Kovacs Nimrod - o producencie wina

Tradycja zobowiązuje. Pewnie dlatego, Kovács Nimród umiejscowił swoje przedsięwzięcie w historycznej części Egeru, w rzędzie piwnic przy ulicy Verőszala gdzie produkuje wina na światowym poziomie. Korzysta z osiągnięć technologicznych XXI wieku, ale działa w zgodzie z wielowiekową tradycją. Właściciel winnicy twierdzi, że esencja dobrego wina tkwi w wyjątkowym terroir, w którym uprawiane są winogrona. Z dostępem do trzech najlepszych parcel w regionie, w tym jednej Grand Cru (Nagy Eged), winnica jest "skazana" na sukces.
Szczepy
Eger jest regionem o chłodnym klimacie, podobnym do Burgundii lub chłodniejszego klimatu Kalifornii. Z tego względy właściciele zdecydowali się na międzynarodowe nasadzenia, takie jak Chardonnay, Pinot Noir, Syrah, Merlot i Cabernet Franc oraz tradycyjne węgierskie odmiany, takie jak Furmint i Kékfrankos.
Historia
Właściciel winnicy Kovács Nimród to seryjny biznesman, który doświadczenie zdobywał w amerykańskich firmach telekomunikacyjnych (Time Warner, UPC) oraz spożywczych (Hershey). Uzyskał również tytuł MBA na uniwersytecie Thunderbird School of Global Management. Ze względu na silne koneksje ze Stanami, istotna część win eksportowana jest do USA.
Klimat / Gleba
Kovács Nimród uprawia wino na trzech tarasach, w tym na najbardziej znanym wzgórzu w Egerze, Nagy Eged, z którego pochodzą wina Sky oraz NJK. Uprawy posiadają zróżnicowaną ekspozycję (Nagy Eged są strome, natomiast stoki Nagyfai łagodne). Podłoże mają spory udział skał wapiennych nadający winom mineralny charakter.
2009
butelek rocznie
Węgry
Kékfrankos
uprawy latorości winnej