Wina Malvasia

Casabella - Malvasia Secco Frizzante
  • Malvasia
  • Włochy
  • Wytrawne
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kolor: Białe Kraj pochodzenia: Włochy Zawartość alkoholu: 10% Temperatura podawania: 8°C Produkowane ze szczepu: Malvasia Region: Emilia-Romania
32,99 zł
Casabella - Malvasia Dolce Frizzante
  • Malvasia
  • Włochy
  • Słodkie
Objętość: 750ml Smak: Słodkie Kolor: Białe Kraj pochodzenia: Włochy Zawartość alkoholu: 10% Temperatura podawania: 8°C Produkowane ze szczepu: Malvasia Region: Emilia-Romania
32,99 zł
Varvaglione -  Bianco Puglia 12e mezzo BIO
  • Malvasia
  • Włochy
  • Wytrawne
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kolor: Białe Kraj pochodzenia: Włochy Zawartość alkoholu: 12,5% Temperatura podawania: 10-12 °C Produkowane ze szczepu: malvasia, verdeca, chardonnay Region: Puglia
46,99 zł
Bodegas Franco-Espanolas - Diamante Blanco
  • Viura
  • Hiszpania
  • Półsłodkie
Objętość: 750ml Smak: Półsłodkie Kolor: Białe Kraj pochodzenia: Hiszpania Zawartość alkoholu: 11,5% Temperatura podawania: 8°C Produkowane ze szczepu: Viura, Malvasia Region: Rioja
48,99 zł

Malvasia - to winna grupa szczepów, których uprawa w celu wytwarzania win sięga do czasów antycznych. Powszechnie za ich ojczyznę uznawana jest starożytna Grecja. Swoją nazwę bierze od miasta Monemvasiá położonego na Peloponezie. Malvasia najlepiej adaptuje się w klimacie śródziemnomorskim. Jest bardzo rozpowszechnionym na całym świecie szczepem. Obecnie największą popularnością cieszy się we Włoszech. Ale produkowana jest również w Hiszpanii, Portugalii, Grecji, Chorwacji, Słowenii i Stanach Zjednoczonych. Z użyciem szczepu malvasia (zwanego na Maderze malmsey) powstaje wzmacniane wino madera. W wersji wytrawnej powstają z niej wina o charakterystycznym aromacie migdałów i moreli....

Czytaj więcej

Malvasia - to winna grupa szczepów, których uprawa w celu wytwarzania win sięga do czasów antycznych. Powszechnie za ich ojczyznę uznawana jest starożytna Grecja. Swoją nazwę bierze od miasta Monemvasiá położonego na Peloponezie. Malvasia najlepiej adaptuje się w klimacie śródziemnomorskim. Jest bardzo rozpowszechnionym na całym świecie szczepem. Obecnie największą popularnością cieszy się we Włoszech. Ale produkowana jest również w Hiszpanii, Portugalii, Grecji, Chorwacji, Słowenii i Stanach Zjednoczonych. Z użyciem szczepu malvasia (zwanego na Maderze malmsey) powstaje wzmacniane wino madera. W wersji wytrawnej powstają z niej wina o charakterystycznym aromacie migdałów i moreli. Czasem dodaje się ją podczas produkcji słodkich win Vin Santo. Daje wina złociste, aromatyczne. Winogrona z tej grupy szczepów nadają się szczególnie do produkcji win musujących, ze względu na dość wysoką zawartość cukrów.

Pokaż mniej