Objętość: 750ml Smak: półwytrawne Kolor: białe Kraj pochodzenia:...
Objętość: 750ml Smak: wytrawne Kolor: białe Kraj pochodzenia: Gruzja...
Objętość: 750ml Smak: półsłodkie Kolor: Czerwone Kraj pochodzenia:...
Objętość: 750ml Smak: półwytrawne Kolor: Czerwone Kraj pochodzenia:...
Objętość: 750ml Smak: półwytrawne Kolor: białe Kraj pochodzenia:...
Objętość: 750ml Smak: półwytrawne Kolor: białe Kraj pochodzenia:...
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kolor: Białe Kraj pochodzenia: Austria...
Objętość: 375 ml Smak: słodkie Kolor: białe Kraj pochodzenia:Austria...
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kolor: Czerwone Kraj pochodzenia:...
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kolor: Czerwone Kraj pochodzenia:...
Eger to miasto i otaczający go region winiarski w północnych Węgrzech, u podnóża Gór Bukowych, królestwo czerwonego wina Egri Bikaver (Bycza Krew) oraz białego flagowego wina z Egeru: Egri Csillag.Tradycje winiarskie są tutaj bardzo długie i sięgają przynajmniej średniowiecza. W tamtej epoce tutejsze winogrodnictwo było mocno związane z burgundz...
Eger to miasto i otaczający go region winiarski w północnych Węgrzech, u podnóża Gór Bukowych, królestwo czerwonego wina Egri Bikaver (Bycza Krew) oraz białego flagowego wina z Egeru: Egri Csillag.Tradycje winiarskie są tutaj bardzo długie i sięgają przynajmniej średniowiecza. W tamtej epoce tutejsze winogrodnictwo było mocno związane z burgundzkim, ponieważ po niszczycielskich najazdach tatarskich w XIII wieku węgierscy królowie ściągnęli do Egeru osadników z Walonii (południowa Belgia), która wówczas wchodziła w skład księstwa Burgundii. Przywieźli oni własne odmiany winorośli i zaawansowaną wiedzę winiarską czyniąc z Egeru ośrodek słynący z produkcji win białych. W wiekach późniejszych dotarła tu fala imigrantów z Bałkanów uciekających przed naporem tureckim i dopiero oni rozpoczęli w Egerze uprawę czerwonych odmian winorośli (np. Kadarki), które z czasem miały zasłynąć kupażem Egri Bikaver.
Flagowe wina Egeru
Eger słynie z czerwonego wytrawnego wina Egri Bikaver (węg. egerska „bycza krew”). To kupaż do którego dopuszcza się aż 13 odmian (w dowolnym zestawieniu). Są to: Kekfrankos (Blaufrankisch), Kadarka, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot, Menoire (Kékmedoc/Médoc Noir), Kekoporto (Portugieser), Blauburger, Zweigelt, Pinot Noir, Turán (rzadka, ale ważna odmiana, używana jako farbiarka), Bíborkadarka i Syrah. W 2004 roku powstała kategoria Egri Bikavér Superior, który może być kupażem maksimum 5 odmian, a jego wydajność jest ograniczona do 60hl/ha. Dodatkowo wino musi przynajmniej rok spędzić w beczce i jeszcze pół roku w butelce. Egri Bikaver (Egerska Bycza Krew) to wino mocne, bogate w taniny i smaki przypraw. Legenda głosi, że w roku 1552, podczas oblężenia Egeru przez Imperium Osmańskie, tureccy zwiadowcy zauważyli węgierskich żołnierzy popijających duże ilości pikantnego, czerwonego wina. Widząc przekrwione od wina oczy, poplamiony czerwienią zarost oraz ognisty temperament pijących wino Węgrów, Turcy przestraszyli się i szybko wycofali do swojego kapitana mówiąc, że nie warto wdawać się w bójki z Węgrami, którzy pili krew byka.
Z regionu Eger pochodzi także wino białe Egri Csillag (Gwiazda Egeru). Wino jest kompozycją czterech białych odmian, w tym przynajmniej w 50% miejscowych , takich jak Leányka , Királyleányka, Furmint, Harslevelu , Zengö i Zenit. Wino jest bardzo aromatyczne, o nutach białych kwiatów i owoców tropikalnych. W smaku można odszukać elementy cytrusów, ananasa i migdałów.
Wina z Egeru w Rafa Wino
Najlepsi winiarze z Egeru, z którymi współpracuje Rafa Wino to: Atilla Petreny, rodzina Bolyki, winnica Kovacs Nimrod, St.Andrea, Hagymasi Pinceszet.
Eger jest bardzo chętnie odwiedzany przez polskich turystów, którzy rozsmakowali się w węgierskich dobrych winach. Wśród win z Egeru, każdy znajdzie coś dla siebie - także pod względem ceny.
Mała butelka (375ml) wina Petreny - Cabernet Sauvignon Silver. Węgierskie czerwone wino wytrawne z Egeru. Wino zachowuje charakterystykę szczepu Cabernet Sauvignon - owocowe, soczyste, z dobrą kwasowością i delikatna goryczką w posmaku. Gładkie, dość intensywne, lecz nienachalne. Dostępne również w objętości 750 ml (link)
Indian Nyar, czyli Babie Lato, to czerwone wino wytrawne z Egeru na północy Węgier. Delikatny i wyważony kupaż szczepów Kékfrankos, Pinot Noir i Blauburger z niewielkim dodatkiem Cabernet Franc, Portugesiera, Merlot, i Zweigelta - są tu więc wszystkie czerwone odmiany uprawiane w winnicy. Wino fermentowało w zbiornikach ze stali nierdzewnej, a następnie...
Egri Csillag to węgierska "biała" odpowiedź winiarzy z okolic Egeru na tradycyjną, czerwoną Byczą Krew. To cuvee pięciu szczepów posiada jasny i delikatny kolor. Bukiet zwiewny - kwiatowy z nutami miodu i brzoskwiń. W smaku owocowe i lekkie, delikatna wytrawność i odświeżenie.
Węgierskie białe wino półwytrawne. Produkowane jest na północy kraju, w Egerze z odmiany Muskat. Białe, delikatne i świeże wino o intensywnym aromacie białych kwiatów z przyprawowym twistem. Petrény Arany Muskotály on Vivino
Świeży węgierski róż z Egeru z mieszanki winogron Kekfrankos i Merlot, emanujący żywymi aromatami i smakami truskawek, malin i jeżyn. Żywe różowe wino wytrawne o wielu smakach, wytwarzane z czerwonych odmian winogron, fermentowane w zbiornikach i leżakowane przez trzy miesiące w chłodzonych stalowych zbiornikach. Idealne wino na wiosnę i lato.
Węgierskie białe wino półsłodkie z Egeru. Wino z wyrazistym bukietem. W zapachu wyczuwalne są owoce: brzoskwinia, morela oraz ananas i mango. Hárslevelű, inaczej „Lipowina" to pradawny szczep, swoją nazwę zawdzięcza liściom podobnym do liści lipy.Wyróżnienia i nagrody:2016 Aranytőke – złoty medal2016 AWC Vienna – srebrny medal
Delikatnie słodkie wino węgierskie o czerwonej barwie. Produkowane na północy kraju, w Egerze z popularnej odmiany Merlot. Zapach przepowiada jednak smak ciemniejszych owoców. Potwierdza się to głównie poprzez nalewkowy styl. Będzie pasowało do ciemnej czekolady i pierników.
Węgierskie czerwone wino wytrawne z Egeru. Wino zachowuje charakterystykę szczepu Cabernet Sauvignon - owocowe, soczyste, z dobrą kwasowością i delikatna goryczką w posmaku. Gładkie, dość intensywne, lecz nienachalne. Petrény Egri Cabernet Sauvignon on Vivino
Egri Bikaver to klasyczny egerski kupaż szczepów. To czerwone, wytrawne wino z Węgier w Polsce odbudowuje reputację zniszczoną przez masową produkcję. Wciąż na sklepowych półkach można spotkać wina nie mające nic wspólnego z dobrym Egri Bikaverem. Ten konkretnyi składa się z Kekfrankosa, Cabernet Sauvignon i Merlota, które leżakowały w beczkach przez...
Siller to rodzaj węgierskiego różowego (a raczej ciemnoróżowego) wina. Produkowane w Egerze z lokalnej odmiany Kekfrankos. Wino półsłodkie, bardzo owocowe, o dobrej strukturze, łagodnych kwasach. W smaku kompotowa truskawka i świeża poziomka. Petrény Siller on VivinoCHWILOWY BRAK DOSTAWA W CZWARTEK
Węgierskie czerwone wino wytrawne z Egeru. Ten Egri Bikaver to blend pięciu szczepów: Kekfrankos, Pinot Noir, Merlot, Cabernet Sauvignon i Turan. Wino dojrzewało przez 13 miesięcy w stalowej kadzi. Brak kontaktu z dębową beczką wpłynał na charakter tego lekkiego i nieco pikantnego wina, które zostało oparte na strukturze owocu. Dostajemy tu zatem...
Gwiazda Eger o radosnym zapachu i bogatym smaku z winnic Középbérc i Hajdúhegy. Biały, wytrawny kupaż odmian: Királyleányka, Sauvignon blanc, Harslevelu, Rajnai Rizling. Dość delikatne w strukturze wino z aromatami jabłka, brzoskwini, cytrusów, odrobiną nut ziołowych i mineralnym zakończeniem. Doskonale komponuje się z łososiem, tuńczykiem i...
Węgierskie białe wytrawne wino z Egeru. Jest to 100% Sauvignon Blanc z wczesnych zbiorów w połowie września. Kontrolowana fermentacja, następnie krótkie dojrzewanie w stalowej kadzi aby zachować świeżość i rześkość tego młodego wina. W nosie czuć brzoskwinie, czarny bez oraz zielone aromaty trawiaste typowe dla Sauvignon Blanc. Wino soczyste, z dość...
To białe wytrawne wino z Węgier to Egri Csillag – biała wersja słynnej Byczej Krwi z Egeru. Mamy tu zatem kupaż kilku szczepów: Olaszrizling, Chardonnay, Kiraleanyka, Pinot blanc, Zengo, Viognier, Sauvignon Blanc. Wino po procesie fermentacji dojrzewało 5 miesięcy w kadzi stalowej. W efekcie powstało wino świeże i orzeźwiające. Charakteryzuje je aromat...
Węgierskie czerwone wino wytrawne z Egeru. Jakże inna jest ta Kadarka od win, które kojarzymy z marketowych półek. To wino pochodzące z wulkanicznych gleb Egeru, wyprodukowane przez specjalistę czystej wody – Josefa Hagymasiego. Wino prezentuje purpurowo-rubinową barwę, przyjemny i intensywny zapach truskawek, malin i róż wzbogacony aromatem korzennych...
Czerwone wytrawne wino z Węgier. Produkowane w Egerze przez Josefa Hagymasiego. Jego Cabernet Sauvignon jest bogaty, gładki i niezwykle elegancki. Ten wielowymiarowy Cabernet Sauvignon cechuje pełne ciało, miękkie taniny oraz pierwszorzędowe smaki owoców: jeżyny, ciemnej wiśni i czarnej porzeczki. Warstwy ciemnych owoców topią się tu ze smakami kakao i...
Czerwone wytrawne wino z Egeru na Węgrzech. Hempergo to najstarsza, 67-letnia plantacja odmiany Kekfrankos w Egerze. Z tego owocu wykonano to pełne, pikantne czerwone wino. Jego część wykorzystano do kupażu Egri Bikaver, a część zabutelkowano jako wino jednoodmianowe. Wino przed butelkowaniem dojrzewało 24 miesiące w dębowej beczce. Posiada głęboką barwę,...
Węgierskie wino czerwone wytrawne z Egeru. Syrah to wino o bardzo ciemnej rubinowej barwie z fioletowym refleksem. W nosie intensywne aromaty owców, kwiatów z szczyptą przypraw. W ustach wyczuwalne są śliwki oraz ciemne owoce leśne. Bardzo dobra struktura, kwasowość i taniny. Długi, przyjemny i lekko pikantny finisz. Petrény Syrah on Vivino
Solaria to węgierskie białe wino wytrawne z Egeru. Harslevelu to oryginalny starowęgierski szczep, który dyskretnie wchłania promienie słońca przechodzące przez wibrujaco-letnie powietrze nasycone miodowym zapachem kwiatów lipy. Esencje tych promieni znajduje się w taninach stuletnich dębów. Czerpmy przyjemność z tego napoju cierpliwymi łykami, by nie...
Egri Bikaver Borgundi to klasyczny egerski kupaż szczepów. Ciemna barwa wyróżnia to węgierski, wytrawne wino w pierwszej chwili. W zapachu wyczuwalne są czerwone owoce leśne, w smaku wręcz bardzo delikatne. Kupaż 7 szczepów dopełnia kompozycji. To jeden z naszych lepszych Bikaverów - doskonale uzupełnia zestawienie: Bikaver Silver, Bikaver Gold, Bikaver...
Węgierskie wino z Egeru. Fermentacja w stalowych zbiornikach, dojrzewanie w węgierskich beczkach. Czerwone, lekko wytrawne wino o głębokim, purpurowym kolorze. W jego przygotowaniu, poza Cabernet Franc, użyty został w niewielkim stopniu Pinot Noir, co jest wyczuwalne w jego zapachu. Uniwersalne i przyjemne wino czerwone zarówno w połączeniu z daniami, jak...
Zgodnie z wolą winiarzy z Egeru, wino Egri Csillag - Gwiazda Egeru jest białą partnerką i odpowiednikiem dla Egri Bikavér - czyli tradycyjnej, czerwonej byczej krwi. Astra jest więc węgierskim kupażem białych odmian szczepów. Dodatkowo przez leżakowanie w beczce otrzymuje przyjemne nuty waniliowo - kokosowe. Rekomendujemy, jako uniwersalne białe wino...
Battonage od Petreny to węgierskie białe wytrawne wino z Egeru. Intensywne i trwałe w smaku, dobrze zbudowane, kremowe, z wyraźnymi taninami i dyskretnie orzeźwiającą kwasowością, po których dają o sobie znać cytrusy. Kolor intensywnie żółty, aromat owoców oraz beczki. Powstaje poprzez kupażowanie kilku białych szczepów, jego fermentacja zachodzi w...
December to nazwa słodkiego białego wina z Egeru na Węgrzech. Wykonane z późno zbieranych winogron odmiany Harslevelu. Po dłuższym okresie dojrzewania wystąpić mogą pyszne smaki miodu i orzecha. Jest on bogatym winem deserowym, które łączy w sobie świeżą kwasowość z wyraźnie zaznaczoną słodyczą. Pozostawia długi i głęboki posmak. Petrény December Késöi...