Doskonałe amarone przygotowane z winogron odmian: corvina, corvinone, rondinella.
Winorośla rosły na wzgórzach Fumane i San Pietro in Cariano, w miejscach nazwanych Rasso, Monte Tenda i Monte Crosetta. W tym miejscu terroir charakteryzuje się dużą zawartością kamieni, dlatego nadaje się do produkcji szlachetnych czerwonych win.
Piękny, jasny rubinowy kolor z nutą granatu. Nos perfumowany i elegancki, z czerwoną wiśnią z nutą słodkiej wanilii. Na podniebieniu wspaniała świeżość i soczystość, z pięknymi taninami i długim finiszem. W ustach pozostaje posmak czerwonych owoców i przypraw.
Gotowe do picia teraz, ale zasługuje też na dłuższe przechowywanie w piwnicy.
Morar 2010 będzie dobrym partnerem do dań z czerwonym mięsem, dojrzałych serów i dziczyzny.
Owoce zbierane były od końca września do początku października 2010 roku. Zbiór ręczny, ponieważ zbiera się tylko najlepszą część każdego pęczka. Winifikacja: Fermentacja alkoholowa odbywała się w zbiornikach ze stali nierdzewnej, w kontrolowanej temperaturze 14 C°
Dojrzewanie: W drewnianych beczkach przez kilka miesięcy i dodatkowe leżakowanie po butelkowaniu, przed wypuszczeniem na rynek.
Całkowita kwasowość : 4,93 g/l
Cukry: 0,8 g/l