Valentina Cubi - Arusnatico Valpolicella Ripasso DOC classico superiore 2018 ekologiczne, organiczne

Valentina Cubi - Arusnatico Valpolicella Ripasso DOC classico superiore 2018 ekologiczne, organiczne

Ocena:
Smak
Wytrawne
Kraj pochodzenia
Włochy
Region
Veneto
Szczep
Corvina
Objętość
750ml
Kolor
Czerwone
Zawartość alkoholu
14%
Temperatura podawania
16-18 °C

99,99 zł

Opis

ARUSNATICO Valoplicella Ripasso classico superiore, to wino o strukturze, a jednocześnie o doskonałej świeżości i owocowości, zgodnie z tradycją, otrzymywane w wyniku drugiej fermentacji wina Valpolicella Superiore na wytłokach Amarone. Wyróżnia się jasnym kolorem, czystym nosem i podniebieniem oraz wielką elegancją.

Wino ma rubinowo-czerwony kolor. Intensywny, elegancki aromat dzikiej wiśni, fiołka i lekkiej pikanterii. W ustach mineralne i soczyste, pełne owocowej świeżości i elegancji. Smak długo pozostaje w ustach. Arusnatico polecane jest do czerwone mięsa, serów półtwardych i średnio dojrzewających.

Zawartość alkoholu: 14%

Kwasowość całkowita: 5,5 g/l

Cukry: 0,60 g/l

ARUSNATICO Valoplicella Ripasso classico superiore przygotowane zostało z odmian winogron: corvina, rondinella i molinara. Winogrona uprawiano w winnicach będących własnością posiadłości Valentiny Cubi. Od 2014 roku winnice posiadają certyfikat ekologiczny.

Zbiór i winifikacja: zbiór ręczny w połowie września 2018. Po odszypułkowaniu winogrona umieszczane są w stalowych kadziach w kontrolowanej temperaturze. Po zakończeniu fermentacji alkoholowej młode wino łączy się ze skórkami i pozostałościami Amarone przez okres 10 dni maceracji. W tej fazie następuje lekka refermentacja i wzbogacanie wina ekstraktami. Rezultatem jest bardziej pachnące, miękkie i aksamitne wino na podniebieniu. Arusnatico dojrzewało 12 miesięcy w drewnie, następnie kilka miesięcy w butelce przed wprowadzeniem na rynek.

Najlepiej podawać do

Charakterystyczne aromaty

o producencie wina

manufacturer-picture

Valentina Cubi

Winnica

Wenecja Euganejska to jeden z bardziej znanych włoskich regionów winiarskich, a Valponicella jest
jednym z najpiękniejszym jej terenów. Właśnie tam, w gminie Fumane, niecałe 20 km na północ od Werony, znajduje się Azienda Agricola Valentina Cubi. Rodzinna firma zarządzana przez Valentinę Cubi i jej męża Giancarlo. Teren całej posiadłości zajmuje 13 hektarów ziemi (10 ha winnic, pozostała cześć to
sady i gaje oliwne). Najbardziej cenionym dziedzictwem firmy są winnice, gdzie produkowane są wysokiej jakości wina z poszanowaniem natury. Szacunek właścicieli do ziemi i środowiska, prowadzenie winnicy metodami organicznymi, nacisk na jakość – wszystko to sprawia, że wina Valentiny i Giancarlo, którzy sami określają się winnymi rzemieślnikami, zasługują na uwagę.

Szczepy

Głównym szczepem winnicy jest Corvina, wspierana przez inne rodzime odmiany m.in. Rondinella i Molinara. Corvina daje początek świeżym, szczerym i eleganckim winom, które reprezentują charakter terroir, z którego pochodzą. Winnica produkuje także wina z odmian międzynarodowych, takich jak Cabernet Sauvignon.

Historia

Historia winiarni sięga 1969r., kiedy małżeństwo – Valentina i Giancarlo zainwestowało swoje oszczędności w zakup 7 hektarów winnic w Fumane. Rodzina Giancarlo była zaangażowana w
produkcję wina od XIX wieku, jednak Valentina pasję do wina rozwinęła, gdy poznała męża. Obecnie
do właścicieli należy 10 hektarów winnic, w tym cru jak Monte Tenda, Monte Crosetta i Rasso. Te
winnice są najbardziej cenne, stosuje się do nich tylko organiczne techniki agronomiczne.

Klimat / Gleba

Winnica Valentiny Cubi znajduje się w łagodnym klimacie śródziemnomorskim, dosłownie rzut
kamieniem od jeziora Garda. Chłodzące bryzy znad jeziora zapewniają ciągłą wentylację w winnicach,
a różnice temperatur między dniem a nocą pozwalają winogronom zachować świeżość i dojrzałość.
Gleba, często podzielona na tarasy, jest bogata w wapień, zawiera rozproszone w glinie skały co
zatrzymuje wodę, dlatego nie wymaga nawadniania. Winorośle są uprawniane techniką Guyota: dzięki
temu, lepiej reagują na zmiany klimatu, a pąki są chronione przed nadmiernym upałem. Valentina
Cubi stosuje metody organiczne w celu utrzymania zdrowych gleb i zwiększenia zawartości materii
organicznej, poprawiając w ten sposób płodność ziemi. 

Ocena

1 - ilość opinii

Świetny wybór
Valpolicella Ripasso, która pozostawia niezatarte i trwałe wrażenia.
Smak jest intensywny, pikantny i świeży.
Aromaty dają szeroką gamę doznań, wśród których wyróżniają się wiśnia.
Idealne do czerwonych mięsa i do serów.
Odnoszę wrażenie że Arusnatico będzie tylko zyskiwało z biegiem czasu.
Dodano przez Sławomir w dniu 2024-05-01

Inni klienci kupili również