Jeśli chodzi o fuminta, możemy uznać, że najlepsze z najlepszych pochodzą z Tokaju, ale w rzeczywistości Eger uprawiał odmianę furmint przed filokserą, a Nimrod Kovács z powodzeniem potwierdza, że Egerskie wino z furminta może być genialne!
Ten wytworny furmint pochodzi z najlepszego terroir w Egerze, wzgórza Nagy-Eged.
Wyjątkowe wino ze świetnego rocznika 2017. Fermentowane w stalowych kadziach (35%) i beczkach (65%) leżakowało w beczkach węgierskich i francuskich na osadzie przez 9 miesięcy.
Wino pięknie błyszczy w kieliszku, mieniąc się kolorami jasnozłoto-żółtymi. Dyskretny i elegancki aromat: jabłka, gruszki, lekko dojrzałe morele i białe kwiaty. W tle słodki zapach ciasta wynikający z użycia beczki.
Wino złożone, o posmaku gruszki i moreli z nutą wapienia i krzemienia.
Wyprodukowano 1684 butelki.
Wino Sky Furmint 2017 z winnicy Kovasc Nimrod zdobyło Grand Prix Champion na konkursie win na VinaAgora w 2021r. , a tym samym zdobyło honorowy tytuł „najlepszego furminta na Węgrzech”. Wyróżnienie potwierdziło filozofię winnicy: "Szanując terroir, zachowując jego cechy, starannie dobierając odmiany, stosując nowoczesne narzędzia, stale rozwijając swoją wiedzę i mając na uwadze światowe trendy, potrafimy w winie pokazać charakter regionu Eger i stworzyć naprawdę świetne wina".
VinAgora to międzynarodowy konkurs wina organizowany corocznie na Węgrzech.
Wino w ocenie specjalistów:
“Nimrod Kovacs to bowiem nie byle kto. Od lat robi świetne wina, to wiedziano, lecz furmintem Sky zaiste wzbił się ponad poziomy. Tak delikatnego, krągłego, oddającego wszystkie smaki owoców, a przy tym do cna wykorzystującego mineralność najlepszego wzgórza w Egerze (Nagy-Eged) furmintu nie piłem dawno. Czapki z głów!”
Robert Mazurek, Rzeczpospolita Plus Minus