Nowe produkty

Region Jest 245 produktów.

Podkategorie

  • Wina Mendozy (Argentyna)

    Najważniejszym regionem winiarskim Argentyny jest Mendoza. Stąd, obok francuskiego Cahors, pochodzą najlepsze na świecie wina ze szczepu Malbec

    Nazwa regionu pochodzi od miasta, które jest stolicą prowincji. Mendoza położona jest w zachodniej Argentynie u stóp Andów na wysokości 746 m n.p.m. 

    Specyfika klimatu regionu Mendoza

    Klimatycznie, Mendoza to kilka mocno zróżnicowanych stref. Najdłuższą tradycję produkcji wina mają winnice położone w pobliżu miasta w Departamento Lujan de Cuyo. Tereny sprawiają wrażenie obszarów niesprzyjających uprawie winorośli. To kamienisto-żwirowa pustynia, która żyje tylko dzięki obfitości wody spływającej licznymi kanałami z andyjskich lodowców. A jednak jest odpowiedzialna za produkcję zdecydowanej większości argentyńskiego wina. Tutaj też odbywa się największe święto wina w tym kraju – Vendimia.

    Okręgi winiarskie regionu

    Mendoza jest regionem dużym i dość zróżnicowanym, który zwyczajowo dzieli się na kilka okręgów

    Mendoza Północna (winnice na wysokości 500–700 m n.p.m.)

    Mendoza Wschodnia (winnice na wysokości 600–750 m n.p.m.)

    Mendoza Centralna (winnice na wysokości 650–1100 m n.p.m.) 

    Dolina Uco leży na ok. 100 km na południe od stolicy uznawana najważniejszym okręgiem Mendozy - jedyny region rzeczywiście niemal dotykający gór. Jest to wyjątkowe miejsce dla produkcji wysokiej jakości win. Wyróżnia je położenie u stóp Andów na wysokości 900 – 1300 m.n.p.m., duża liczba słonecznych dni oraz wysokie dzienne amplitudy temperatury. Robi się tu dobrze zbudowane, potężne wina z klasycznych szczepów, głównie z odmiany Malbec.  Z 20% całkowitej powierzchni uprawy Malbec w kraju, Mendoza jest głównym producentem win z tego szczepu, chociaż wśród dominujących odmian wyróżniają się również Bonarda, Cabernet Sauvignon, Syrah i Tempranillo.

     

    Wino z Mendozy w ofercie Rafa Wino

     

    To tutaj swą siedzibę ma Andeluna - duża i nowoczesna wytwórnia wina. Rafa Wino oferuje doskonałe wytrawne wino tego producenta: Andeluna 1300 ze szczepu Malbec. Wysoka jakość w przystępnej cenie.

  • Wina Burgenland (Austria)

    Pod wpływem gorącego klimatu kontynentalnego najbardziej wysunięty na wschód austriacki kraj związkowy - Burgenland - produkuje najbardziej cenione czerwone wina w Austrii, a także złożone wina białe i niezwykle szlachetne wina  słodkie.

    Położenie geograficzne regionu Burgenland

    Długi i wąski region winiarski we wschodniej Austrii zaczynający się na przedmieściach Wiednia i Bratysławy i ciągnący aż do granicy Słowenii. Jego granice są identyczne z administracyjnym zasięgiem austriackiego kraju związkowego o tej samej nazwie. Na zachodzie region Burgenland graniczy z krajami związkowymi – Dolną Austrią i Styrią, na wschodzie z Węgrami, a na niewielkich odcinkach ze Słowenią na północy i południu.

    Burgenland to najcieplejsza część Austrii. Panuje w niej klimat kontynentalny z chłodnymi zimami i ciepłymi latami, co sprzyja uprawie czerwonych odmian winorośli. Są one w Burgenland bardziej popularne, niż białe (odwrotnie, niż w reszcie Austrii).

    Charakterystyka win Burgenland

    W regionie Burgenland świetne wina daje odmiana Blaufrankisch -  wina o wysokiej mineralności i niezrównanej elegancji, dzięki glebie i powiewowi styryjskiej świeżości w klimacie. Ruster Ausbruch - jedno z najsłynniejszych szlachetnych win słodkich na świecie - to kolejny kamień węgielny, na którym zbudowana jest różnorodność i głębia regionalnej tożsamości Burgenlandu. Dzięki wilgotnemu klimatowi, mgłom, które unoszą się na brzegach jeziora Neusiedlersee, winogrona pokrywa szlachetna pleśń, dzięki której powstają wina z oznaczeniami beerenauslese (BA) i trockenbeerenauslese (TBA). 

    Wapienne i łupkowe gleby na wschodnim zboczu pasma Leitha zapewniają charakterystyczne terroir dla złożonych win białych w regionie Burgenland - przede wszystkim Weissburgunder i Chardonnay - ale także dla Grüner Veltliner i czerwonego Blaufränkisch.

    Wina z regionu Burgenland w ofercie Rafa-Wino

    Warto poznać wybitne wina winnicy Umathum, lub w bardziej przystępnych cenach wina z rodzinnej winnicy Haider.

    Rafa Wino reprezentuje ikonę winiarstwa Burgenland znad jeziora Nezyderskiego - winnicę Umathum, oraz twórcę wyśmienitych słodkich win winnicę Haider.

  • Wina Kremstal (Austria)

    Na wschodniej granicy Wachau, gdzie rzeka Krems skręca i zawraca, znajduje się okręg winiarski Kremstal i urokliwe miasto Krems. Historia Kremstal była zawsze związana z winem. Szkoła winiarska w Krems została założona w 1875 roku i od tej pory kształci zarówno miłośników wina, jak i przyszłych profesjonalistów. Lokalne muzeum wina i winoteka Kloster Und przedstawiają wyjątkową, niepowtarzalną kulturę regionu Kremstal. 

    Charakterystyka regionu Kremstal

    Większość winnic Kremstal znajduje się na zboczach i stromych tarasach skalnych. Ze względu na wzajemne oddziaływanie niewielkich obszarów klimatycznych, którym sprzyja obecność Dunaju, a także optymalne gleby - w idealnych warunkach można produkować wiele różnych odmian. Uprawa winorośli w Kremstal sięga ponad 2000 lat. Sprzyjający łagodnemu klimatowi, warunkom glebowym i umiejętnościom winiarzy, Kremstal i winnice Wachau stały się najlepszym regionem winiarskim w Austrii.

    Szczepy winogron uprawiane w Kremstal

    Kremstal dzieli się na strefy: miasto Krems, tereny położone na wschodzie i północy i niewielkie uprawy na południe od Dunaju. Elementy wspólne to wspaniałe wina Gruner Veltliner DAC. Doskonale spisują się również w regionie Kremstal odmiany Riesling DAC i Chardonnay. Odmiany Gruner Veltliner i Riesling reprezentują naddunajski obszar uprawy winorośli, a od rocznika 2007 posiadają oznaczenie pochodzenia „Kremstal DAC”.

    Kremstal w ofercie Rafy Wino

    Jako największy producent wina gatunkowego w regionie Kremstal i w Austrii - Winzer Krems przejmuje dojrzałe i zdrowe winogrona od około 900 członków winnic i przetwarza je na wina najwyższej jakości. Oferujemy wina Winzer Krems w różnych kategoriach cenowych. Od świetnego, pochodzącego z jednej tylko parceli, bardzo lubianego wina białego Gruner Veltliner Sandgrube, oraz czerwonego wina Blauer Zweigelt; po wybitne białe wina: Gewurztraminer 1981, czy rocznikowy Riesling Kabinett 1999.

  • Wina Thermenregion...

    Jadąc na południe od Wiednia, docieramy do Thermenregion, regionu wyjątkowych win z autochtonicznych odmian. To charakterystyczny region winiarski, obejmujący między innymi miasta Gumpoldskirchen i Bad Voeslau, położony na skraju Lasu Wiedeńskiego. Wraz z siedmioma innymi regionami, region Thermenregion należy do regionu winiarskiego Dolnej Austrii. Pod względem krajobrazu, geologii i klimatu Thermenregion jest porównywalny z Burgundią. Podobieństwa są jeszcze większe: w obu regionach winiarstwo było promowane przez całe średniowiecze przez zakony. Odkrycia z czasów rzymskich, a nawet celtyckich ujawniają jednak, że historia winiarstwa Thermenregion sięga co najmniej dwóch tysiącleci. 

    Wyjątkowe odmiany winorośli uprawiane w Thermenregion

    Thermenregion to niezwykłe wina z autochtonicznych odmian. Zierfandler i Rotgipfler uprawiane są w  północnej części regionu termalnego; a  Pinot Noir i St.Laurent  głównie na południu.

    Thermenregion w ofercie Rafa Wino

    Reprezentujemy Heinricha Hartla, jednego z najlepszych winiarzy Thermenregion. Jego wizja: „Chcę przywrócić wino Rotgipfler na światową scenę. Ten szczep to wyjątkowy skarb, który można znaleźć tylko w regionie termalnym. Chcę też wyprodukować jedno z najlepszych win Pinot Noir w Austrii. Pinot Noir stanowi największe możliwe wyzwanie dla producenta czerwonego wina ”. Ścieżka Hartla jest charakterystyczna, jego wina są niepowtarzalne.

    Białe wina z winnicy charakteryzują się świeżymi i chłodnymi aromatami. Wraz ze swoim ukochanym Rotgipflerem, Heinrich Hartl jest oddany produkcji Traminera, Rieslinga, Sauvignon Blanc i Muskateller - ze względu na jego chęć produkcji niszowych win i fascynację tymi odmianami.

    Wina czerwone są w równym stopniu pełne i eleganckie: Pinot Noir i St.Laurent to wina z wiodących odmian.  Świetny jest również Zweigelt - doskonała relacja ceny do jakości - jedno z ulubionych win, z obszaru Thermenregion, wybieranych przez naszych klientów.

     

  • Wina Slawonii (Chorwacja)

    Slawonia i Podunavlje jest jednym z czterech regionów winiarskich w Republice Chorwacji i rozciąga się od Viroviticy i Daruvaru, aż po Dunaj i Baranję na zachodzie. Wina slawońskie to doskonały stosunek jakości do ceny, a te najlepsze powstają z winogron rosnących w winnicach Venje i Mitrovac w miejscowości Kutjevo, a także w miejscowościach Erdut, Belje, Srijem, Daruvar, Baranja oraz Ilok.

    Na terenie Slawonii i Podunavlje panuje klimat kontynentalny – chłodne zimy i gorące lata. W Slawonii znajdują się także spore lasy dębowe, z drewna których powstają beczki, wykorzystywane do dojrzewania wina w wielu zakątkach świata.

    Szczepy winorośli uprawiane w Slawonii

    W Slawonii powstają głównie wina białe, z takich odmian jak: Gewurztraminer, Pinot Blanc i Pinot Gris, Chardonnay, Riesling, Sauvignon Blanc, Rizvanac (Muller-Thurgau), Maslovac czyli Furmint, oraz czerwone: Frankovka, Portugizac. Ale Slawonia słynie przede wszystkim z odmiany Grasevina (czyli Riesling Italico). Powstają z niej wina aromatyczne, dość lekkie i odświeżające. Chociaż jest to właściwie również międzynarodowa odmiana biała, produkcja Graseviny w tym regionie winiarskim jest na tak wysokim poziomie, że wiele osób identyfikuje ją ze Slawonią i uważa ją za odmianę rodzimą. Producenci wina produkują całą gamę różnych rodzajów win z Graseviny na każdą okazję. Chociaż w Slawonii można było znaleźć kiedyś odmiany czarnych winogron, takie jak Frankovka, Kadarka i Portugisca, w winnicach tego regionu dopiero niedawno ponownie zaczęto uprawiać te szczepy, którym towarzystwa dotrzymują Pinot Noir, Cabernet Sauvignon, Merlot i Zweigelt

    Wina ze Slawonii w ofercie Rafa Wino

    Reprezentantem Slawonii w ofercie Rafa Wino jest Ivan Buhac z Ilok. Jego flagowe wino Grasevina, cieszy się niesłabnącą popularnością wśród naszych klientów. Drugim przedstawicielem tego regionu jest Podunavska Vina

  • Wina z Valle Central...

    Valle Central, czyli Dolina Środkowochiljska, to najstarszy i najważniejszy region winiarski Chile. W dolinach Maipo, Maule, Curico, Cachapoal i Colchagua, powstają najpopularniejsze na świecie chilijskie wina. Velle Central jest także jednym z największych winiarskich regionów w tej części świata, bo rozciąga się od Maipo w okolicy Santiago aż po Maule 400 km na południe. Dzieli się na subregiony (od północy): Maipo, Rapel (Cachapoal i Colchagua), Curicó i Maule.

    Dzięki dużej – rozciągniętej z północy na południe – powierzchni,  region Valle Central oferuje szereg odmiennych stylistycznie win pochodzących z różnych terroir, ponieważ każdy z subregionów wyraźnie wyróżnia się własnym stylem.

    Warunki klimatyczne Valle Central

    W Valle Central panują optymalne warunki upraw do produkcji wina.  Klimat jest gorący i suchy, ale amplitudy dzienne są na tyle znaczące, że pomaga to winogronom odpoczywać i zachować dobry poziom kwasowości. W dolinach Maipo i Cachapoal winnice trzeba jeszcze nawadniać. Ale dalej na południe, od doliny Colchagua czasami udaje się obyć bez nawadniania. W Curico i w Maule ilość opadów jest już wystarczająca. 

    Szczepy uprawiane w Valle Central

    Carmenere to od 25 lat firmowa odmiana Chile. Pochodzi z Bordeaux, jest krzyżówką Cabernet Franc i Gros Cabernet, a za Atlantyk trafiła w XIX w. Najchętniej uprawiana jest w Maipo, Rapel i Colchagua. Daje mocne, intensywnie pachnące czarną porzeczką, pełne owocu wina, dobrze tolerujące dojrzewanie w drewnie.

    Pozostałe uprawiane w Central Valley szczepy, to: Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Chardonnay i Sauvignon Blanc

    Charakter win z Valle Central

    Zarówno wina popularne, w przystępnych cenach, jak i wielkie ikony  z Chile, cechuje duża dojrzałość i pełny, owocowy smak. W klasycznym winie z regionu Valle Cantral możemy spodziewać się miękkich, aksamitnych tanin, soczystego owocu, umiarkowanej kwasowości i sporej dawki alkoholu.

    W ofercie Rafa Wino można znaleźć klasyczne wino z regionu Valle Central: Cousino MaculCarmenere

  • Wina Bordeaux (Francja)

    Region winiarski Bordeaux (fr. Bordelais) – największy zwarty obszar produkcji wina jakościowego na świecie. Na jego terenie istnieje ok. 8000 posiadłości winiarskich, zwanych château, które wytwarzają światowej sławy wina. Złożony system subregionalnych i gminnych apelacji oraz klasyfikacja ustanawia między nimi jakościową hierarchię. Pojęcie pojedynczej winnicy nie odgrywa w Bordeaux większej roli, istotne jest château, do której ta należy.

    Region Bordeaux można podzielić na pięć podregionów: Medoc, Graves, Entre-Deux-Mers, Libournais,  Blayais i Bourgeais. Często używa się po prostu określeń „lewy brzeg” (fr. rive gauche – Médoc i Graves) oraz „prawy brzeg” (fr. rive droite – pozostałe).

    Charakterystyka win Bordoskich

    Typowe dla regionu Bordeaux są wytrawne, długowieczne czerwone wina, bardziej owocowe w Medoc, delikatniejsze w Saint-Émilion i Pomerol. Niecałe 20% produkcji to wina białe, z których najlepsze to botrytyzowane słodkie sauternes i barsac. Najbardziej pełne charakteru wina białe pochodzą z podregionu Graves na południowy wschód od Bordeaux. Od 1990 roku istnieje także apelacja dla białego i różowego wina musującego, AOC Crémant de Bordeaux, wcześniej sprzedawanego jako Bordeaux Mousseux AOC.  W roku 2002 z winnic rozciągających się na ponad 120 000 ha wyprodukowano 5,74 mln hektolitrów wina klasyfikowanego (czyli podlegającego regulacjom jakościowym).

    Wina bordoskie to z reguły cuvées, wytwarzane z kilku osobno winifikowanych odmian winogron z różnych działek. Żmudne komponowanie wina (fr. assemblage) ma na celu podkreślenie cech siedliska (terroir) i stylu producenta (château). Zwykle używa się przynajmniej dwóch odmian, czasem także trzech a nawet pięciu, a ich proporcje mogą zależeć od warunków, w jakich dojrzewały winogrona w danym roku. W Bordeaux na etykietach nie spotyka się listy szczepów, ale sława tutejszego wina opiera się na uprawie niemal wyłącznie odmian o wysokim potencjale jakościowym.

    Charakterystyczne szczepy uprawiane w Bordeaux

    Klasyczne czerwone wina bordeaux są wytwarzane przede wszystkim z trzech szczepów: Merlot (58% upraw czerwonych), Cabernet Sauvignon (27% upraw czerwonych) i Cabernet Franc. Czasem w skład mieszanek wchodzą podwyższający kwasowość Petit Verdot i intensyfikujący kolor Malbec.

    Wśród białych odmian uprawianych w Bordeaux na czele znajduje się Semillon, który zawdzięcza tę pozycję dużemu potencjałowi do produkcji win naturalnie słodkich. Sauvignon Blanc przoduje jako surowiec do produkcji wytrawnych win białych, ale Semillon jest spotykany i w tej kategorii.

    Wina z Bordeaux w Rafa Wino

    Cena dobrego wina z Bordeaux wcale nie musi być wysoka. Jednym z ulubionych win czerwonych z tego regionu, chętnie kupowanym przez naszych klientów jest Mermoz. Cenione są również wina z apelacji Fronsac: Canon Fronsac 2004, czy Chateau St. Remy Fronsac 2014 a także z Saint Emiloin: Chateau Canterane 2004,  Chateau Beausejour Puisseguin 2016, oraz wysokiej klasy Pontet Saint Brice 2016. Polecamy także pozostałe wina współpracującego z nami negocjanta - CGM Vins.

  • Wina Burgundia (Francja)

    Historia burgundzkiego winiarstwa sięga starożytności. Jednakże dopiero w średniowieczu mnisi zakonów cystersów z Citeaux i benedyktynów z Cluny rozwijają uprawę winorośli i produkcję wina, tworząc podwaliny dla rozkwitu winiarstwa we Francji. Podobnie jak w Bordeaux, wino stało się ważnym źródłem bogactwa mieszkańców Burgundii. Panuje tu klimat kontynentalny z chłodnymi zimami; częste są wiosenne przymrozki. Lata są natomiast ciepłe, często gorące, ale nigdy tak suche jak na południu – w dolinie Rodanu czy Langwedocji. Winnice Burgundii zajmują ponad 26 000 hektarów i rozciągają się na długości 140 kilometrów, od Auxerre na północy do Mâcon na południu. Ponad 100 wyznaczonych obszarów winnic oznacza swoje wina świadectwem pochodzenia AOC/AOP –Appellation d’Origine Contrôlée/ Appellation d’Origine Protegée (Kontrolowane/Chronione Oznaczenie Pochodzenia).

    Szczepy winorośli w Burgundii

    W Burgundii dominuje Chardonnay (48% wszystkich nasadzeń), poza tym mamy Aligote (6%) i w znacznie mniejszych ilościach Sauvignon Blanc, Pinot Gris i Pinot Blanc. Wśród odmian czerwonych króluje Pinot Noir (34% wszystkich nasadzeń), za nim Gamay (10%). W sumie wszystkie szczepy poza wielką czwórką (Chardonnay, Pinot Noir, Aligoté i Gamay) zajmują 2% powierzchni nasadzeń. 61% Burgundów to wina białe. Wina czerwone stanowią 30%. Reszta to wina musujące Crémant de Bourgogne (8%) i różowe (1%).

    Podregiony Burgundii

    • Chablis, wysunięty najdalej na północ , w okolicach miasta Auxerre,  słynie z win białych, powstających z odmiany Chardonnay. Wina uszeregowane są w czterech kategoriach jakościowych i cenowych – od najbardziej popularnego Chablis do coraz wyższej klasy Petit Chablis, Chablis Premier Cru i klasy najwyższej Chablis Grand Cru.

    • Côte des Nuits rozciąga się w kierunku południowym, począwszy od stolicy Burgundii – Dijon, aż do miejscowości Beaune. Tutaj, na bazie winogron Pinot Noir, powstają znakomite wina czerwone.

    • Côte de Beaune obejmuje winnice położone na łagodnych pagórkach wokół miejscowości Beaune , szczycące się renomą  wielkich i drogich win białych.

    • Côte Chalonnaise oraz Mâconnais to podregiony Burgundii położone najbardziej na południu , w kierunku miast Chalon-sur-Saône i dalej Mâcon. Pierwszy z nich znany jest z owocowych win czerwonych, natomiast w Mâconnais  powstają wysokiej jakości wina białe.

    Wina z  Burgundii w ofercie Rafa Wino

    Wina czerwone wysokiej klasy: Nuits Saint Georges 1er Cru Les Damodes, Nuits Saint Georges Vieilles Vignes, Aloxe - Corton “Les Morais, Domaine Huguenot Fixin Petit Crais od uznanych producentów Domaine Machard de Gramont oraz Domaine Huguenot, oraz w atrakcyjnej cenie Domaine De Rochebin Pinot Noir.

    Białe wino: to klasyczne Chablis Domaine De La Motte, oraz Chablis Bernard Michaut od Domaine de La Motte.

  • Wina Dolina Rodanu...

    Dolina Rodanu to drugi – po Bordeaux – region winiarski Francji ze względu na ilość produkowanego wina. Znajduje się on – jak sama nazwa wskazuje – w dolinie rzeki Rodan i rozciąga się od Lyonu po Awinion.

    Spośród wszystkich regionów winiarskich Francji Dolina Rodanu ma historię najdłuższą. Już w roku 71 n.e. Pliniusz Starszy podkreślał jakość win pochodzących z okolic Vienne i Hermitage. Zniszczone po najazdach barbarzyńców winnice odradzać zaczęły się w wiekach średnich, za sprawą zakonników, początkowo potrzebujących wina dla celów liturgicznych, później widzących w handlu winem ważny element finansowej niezależności Kościoła. Od siedemnastego wieku winiarze znad Rodanu jako jedni z pierwszych zaczęli oznaczać swoje terroir, wypalając na beczkach z winem skrót CdR czyli Côtes du Rhône. Obecnie winnice Doliny Rodanu zajmują prawie 71 tys. ha, na których gospodaruje 5 tys. producentów. Wytwarzają oni 2,9 mln hektolitrów wina, czyli około 390 mln butelek, przy czym 80% całej produkcji stanowią wina czerwone. Wina różowe to 14% i reszta, czyli 6%, to białe wina. Butelki z Rodanu od ładnych paru lat należą do czołówki win francuskich jeśli chodzi o relację ceny do jakości.

    Podział regionu:

    Północny Rodan to część pomiędzy Vienne a Valence; główne szczepy tu uprawiane to Syrah (czerwone) i Viognier (białe); dominują tu łupki, granity i skały gnejsowe; klimat kontynentalny, czyli gorące lata i chłodne zimy – w takim klimacie świetnie sprawdza się Syrah.

    Południowy Rodan to część pomiędzy Montélimar a Awinionem; główne czerwone szczepy to Grenache, Cinsault, Mourvedre i Carignan, a białe to Clairette. Dominują tu gleby gliniasto-wapienne, grona dojrzewają później. Klimat śródziemnomorski, czyli gorące suche lata i deszczowe zimy, idealny dla Grenache i Mourvedre, które bardzo lubią ciepło.

    Podstawową apelacją południa Rodanu jest Cotes du Rhone. Zajmuje ona połowę powierzchni wszystkich winnic Rodanu. Stamtąd właśnie pochodzi bardzo lubiane przez klientów Rafa-Wino, Domaine de Lambisque

    Na południu Rodanu, znajduje się także rodzinna winnica z długimi tradycjami Domaine du Pere Caboche, której wina od niedawna powiększyły ofertę Rafa Wino.

  • Wina Langwedocji...

    Langwedocja-Roussillon to jeden z najstarszych regionów winiarskich we Francji położony w południowej części kraju nad Morzem Śródziemnym, rozciągający się na zachód od Nîmes i na północ od Perpignan. Mało osób pijących wina w Polsce wie ,że jest to jednocześnie największy (łącznie 300 000 ha upraw) winiarski region we Francji zawierający aż 40% powierzchni upraw wszystkich francuskich winnic. Produkcja win w Langwedocji pokrywa 25% francuskiego winiarstwa. 80% to czerwone wina wytrawne, pozostałe 20% – różowe i białe. Wśród tych ostatnich niewielka część przypada na wina słodkie (4 apelacje oparte na Muscat) i musujące (jedno miejsce zwane Limoux w langwedockim interiorze. Sam region winiarski Langwedocji charakteryzuje się niezwykłym zróżnicowaniem pod względem krajobrazu, gleby oraz klimatu.

    Charakterystyka win i szczepów uprawianych w regionie Langwedocji

    Podstawowe wina czerwone są lekkie, owocowe i zazwyczaj niebeczkowane. Ambitniejsze trunki mają bardziej rozbudowaną strukturę, a owoc wciąż w nich dominuje. Najbardziej prestiżowe etykiety tracą zwiewność i owocową lekkość, którą zastępują beczkowe aromaty i duży ekstrakt.

    Wina białe są najczęściej lekkie, o niskiej kwasowości, niektóre są starzone w beczkach. Wśród nich zdarzają się wielkie wina - chociaż nie jest ich dużo.

    Rejon Langwedocji to prawdziwy skarbiec uprawianych szczepów. Najwięcej wytwarza się w Langwedocji wina czerwone z: Grenache, CarignanSyrah oraz Cinsault Mouvèdre. Dwa pierwsze to lokalne szczepy, które uprawiane są „od zawsze” na terenie Langwedocji i kojarzone są  właśnie z tym regionem. Oczywiście oprócz w/w szczepów na masową skalę uprawia się międzynarodowe odmiany, takie jak Cabernet Sauvignon, Pinot Noir oraz Merlot. Wiele z produkowanych win czerwonych jest kupażowanych, tworząc interesujące mieszanki.  Wśród białych odmian winogron najbardziej popularne w rejonie Langwedocji są: Grenache Blanc, Piquepoul Blanc, Muscat, Chardonnay i Sauvignon Blanc.

    Langwedocja w Rafa Wino

    Wina z Langwedocji mają bardzo dobrą relację ceny do jakości. W ofercie Rafa Wino znajdziemy duży wybór win z tego regionu, wytwarzane przez Abbotts&Dalaunay.

     

  • Wina Szampanii (Francja)

    Moc szampana, tego wyjątkowego wina z Szampanii, bierze się głównie stąd, że jest on produkowany w odmienny, pracochłonny i czasochłonny sposób. Efekt tych wysiłków w przypadku dobrego szampana może być jednak naprawdę zachwycający. Za wynalazcę szampana uważany jest mnich benedyktyński, Dom Perignon. I wydaje się, że to właśnie on jako pierwszy wprowadził mieszanie win pochodzących z różnych terenów i roczników.

    Szampania – historyczna prowincja we Francji, położona w północno-wschodniej części kraju. Wchodzi w skład utworzonego z początkiem 2016 roku regionu administracyjnego o nazwie Grand Est.  Prawo UE i przepisy większości krajów zastrzegają termin "szampan" wyłącznie dla win pochodzących z tego regionu.

    Wpływ klimatu i gleby na specyfikę regionu

    O specyfice Szampanii decydują dwa czynniki: klimat i gleby. Ten pierwszy jest dość chłodny i umiarkowanie wilgotny i co sprzyja wytwarzaniu się w owocach winorośli odpowiedniej porcji kwasów. Ma też swoją ciemniejszą stronę – wiosenne przymrozki atakujące krzewy w momencie, kiedy są najbardziej wrażliwe. Fala chłodów w kwietniu może mieć opłakane skutki dla całego szampańskiego winiarstwa (tak się stało m. in. w roku 2017), dlatego wczesną wiosną miejscowi winiarze śpią z okiem przy termometrze i gdy tylko ryzyko mrozu się zwiększa, obstawiają swoje włości niekończącymi się rzędami niewielkich olejnych lamp tworzących ochronną warstwę ciepła. Ewentualnie polewają krzewy wodą, która zamarzając, chroni ukryte pod nią pędy przed bezpośrednim uderzeniem mrozu. Oprócz klimatu znaczącą rolę odgrywają również wapienne gleby, które zapewniają dobry drenaż (woda nie zalega przy korzeniach winorośli) oraz są swoistym akumulatorem ciepła słonecznego oddającym w nocy to, co zgromadziły w dzień.

    Szczepy winorośli uprawiane w Szampanii

    Pinot Noir, Pinot Meunier i Chardonnay – to trzy najważniejsze szczepy Szampanii. Wiele szampanów to   kupaże tych trzech odmian. A jeśli na etykiecie pojawia się informacja Blanc de Blanc -  wino zrobiono wyłącznie z Chardonnay. Większość szampanów to wina nierocznikowe, ponieważ powstają z mieszanki przynajmniej dwóch roczników. Tylko w najlepszych latach robi się szampany rocznikowe, czyli powstające ze zbiorów z jednego roku - rok zbioru jest wówczas określony na etykiecie wina.

    Szampany w Rafa Wino

    Od niedawna Rafa Wino reprezentuje nietuzinkowy dom szampański DELAVENNE PERE&FILS.

  • Wina Bierzo (Hiszpania)

    W całej Hiszpanii jest już 138 apelacji, w tym 68 DO (Denominación de Origen). Jednym z nowych i ostatnich DO jest Bierzo z wysoką jakością win, jeszcze mało znanym wśród koneserów wina. Ponad dwa tysiące lat temu, wydobywający w okolicznych górach złoto Rzymianie posadzili w regionie Bierzo Vitis Vinifera i rozpoczęli produkcję wina.  Bierzo to stosunkowo młoda apelacja (od 1989 r.) leżąca w dolinie w północno-zachodniej części Kastylii (Castillo Leon), otoczona górami. Ma specyficzny mikroklimat: dużą wilgotność i wysokie temperatury latem. Przez położenie w naturalnej depresji tutejsza winorośl może wcześniej dojrzeć (nawet o miesiąc wcześniej niż w regionie Rioja).

    Charakterystyczne szczepy apelacji Bierzo

    Podstawowy czerwony szczep uprawiany w Bierzo to Mencia. Dawniej wina z Bierzo miały jasną barwę i były prostymi, czerwonymi winami. Dziś z Mencia, autochtonicznej odmiany Bierzo, bliskiej francuskiej odmianie Cabernet Franc, tworzy się wina wysokiej jakości, o głębokim kolorze, owocowe, złożone, stosunkowo aromatyczne, głównie do wczesnej konsumpcji.  Drugi ważny szczep, z którego przygotowuje się w Bierzo wina czerwone jest Grenache, a wśród nich Garnacha Tintorera (Alicante Bouschet) – czyli jeden z ciekawszych szczepów, ponieważ należy do tzw. teinturier, czyli szczepów czerwonych, które mają także ciemny miąższ (jak gruziński szczep Saperavi czy niemiecki Dornfelder), daje winom głęboki ciemny kolor. Eksperymentalnie w Bierzo robi się też wina z Tempranillo, Merlot i Cabernet Sauvignon. Białe odmiany, z których w Bierzo produkuje się białe wina to: 1.Donna Bianca – biały szczep wytrzymały w wilgotnym klimacie, dający winom nieco goryczki; 2. Godello – daje wina owocowe i rześkie, ale ekstraktywne, bardzo ciekawe; 3. Palomino, oraz eksperymentalnie Malvasia, Chardonnay, Gewürztraminer.

    Wina z Bierzo w Rafa Wino

    Wina z apelacji Bierzo to produkty winnicy Godelia. Białe wino z odmiany Godello: Godelia Blanca, wino czerwone z flagowej Menci Godelia Tinto,  oraz różowe: Godelia Rose - również ze szczepu Mencia.  

  • Wina Katalonia...

    Katalonia to region znajdujący się w północno-zachodnim rogu Hiszpanii, rozciągając się od Pirenejów po brzeg Morza Śródziemnego. Większa część winnic koncentruje się na terenie położonym na południowy-zachód od Barcelony.

    Katalonia to region o bardzo starej tradycji winiarskiej, który nadal jest kluczowym eksporterem hiszpańskich win. Co czwarte wino z etykietą "Made in Spain" kupowane poza granicą Hiszpanii pochodzi właśnie z Katalonii.

    Wyjątkowość win z Katalonii

    Tym co wyróżnia Katalonię na tle innych winiarskich regionów w Hiszpanii jest najbardziej wyrazisty, śródziemnomorski styl tamtejszych win. Odznaczają się one także dużą różnorodnością w zakresie metod winifikacji, a także użytych szczepów.

    Katalonia to region, który w Hiszpanii, kojarzy się z musującymi winami cava, które osiągnęły światową sławę.

    Apelacje w obrębie regionu

    W Katalonii produkuje się wina mogące pochodzić z aż 12 apelacji: Alella, Catalunya, Conca de Barberà, Costers del Segre, Empordá, Montsant, Penedès, Pla de Bages, Priorat,  apelacji: Tarragona, Terra Alta i oczywiście D.O.Cava (choć te wina mogą pochodzić z różnych regionów hiszpańskich, tu jest ich pierwotne źródło).

    Tereny pod uprawę winorośli w apelacji D.O. Alella w Katalonii są dosyć nietypowe jak na warunki hiszpańskie. Większość małych, winnych parceli położona jest zaledwie kilkadziesiąt metrów nad poziomem morza. Klimat jest niemal idealnie śródziemnomorski z łagodnymi zimami i gorącym latem. Najczęściej uprawianą odmianą winorośli jest biała, autochtoniczna Pansa Blanca (stanowi aż 78% wszystkich upraw wśród białych szczepów). Ale powstają tu również białe wina z takich szczepów jak: Chardonnay, Macabeo, Garnacha Blanca, Pansà Rosada, Picapoll, Malvasia, Prellada, Chenin Blanc, Garnacha Gris. Wśród win czerwonych najpopularniejsze są Merlot (38% wszystkich czerwonych szczepów), Cabernet Sauvignon (17%), Garnacha (16%) oraz Syrah (15%). Na terytorium D.O. Alella w Katalonii znajduje się część apelacji D.O. Cava gdzie metodą tradycyjną wytwarza się wina musujące, jednakże z innych odmian niż Parellada, Xarel-llo i Macabeo.

    Jednym z najlepszych producentów wina na tym obszarze, jest Alta Alella, z którą Rafa-Wino współpracuje od kilku lat.

  • Wina Kastylia (Hiszpania)

    Kastylia (hiszp. Castilla) – kraina historyczna w środkowej Hiszpanii, na rozległym płaskowyżu Meseta na wysokości 600-1000 m n.p.m. Będąc największą w Hiszpanii wspólnotą autonomiczną, Kastylia i León skupia jedne z najważniejszych regionów winiarskich Hiszpanii. Tradycja związana z wytwarzaniem wina jest tam bogata i sięga zamierzchłych czasów. Pomimo tego, mniej więcej do połowy lat 80-tych przemysł winiarski w Kastylii i Leon pozostawał w cieniu winiarstwa w innych regionach Hiszpanii. Niezwykłe przeobrażenie nastąpiło z powodu odważnych jak na ówczesne realia hiszpańskie zmian w przepisach określanych przez winne apelacje tego kraju. Dotyczyły one kluczowych dla wyrobu wina elementów: technik uprawy winorośli, otwarcia na jej międzynarodowe odmiany oraz metod fermentacji. Jak się okazało za zmianami tymi podążali również odbiorcy. Oprócz tradycyjnych hiszpańskich spółdzielni tzw. cooperativas zaczęły się pojawiać się prywatne winiarnie, wspierane również zagranicznym kapitałem. Winnice oraz atrakcyjne tereny pod przyszłe winogrady trafiły pod skrzydła renomowanych winemakerów.

    Apelacje w obrębie regionu Kastylia

    Kastylia to region winiarski, w obręb którego wchodzą następujące apelacje DO: Bierzo, Cigales, Ribera del Duero, Rueda i Toro. Obecnie status "denominación de origen" posiada już dziewięć stref Kastylii i León. Każda z nich podąża w wytyczonym kierunku, starając się nadać swoim winom indywidualny charakter dostosowany do warunków które ustaliła natura.

    Polecane przez Rafa Wino

    Mamy w naszej ofercie wina z poszczególnych apelacji regionu Kastylii:  Bierzo, Rueda, Ribera del Duero. Zachęcamy do poznania winnic i szukania charakterystycznych cech wyróżniających wina tego ogromnego regionu. Można zacząć od Castillo Las Veras  podstawowych Kastylijskich win, w bardzo przystępnych cenach.

  • Wina Ribera Del Duero...

    Apelacja Ribera del Duero w regionie Kastylia – „winodajna rzeka”. W dolinie rzeki Duero, która jest regionem winiarskim Hiszpanii i Portugalii, uprawia się jedne z najlepszych winogron na świecie. Rzeką tą spławiano beczki z winem, które później dojrzewało w niezliczonych piwnicach kupieckich w Vila Nova de Gaia. Obecnie część dojrzewa również w piwnicach w Douro – zgodnie z przepisami apelacyjnymi. Od 2001 roku region Douro znajduje się na Liście Światowego Dziedzictwa UNESCO. To wyróżnienie jest tym ważniejsze, że na listę UNESCO wpisano dotychczas zaledwie pięć regionów winiarskich świata. Jeśli chcielibyśmy wskazać apelację odpowiadającą za renesans wina hiszpańskiego, który nastąpił w latach 80-tych XX wieku z pewnością byłaby to D.O. Ribera del Duero. Od czasu otrzymania przez region Ribera del Duero statusu apelacji w roku 1982, liczba działających tu producentów wzrosła prawie dziesięciokrotnie.

    Odmiany winorośli uprawianych w Ribera del Duero                                                     

    O sukcesie win z D.O. Ribera del Duero decyduje odmiana winorośli Tempranillo, nazywana tam tinto fino (częściej) lub tinta del país. Okazuje się, że właśnie w długim, ponad stukilometrowym biegu rzeki Duero, po stronie hiszpańskiej, znalazła ona idealny klimat oraz bogactwo terroir. Rezultatem fermentacji moszczu Tempranillo są nienaganne wytrawne wina. Kolejnym atutem winiarstwa w regionie Ribera del Duero jest z pozoru mało korzystny dla upraw, wyraźnie kontynentalny klimat. Po gorących i słonecznych dniach, przy bezchmurnym niebie temperatura potrafi tam spaść wiele kresek poniżej zera. I właśnie to jest powód żywej kwasowości, charakteryzującej dobre wina z Ribera del Duero. Oprócz Tempranillo uprawia się w znacznie mniejszym stopniu inne czerwone szczepy, w szczególności Garnacha, Cabernet Sauvignon i Merlot.  Białych win w Ribera del Duero nie wytwarza się.

    Charakterystyczne cechy win

    Starzone przez minimum 12 miesięcy w dębowych beczkach i kolejne tyle w butelkach wina klasy "crianza" nabierają głębszych aromatów, w bukiecie wyraźnie możemy wyczuć wanilię, lukrecję albo goździki. Są wyraźnie aksamitne, o bardziej zrównoważonej taniczności. W dojrzewającym w butelkach o rok dłużej "reserva" raczej powinniśmy spodziewać się nut balsamicznych, aromat powinien sugerować nam kompotowe owoce lub konfitury. Wino Ribera del Duero "gran reserva" musi dojrzewać przez przynajmniej 5 lat, z czego minimum 24 miesiące w dębowych beczkach. Złożone bukiety oferują nam szerokie spektrum aromatów. Pomimo długiego dojrzewania w dębinie najlepsze wina z D.O. Ribera del Duero nie powinny tracić swojej żywotności i harmonii, pozostawiając przy tym wyjątkowo długi posmak.

    Wina Ribera del Duero w ofercie Rafa Wino

    W ofercie Rafa Wino posiadamy trzy wina czerwone, wytrawne pochodzące z Ribera del Duero: Pesquera Crianza, Pesquera Reserva, oraz Finca El Encinal Crianza.

     

  • Wina Rioja (Hiszpania)

    Rioja to hiszpański region winiarski położony w północnej części Hiszpanii w okolicach miasta Logrono. Rioja to obszar wzdłuż rzeki Ebro, schowany po południowej części gór Kantabryjskich. Na jego  terenie ma swoje źródło rzeka Oja (río Oja), stąd pochodzenie nazwy całego regionu. Wina z klasą i Rioja to nierozłączna para znana sympatykom wina.

    Apelacja Rioja dzieli się na 3 podregiony – Rioja Alta (Rioja Górna) - leży w górze rzeki, Rioja Alavesa (administracyjnie należąca do prowincji Alava) oraz Rioja Baja (Rioja Dolna) - największa część Rioja w dole rzeki Ebro.

    Odmiany winorośli uprawiane w Rioja

    W Rioja dominuje Tempranillo. Wina ze szczepu tempranillo mają ogromny potencjał, znaczną taninę i bardzo duży ładunek owocu. Uprawy tempranillo zajmują 81% powierzchni całej apelacji. Rada Regulująca, która czuwa nad jakością win z tego regionu, zezwala na stosowanie także odmian Garnacha, Graciano, Mazuelo oraz rzadkiej odmiany Maturana Tinta. Ale Rioja to również wino białe! Dopuszczone do uprawy odmiany to przede wszystkim Viura, Malvasia i Garnacha Blanca. Białe wina Rioja to zaledwie 15% produkcji.

    Klasyfikacja win hiszpańskich ze względu na czas dojrzewania w beczkach  

    Młode wino Rioja Joven jest po prostu smaczne. Owocowe, niezbyt wymagające, niemal pozbawione tanin.

    Rioja Crianza (wino, które dojrzewa 1 rok w beczce i 1 rok w butelce) to dobrej jakości wino na co dzień, z zaznaczoną łagodnie nutą dębu. To najbardziej popularny typ wina z Rioja.

    Reserva to wino dojrzałe (spędza 1 rok w beczce i 2 lata w butelce zanim trafia na rynek). Winemakerzy często wydłużają dodatkowo ten okres, by osiągnąć lepszy efekt. Reserva to coś pośrodku między extra-owocową Crianzą, a zupełnie już poważną Gran Reservą.

    W winach typu Gran Reserva długi okres starzenia (2 lata w beczce i 3 kolejne w butelce) sprawia, że silne taniny są wygładzone, wino ma wykwintny charakter i jest produktem wręcz koneserskim.

    Wina z regionu Rioja w Rafa Wino

    W regionie jest ponad 500 winiarni, po hiszpańsku nazywanych bodegas. Bodeas Frano Espanolas, to producent, z którym współpracujemy od lat. Rioja Bordon Gran Reserva to jedna z najlepszych Gran Reserve w Polsce, w świetnej cenie. Rocznik 2005 był zdobywcą złotego medalu Grand Prix Magazynu Wino w 2014. Obecnie dostępny rocznik 2009 nie odbiega jakością od tamtego medalowego. Bardzo lubiana jest również Bordon Reserva 2014 od Franco-Espanolas oraz crianzy: RB Rioja Bordon Crianza 2014 i Rioja Bordon Crianza 2016. Nalepsze białe wino z tej winnicy to Vina Sole Tete de Cuvee Reserva 2011

  • Wina Rueda (Hiszpania)

    Apelacja Rueda w regionie Kastylia – to niewielki region winiarski położony na południowy zachód od Valladolid.

    Apelacja Rueda obejmuje winnice położone w trzech hiszpańskich prowincjach – Valladolid, Segovia i Ávila. Większość produkowanego wina powstaje w okolicach położonego w prowincji Valladolid miasteczka Rueda, od którego pochodzi nazwa apelacji. Klasę D.O. wina białe Rueda posiadają od 1980 roku.

    Charakterystyczne szczepy regionu Rueda

    Region słynie z wytrawnych win białych. Rueda to synonim Verdejo. Ten rdzenny szczep winorośli tutaj osiąga szczyt swoich możliwości. Verdejo daje wina bardzo aromatyczne, pachnące cytrusami, ziołami i agrestem; wina o wysokiej kwasowości i wyraźnej goryczkowej końcówce.

    Poza Verdejo dla win białych dopuszczone są w Ruedzie jeszcze Viura, Palomino Fino i Sauvignon Blanc. Jeżeli pojawi się nazwa szczepu Verdejo lub Sauvignon Blanc, mamy gwarancję, że jego udział w danym winie wynosi przynajmniej 85%. W praktyce są to najczęściej wina jednoszczepowe. (Niekiedy tych informacji trzeba szukać na kontretykiecie). Natomiast jeśli wino oznaczone jest jedynie „Rueda” bez nazwy szczepu winorośli, najprawdopodobniej jest ono mieszanką, w której min. 50% stanowi Verdejo.

    Wina czerwone i różowe w apelacji Rueda wytwarza się ze szczepów: Tempranillo, Cabernet Sauvignon, Merlot i Garnacha.

    Wina z Ruedy w ofercie Rafa Wino

    Polecane wina z Ruedy, w ofercie Rafa Wino to: Verdejo i Sauvignon Blanc z Winnicy Mocen.

  • Wina Mozela (Niemcy)

    Mozela to najstarszy region winiarski w Niemczech - to Rzymianie w wielkim stylu sprowadzili wino nad Mozelę. Region położony pomiędzy Hunsrück a rzeką Eifel na terenie reńskich wzgórz łupkowych; wzdłuż Mozeli i jej dopływów Sary i Ruwery. 

    Charakterystyczne odmiany winorośli uprawiane w Mozeli

    Dzięki położeniu w zaciszu doliny region ten należy do najcieplejszych stref klimatycznych w Niemczech. To sprzyja uprawie Rieslinga, który jest chlubą Niemieckiego winiarstwa, szczególnie w regionie Mozeli. Strome zbocza o podłożu łupkowym ponad rzekami w ciągu dnia kumulują ciepło a w nocy je oddają. Korzenie krzewów wnikają głęboko w podłoże, aby dostarczyć roślinie wodę i sole mineralne. W ten sposób winiarze z Mozeli mogą wytwarzać ze zbieranych ręcznie winogron wyjątkowe, wykwintne, owocowe wina. Mają one olbrzymią głębie smakową przy relatywnie niskiej zawartości alkoholu. Sławę światową zyskały sobie także szlachetnie słodkie wina, które corocznie osiągają rekordowo wysokie ceny na aukcjach wina. Ale także i zwolennicy win wytrawnych znajdą nad Mozelą coś dla siebie: producenci wina wytwarzają wyśmienite delikatnie wytrawne i harmonijne wina

    Drugą co do ważności odmianą jest Rivaner. W górnym biegu Mozeli zadomowiła się stara odmiana Elbling. Coraz częściej sadzi się Weiber Burgunder i Grauer Burgunder a także Auxerrois i Chardonnay, które dają świetne wina na glebach wapiennych. Z odmian czerwonych, przede wszystkim Spatburgunder i Dornfelder.

    Wina z Mozeli w Rafa Wino

    W środkowej części doliny Mozeli, w gminie Brauneberg – jednej z najlepszych lokalizacji dla Rieslinga na świecie, położona jest winnica Boujong Weingut, której Rafa Wino jest reprezentantem w Polsce. Riesling Trocken oraz Riesling Halbtrocken to wina najczęściej wybierane przez naszych klientów. Ale Boujong to nie tylko wina białe. To także czerwone wina Dornfelder oraz Pinot Noir

     

  • Wina Waipara (Nowa...

    Nowa Zelandia leży na dwóch wyspach: Północnej i Południowej, które oferują odmienne warunki geograficzne. Na cieplejszej Wyspie Północnej panuje umiarkowany morski klimat, na Wyspie Południowej jest chłodniej. Charakterystyczne wino z Nowej Zelandii ma bardzo intensywny aromat owocowy i rześką kwasowość.

    Waipara, to uznany region winiarski w North Canterbury, znajduje się 60 km na północ od Christchurch na Wyspie Południowej. Stolicą regionu jest Waipara - małe miasteczko w północnej części wyspy, nad brzegiem rzeki Waipara. Jego nazwa tłumaczy się jako „Błotnista woda”, wai oznacza wodę, a para oznacza błoto. 

     

    Charakterystyczne wina regionu Waipara

     

    Region Waipara ma reputację obszaru premium dla produkcji win ze szczepów Pinot Noir, Riesling i Chardonnay. Winorośl została po raz pierwszy zasadzona w tym okręgu w 1981 r., Chociaż komercyjne uprawianie wina tak naprawdę rozpoczęło się dopiero w 1990 r.

    Sława regionu Waipara jest powiązana od lat 80. XX wieku z odmianą Sauvignon Blanc, która tutaj daje wina o wyjątkowo silnym aromacie. Specyficzny charakter tutejszego sauvignon przypisuje się chłodnemu, lecz stabilnemu klimatowi Wyspy Południowej, który sprawia, że owoce dojrzewają powoli i mogą osiągnąć wysoką kwasowość i złożony aromat.

    W regionie Waipara, królują też inne białe odmiany: Chardonnay, Riesling i Gewurztraminer, które stanowią źródło około 90% win produkowanych w Nowej Zelandii. Czerwone wina produkuje się najczęściej ze szczepów: Pinot Noir, Cabernet Sauvignon i Merlot, które z innymi, rzadziej uprawianym w Waiparze  szczepami czerwonych winogron, odpowiadają za 10% produkcji kraju.

     

    Region Waipara w ofercie Rafa Wino

    Wino Whistling Track Sauvignon Blanc - to aromatyczny nowozelandzki sauvignon w bardzo atrakcyjnej cenie.

  • Wina Lubuskie (Polska)

    Lubuskie ciekawy i odrębny region winiarski, który słynął z wina już w XIII wieku. W dawnych Niemczech był to najbardziej na północny-wschód wysunięty przyczółek uprawy winorośli. Podmiejskie winnice okalały Zieloną Górę i rozciągały się na całą okolicę. Winorośl uprawiano na zboczach całej Pradoliny Odrzańskiej, a wina produkowano w Gubinie, Krośnie Odrzańskim i Sulechowie.

    Wpływ klimatu na charakter wina z regionu Lubuskiego

    W późniejszych stuleciach specyficzny, ze zmienną aurą miejscowy klimat sprawiał, że krzewy często przemarzały albo brakowało słonecznych dni i owoce nie mogły na tyle dojrzeć, by wino zachwycało swoim smakiem. Ratując honor winiarzy regiou Lubuskiego mawiano wówczas, że Lubuskie wino jest wyjątkowe ze swym cierpkim smakiem i idealnie pasuje do dziczyzny. Były jednak i lepsze lata, w których tamtejsze wina miały wyborny smak i aromat. Ale niezależnie od rocznika wino było w Lubuskim nieodłącznym elementem życia mieszkańców, inspiracją dla twórców poezji, piosenek i legend. Żaden inny, kiedyś niemiecki, region winiarski, nie doczekał się aż tylu utworów, a szczególny smak i jakość miejscowego wina stały się kanwą wielu lokalnych legend.

    Specyfika regionu Lubuskiego

    Obecnie Lubuskie jest regionem, który buduje najsilniejszą tożsamość – pojawiają się tam sygnały, że będzie się specjalizować w winach musujących. Ma swoje tradycyjne szczepy, które historycznie wywodzą się z Niemiec, na przykład Traminer, Silvaner czy Riesling. I rzeczywiście bardzo mocno stawia się w Lubuskim na szczepy szlachetne, na vitis vinifera.

     

    Wina z Lubuskiego w ofercie Rafa Wino

     

    Region Lubuski reprezentowany jest prze dwie winnice: Winnica Gostchorze - specjalizująca się w produkcji wina musującego metodą tradycyjną. Nad winnicą czuwa Guillaume Dubois - pół Francuz, pół Polak, winiarz z zamiłowania, który ukończył kilka specjalistycznych szkoleń winiarskich w Szampanii. Dzięki niemu, możemy spróbować Polskiego wina, przygotowywanego jak szampan - w bardzo przystępnej cenie. Druga winnica z Lubuskiego, której wina można kupić w Rafa Wino to Saint Vincent. - wielokrotnie wyróżniona na konkursach winiarskich w Polsce i Europie ze swoimi wybornymi: Pinot Noir i Riesling na czele. 

     

  • Wina Małopolski (Polska)

    Małopolska jest obecnie najszybciej rozwijającym się regionem winiarskim w Polsce. Występuje tu największe zagęszczenie winnic zarówno małych, rodzinnych jaki i dużych. W całym kraju wzrasta zainteresowanie winem Polskim - zarówno ze strony pasjonatów-producentów, jak i klientów-winomanów.

    Ze swoją różnorodnością krajobrazów, gleb, mezo- i mikroklimatów Małopolska stanowi nie lada wyzwanie dla ambitnych winogrodników, którzy coraz większą wagę przywiązują do jakości wytwarzanych win. Uprawie winorośli sprzyja tam przede wszystkim urozmaicona rzeźba terenu, a płaskie równiny stanowią zaledwie dziesiątą część województwa. Są w Małopolsce dosłownie tysiące hektarów dobrze nasłonecznionych zboczy, świetnie nadających się pod winnice.

    W niżej położonych rejonach Małopolski warunki klimatyczne są dość dobre do uprawy winogron, ale w porównaniu z zachodnią Polską sezon wegetacyjny jest krótszy, zimy bardziej surowe, a niebezpieczeństwo przymrozków większe. Najbardziej obiecujące dla produkcji wina obszary znajdują się w północnej i środkowej części województwa Małopolskiego; Kotlina Sądecka, dolina Dunajca, dolina Ropy w rejonie Gorlic i Biecza, czy dolina Raby w okolicach Myślenic.

     

    Szczepy winogron uprawiane w Małopolsce

    W winnicach małopolskich uprawia się dzisiaj dość szeroki wachlarz szczepów, co wynika poniekąd z eksperymentatorskiego nastawienia sporej grupy tutejszych producentów wina. Regionalny kanon “roboczych” szczepów tworzą, podobnie jak na Podkarpaciu, białe odmiany Bianca, Sibera, Seyval Blanc, Hibernal, Muszkat Odeski i Jutrzenka, oraz czerwone Rondo i Regent. Ostatnio coraz częściej dołączają do nich nowe niemieckie selekcje Solaris, Johanniter i Cabernet Cortis, które już pokazały się w Małopolsce z jak najlepszej strony. 

     

    Wina z Małopolski w ofercie Rafa Wino

    Z roku na rok przybywa punktów na małopolskiej mapie winnic. Z roku na rok, Rafa Wino rozszerza swoją ofertę Polskich win. Polecamy wina z małopolskich winnic takich jak:

    Winnica Fritz , Winnica Gródek, Winnica Hybridium, Winnica Jura

    W każdej z nich można znaleźć prawdziwe perełki.

    Polskie wina mają coraz lepszą relację cena/jakość.

     

  • Wina Zach-Pomorskie...

    Zachodniopomorskie jest postrzegane jako region, który nie miał tradycji winiarskich i nie posiada sprzyjających warunków klimatycznych do uprawy winorośli. A jednak okazuje się że współczesne zainteresowanie uprawą winorośli znajduje uzasadnienie w historii regionu.

    Uprawa winorośli i produkcja wina jest w regionie Zachodniopomorskim nie tylko możliwa, ale także sam region ma szansę, by stać się jednym z ważniejszych obszarów produkcji wina w Polsce.

     

    Wzmianki o pierwszych winnicach w okolicy Szczecina związane z działalnością zakonu cystersów pochodzą z XIII wieku. Jeszcze w 1864 r. znajdowały się tutaj winnice należące do czterech właścicieli. Kolejnym miejscem, gdzie założone zostały winnice jeszcze w średniowieczu była ówczesna wieś Grabowo pod Szczecinem. Ponadto w wielu innych miejscach w Zachodniopomorskim zakładano winnice. Na terenie obecnego powiatu gryfińskiego, a więc tam, gdzie znajdują się współcześnie największe winnice w województwie, w miejscowości Stare Łysogórki w XVIII w. także podejmowano próby uprawy winorośli.

    Od 2010 roku na terenie województwa zachodniopomorskiego zaczęły powstawać winnice i z roku na rok powiększa się ich powierzchnia.

     

    Warunki klimatyczne w Zachodniopomorskim

     

    Możliwości rozwoju uprawy winorośli determinują przede wszystkim warunki klimatyczne. Postępujące zmiany klimatyczne na terenie województwa zachodniopomorskiego, powodują istotny wzrost temperatury powietrza, a w konsekwencji wydłużanie się okresu wegetacji winorośli.

    Najkorzystniejsze warunki klimatyczne dla uprawy winorośli panują na obszarze, położonym wzdłuż doliny Odry – od Kostrzyna po Cedynię. Północno-wschodnią granicę tego obszaru wyznaczają miejscowości położone wzdłuż linii: Cedynia – Mieszkowice – Dębno.

     

    Szczepy winorośli uprawiane w Zachodniopomorskim

     

    W województwie zachodniopomorskim szczególnie poleca się uprawę tzw. mieszańców (hybryd) międzygatunkowych. Należą do nich m.in. powstałe ze skrzyżowania Vitis vinifera: Seyval BlancSolaris, Johanniter, Regent, Rondo, Cabernet Cortis. Te odmiany w warunkach klimatu regionu Zachodniopomorskiego dają dobre rezultaty jeśli chodzi o jakość surowca do produkcji wina.

     

    Wina z regionu Zachodniopomorskiego w Rafa Wino

     

    Przed powstaniem Winnicy Turnau nikt się nie spodziewał, że jakościowe wino można produkować w województwie Zachodniopomorskim. 

    Winnica Turnau” to prywatna, największa pod względem powierzchni (32 ha) winnica w Polsce.

     

    Przy winie wysokiej jakości, z półki premium, cena ma mniejsze znaczenie. Dużą wagę ma natomiast jego pochodzenie, styl oraz charakter wina. Nieprzypadkowo Polskie wina znajdują się w stosunkowo wysokim segmencie cenowym. Są to wina jakościowe, doceniane przez koneserów.

     

  • Wina Douro (Potrugalia)

    Douro – to jeden z najstarszych regionów winiarskich Portugalii - jak sama nazwa wskazuje, położony wzdłuż koryta rzeki Douro. Wina powstające w Dolinie Douro, to zarówno świetne jakościowe czerwone wina wytrawne, jak również wina słodkie, wzmacniane, deserowe – znane jako Porto. Region Douro ma najwyższą klasyfikację wina w Portugalii - jako Denominaçao de Origem Controlada (DOC).

    Dolina Douro to niezwykły górzysty teren, z przepięknymi tarasami obsadzonymi winoroślą. Ze względu na tradycję produkcji wina sięgającą ok. 2000 lat wstecz, której zawdzięcza swój urok i sławę, Dolina Douro została w 2001 roku wpisana na listę światowego dziedzictwa UNESCO. 

    Rzeka Douro która przez tysiąclecia stworzyła wspaniałe krajobrazy, jednocześnie gwarantuje wyjątkowy mikroklimat. Dzięki temu wszystko co rośnie w tym regionie musi być doskonałe i niespotykane. A wyśmienite wina produkowane są z wielu rodzimych szczepów winogron.

    Charakterystyka win z Doliny Douro

    Region jest znany przede wszystkim z produkcji słynnego Porto, które ma dużo większą zawartość alkoholu niż zwykłe wina. Grona poddawane są procesowi fermentacji do momentu, w którym płyn osiągnie 7 procentowy poziom alkoholu. Wówczas dodaje się do niego spirytus winny, co powoduje, że zawartość alkoholu w ostatecznym produkcie wynosi ok. 20 proc.

    Główne odmiany, z których wytwarza się wina czerwone wytrawne w Douro są identyczne jak przy produkcji Porto: Touriga Nacional, Tinta Roriz, Tinta Barocca, Tauriga Francesa, Tinta Cao oraz Tinta da Barca.

    Wina z Doliny Douro w ofercie importera Rafa Wino

    Rafa Wino reprezentuje winnicę Senhora do Convento. Jest ona położona w sercu doliny rzeki Douro, w miejscowości Távora. Polecamy wino Senhora do Convento - Proprietor's Red Blend DOC oraz Quinta do Convento. To świetne wina w relacji cena - jakość.

  • Wina Badascony (Węgry)

    Balaton to przede wszystkim wielkie jezioro, doskonale znane Polakom miejsce urlopowe. Wokół jeziora na pobliskich wzgórzach znajduje się 11 tys. ha winnic tworzących jeden z największych w kraju regionów winiarskich Badascony z lubianymi winami. Klimat jest tu umiarkowany. Ogromy wpływ na uprawy ma zbiornik wodny. Wpływa on bezpośrednio na jakość wina. Dzięki parowaniu utrzymuje się duża wilgotność powietrza, jezioro stabilizuje temperaturę, a tafla wody odbija promienie słońca, dając winoroślom dodatkową porcję ciepła i światła dla fotosyntezy. Jednym z kilku okręgów winiarskich regionu jest Badacsony - to w Polsce najbardziej znany region znad Balatonu. Znajduje się nad północno-zachodnim Balatonem, na południe od miasta Topolca i na południowy zachód od regionu Balatonfüred-Csopak. Swoją nazwę okręg zawdzięcza wulkanicznej górze Badascony dominującej nad całą okolicą. Tak, jak w pozostałych tutejszych regionach, ślady winorośli pochodzą jeszcze z czasów rzymskich. W Badascony i okolicznych wioskach została wytyczona trasa winna, przy której zlokalizowanych jest wiele winiarni. Większość skupia się na górze Badascony (437 m). W Badacsony winnice zajmują powierzchnię  około 1,7 tys. ha;

    Oprócz Badascony, nad Balatonem znajduje się jeszcze kilka regionów winiarskich: Balatonboglár , Balaton-felvidék , Balatonfüred-Csopak , Nagy-Somló i Zala.

    Odmiany uprawiane w regionie

    Zdecydowana większość produkcji w Badacsony przypada na wina białe. Najczęściej uprawiane odmiany winogron w Badascony to: Kéknyelű, Szurkebarat, Olaszrizling, Tramini, Ottonel Muskotaly, Zöldszilváni, Rajnai Rizling, Rizlingszilváni, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Zenit. Obecnie najpopularniejszymi winami regionu Badascony  są Olaszrizling (delikatny o posmaku prażonych migdałów) i Szurkebarat (Pinot Gris). Wino ze szczepu Szurkebarat święci triumfy na całym świecie i jest winem poszukiwanym przez wielbicieli węgierskich win w Polsce. Zwykle są to wina miękkie, harmonijne, bardzo przyjemne w odbiorze i uniwersalne.

    W Badascony powstają jednak nie tylko wina białe. Coraz częściej w ofercie tutejszych winnic spotkamy wina z odmiany Kekfrankos, endemicznego szczepu Bakator oraz Pinot Noir, który – podobnie jak Pinot Gris – pojawił się tu już w średniowieczu.

    Wina z Badascony w Rafa Wino

    Rafa Wino jest reprezentantem winnicy Bencze, znajdującej się na terenie regionu Badascony. Istvan Bencze wytwarza świetne wina ze szczepu Pinot Noir, wśród nich - ciekawostka: wino białe (blanc de noir), które można kupić pod nazwą wino Bencze - Pinot Noir Virgo. Z Pinot Noir od Bencze dostaniemy wina we wszystkich kolorach - także wino różowe.

    To wina wysokiej klasy w przystępnych cenach.

  • Wina Eger (Węgry)

    Eger to miasto i otaczający go region winiarski w północnych Węgrzech, u podnóża Gór Bukowych, królestwo czerwonego wina Egri Bikaver (Bycza Krew) oraz białego flagowego wina z Egeru: Egri Csillag.Tradycje winiarskie są tutaj bardzo długie i sięgają przynajmniej średniowiecza. W tamtej epoce tutejsze winogrodnictwo było mocno związane z burgundzkim, ponieważ po niszczycielskich najazdach tatarskich w XIII wieku węgierscy królowie ściągnęli do Egeru osadników z Walonii (południowa Belgia), która wówczas wchodziła w skład księstwa Burgundii. Przywieźli oni własne odmiany winorośli i zaawansowaną wiedzę winiarską czyniąc z Egeru ośrodek słynący z produkcji win białych. W wiekach późniejszych dotarła tu fala imigrantów z Bałkanów uciekających przed naporem tureckim i dopiero oni rozpoczęli w Egerze uprawę czerwonych odmian winorośli (np. Kadarki), które z czasem miały zasłynąć kupażem Egri Bikaver.

    Flagowe wina Egeru

    Eger słynie z czerwonego wytrawnego wina Egri Bikaver (węg. egerska „bycza krew”). To kupaż do którego dopuszcza się aż 13 odmian (w dowolnym zestawieniu). Są to: Kekfrankos (Blaufrankisch), Kadarka, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot, Menoire (Kékmedoc/Médoc Noir), Kekoporto (Portugieser), Blauburger, Zweigelt, Pinot Noir, Turán (rzadka, ale ważna odmiana, używana jako farbiarka), Bíborkadarka i Syrah. W 2004 roku powstała kategoria Egri Bikavér Superior, który może być kupażem maksimum 5 odmian, a jego wydajność jest ograniczona do 60hl/ha. Dodatkowo wino musi przynajmniej rok spędzić w beczce i jeszcze pół roku w butelce. Egri Bikaver (Egerska Bycza Krew) to wino mocne, bogate w taniny i smaki przypraw. Legenda głosi, że w roku 1552, podczas oblężenia Egeru przez Imperium Osmańskie, tureccy zwiadowcy zauważyli węgierskich żołnierzy popijających duże ilości pikantnego, czerwonego wina. Widząc przekrwione od wina oczy, poplamiony czerwienią zarost oraz ognisty temperament pijących wino Węgrów, Turcy przestraszyli się i szybko wycofali  do swojego kapitana mówiąc, że nie warto wdawać się w bójki z Węgrami, którzy pili krew byka.

    Z regionu Eger pochodzi także wino białe Egri Csillag (Gwiazda Egeru). Wino jest kompozycją czterech białych odmian, w tym przynajmniej w 50% miejscowych , takich jak Leányka , Királyleányka, FurmintHarslevelu , Zengö  i Zenit. Wino jest bardzo aromatyczne, o nutach białych kwiatów i owoców tropikalnych. W smaku można odszukać elementy cytrusów, ananasa i migdałów.

    Wina z Egeru w Rafa Wino

    Najlepsi winiarze z Egeru, z którymi współpracuje Rafa Wino to: Atilla Petreny, rodzina Bolyki, winnica Kovacs Nimrod, St.Andrea, Hagymasi Pinceszet.

     Eger jest bardzo chętnie odwiedzany przez polskich turystów, którzy rozsmakowali się w węgierskich dobrych winach. Wśród win z Egeru, każdy znajdzie coś dla siebie - także pod względem ceny.

  • Wina Kunsagi (Węgry)

    Kunsagi – to potężny region leżący na równinie między Cisą a Dunajem, największy region winiarski Węgier. Produkuje się tu głównie wina stołowe.

    Historia uprawy winorośli sięga tu aż do II wieku, są też dowody, że tradycję winiarską kontynuowano tu w średniowieczu, a nawet w czasach tureckiej okupacji. Oczywiście filoksera (zaraza, która dotknęła winorośla i na zawsze zmieniła winną mapę świata w połowie XIXw.)  nadwerężyła winnice w regionie Kunsagi, ale nie udało jej się całkiem zniszczyć winnic, ponieważ większość z nich rośnie na piaszczystych glebach, które dają dobrą ochronę korzeniom i zwiększającą odporność na zarazę. Dzięki temu pod koniec wieku XIX pomnożono produkcję i zyski ze sprzedaży win, co dało regionowi prowadzenie na rynku.

    Styl produkowanych win w Kunsagi

    Także obecnie – ustanowiony w 1997 roku w istniejącej do dziś formie – region Kunsági produkuje znaczna większość win prostych, stołowych i lekkich. Białe wina są mało kwasowe, wysoko alkoholowe o sporej zawartości cukru resztkowego, mało złożone. Wino czerwone z Kunsagi to również przeważnie lekkie, proste wino - dobre na co dzień. Wina jakościowe w regionie Kunsagi  należą do rzadkości.

    Najpopularniejsze odmiany winorośli

    Najbardziej godne uwagi odmiany winorośli uprawiane w Kunsagi i wina z nich robione, to: Olaszrizling o zapachu rezedy, przyjemnie cierpkie; Ezerjó i Kövidinka – endemiczne szczepy dające łagodne wina o wysokiej zawartości cukru; Kadarka o rubinowym kolorze i korzennym zapachu; oraz Kekfrankos – lekki, ostry i nieco kwasowy.

    Wina z Kunsagi o ofercie Rafa Wino

    Całą gamę win stołowych, w przystępnych cenach, od wytrawnych po słodkie - oferujemy od producenta Kunvin Boraszati uprawiającego winorośl w obszarze regionu Kunsagi i Hajos-Bajai. Na szczególną uwagę zasługują: Chardonnay i Cabernet Sauvignon.

  • Wina Matra (Węgry)

    Historycznie rzecz ujmując Matra, to największy region winiarski Węgier. Długo traktowany po macoszemu. Jest to region stosunkowo słabo rozpoznany przez Polaków - niewielu konsumentów zna wina z niego pochodzące. Matra usytuowana jest w północnej części Węgier, wzdłuż południowych zboczy gór Matra. Na wschodzie jego granicę zamyka rzeka Tarna, na zachodzie rzeka Zagyva. Pod uprawą znajduje się ponad 7,5 tysiąca ha winnic. Region jest bardzo "elastyczny" - mogą tu powstawać zarówno lekkie, łatwo pijalne wina białe, jak i cięższe wydania win czerwonych. Pierwsze wzmianki dotyczące kultury winiarskiej w Matrze sięgają XI w. n.e.. Jest to drugi pod względem eksportu win region Węgier (zagospodarowują 40% wszystkich eksportowanych win). Głównymi punktami na mapie regionu Matra są: Gyöngyös, Nagyréde, Gyöngyöstarján, Gyöngyöspata, Abasár-Pálosvörösmart, Domoszló i Kisnána.

    Klimat i uprawiane odmiany winorośli w Matrze

    Uprawom zawsze sprzyjał w Matrze umiarkowany klimat, ukształtowanie terenu i gleby - przekrojowo (piaski, żwiry, gliny oraz wulkaniczne). Góry Matra skutecznie osłaniały winnice przed wiatrami i dobrze regulowały mikroklimat. W porównaniu z innymi północnymi częściami Węgier, jest tu więcej słońca, zimy są łagodniejsze, a deszcze umiarkowane. Podnóża gór, ze zróżnicowanymi glebami dobrze nadawały się do uprawy winorośli.

    Najbardziej popularny w Matrze  jest Olaszrizling (riesling włoski) - który zazwyczaj daje wina wytrawne, świeże i kwasowe. Uważa się, że najlepsze wina - matrzańskie Olaszrizlingi pochodzą z parcel rosnących w Gyöngyös-Visonta, Abasar, Gyöngyös i Atkar. Rośnie tu i Rizlingszilvani - aromatyczny, delikatny, lekko ziołowy; Leányka - wina zwiewne i łatwe do picia, Harslevelu - lekko korzenny, o pełnej strukturze, Irsai Olivier - daje ona wina, które stają się obecnie bardzo na Węgrzech popularne. Są one lekkie i aromatyczne. Poza tym znajdziemy tu wina z Chardonnay, Sauvignon Blanc, oraz bardzo ciekawie wypadające w Matrze aromatyczne odmiany jak Muscat Ottonel i Tramini. Są też wina czerwone jak Kekfrankos (można mówić o renesansie tej odmiany w regionie Matra), Zweigelt, Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, Teran.

    Wina z Matry w Rafa Wino

    Istvan Csernyik to winiarz, którego wina cenimy sobie od lat. Obecnie w ofercie Rafa-Wino znajdują się: wytrawne Olaszrizling, Szurkebarat Harslevelu oraz słodki Berc ze szczepu Zenit. Pyszna słodycz w dobrej cenie. Również z Matry pochodzi butikowy producent Hoop Wines. Właściciele gospodarują na winnicy wielkości jednego hektara i wytwarzają tak nietuzinkowe wina jak Kekfrankos Pet Nat i Pinot Noir Pet Nat.

    Ciekawostka: W 2015 roku wino Hárslevelű 2013 - Istvan Csernyik zostało nagrodzone złotym medalem w kategorii - Wina Białe do 50 zł (Grand Prix Magazynu Wino)

  • Wina Tokaj (Węgry)

    Wino Tokaj jest dobrze znane w naszym kraju. Przez wieki Polska była najważniejszym odbiorcą win węgierskich, a szczególnie Tokajów. Niegdyś w piwnicach Krakowa leżakowały największe zapasy win z Tokaju na świecie, a ich najcenniejsza znana w historii kolekcja znajdowała się do czasów ostatniej wojny w warszawskiej kamienicy Fukierów. Sami Węgrzy przyznają, że bez udziału Polaków i bez szlaków prowadzących nad Wisłę nie byłoby Tokajów, jakie znamy dzisiaj.

    Położenie geograficzne i historia

    Tokaj to nazwa najbardziej znanego węgierskiego wina, regionu winiarskiego i najważniejszego miasta regionu.To region winiarski w północno-wschodnich Węgrzech (Pogórze Tokajskie)  i w południowo-wschodniej Słowacji. Winiarski region Tokaju to łącznie 27 miejscowości i 7000ha upraw. Tokaj jest pierwszym na świecie zamkniętym regionem winiarskim i zarazem pierwszą apelacją.  Został ustanowiony w 1737 roku, a winorośl uprawia się tu od czasów średniowiecza. W 2012r. region Tokaj trafił na listę światowego dziedzictwa UNESCO.

    Odmiany uprawiane w regionie Tokaj

    To jeden z nielicznych regionów winiarskich w Europie, gdzie powstają naturalnie słodkie wina. O wspaniałym smaku tutejszych win decydują łagodny i ciepły klimat, urodzajne wulkaniczne gleby, szlachetna pleśń botrytis oraz unikatowy skład pleśni w piwnicach winnych. Bliskość rzek: Bodrog i Cisa, oraz rozpocierająca się po horyzont Kotlina Panońska, mają również ogromny wpływ na specyfikę win wytwarzanych w Tokaju. Wśród odmian winorośli dominuje Furmint, który zajmuje prawie 70% winnic, dalej hárslevelű - z prawie 30% upraw, niewielki procent to Sargamuskotaly. Z winogron tych powstają znane na całym świecie wina aszú i szamorodni. Wina tokajskie należą do najbardziej znanych win węgierskich.

    Wina z Tokaju w Rafa Wino

    Rafa Wino posiada w swojej ofercie wina z Tokaju: wytrawne, półwytrawne, półsłodkie, słodkie. Najbardziej znane winiarnie z Tokaju, z którymi współpracuje Rafa Wino to Barta Pince, Budahazy, Gizella Pince, Disznoko, Budahazy Fekete Kuria, Grof Degelfeld, Tokaj Nobilis, Balassa, Hollokoi Mihaly, Bodvin, Karadi Berger, Kikelet Pince, Zsadanyi Pinceszet. Tokaj - to fenomenalne wino słodkie! Ale cenione są  również wytrawne białe wina z Tokaju. Ceny win Tokajskich w Rafa Wino, zbliżone są do cen win dostępnych  u producentów.

    Ciekawostka:  Rafa Wino jako jedyny importer w Polsce regularnie bierze udział w aukcjach win tokajskich Great Tokaj Wine Auction. Obecnie mamy jeszcze w sprzedaży wina z aukcji Tokajskiej z 2018 roku. Są to: Budahazy - Nyulaszo-Dulo Harslevelu 2017, Disznoko - Tokaj Harslevelu Valogatas 2017, Disznoko - Lajosok-Dulo Furmint 2017. Oraz wino Barta Pince - Szamorodni Oreg Kiraly Dulo Szamorodni Valogatas 2015 wylicytowane na Aukcji w 2017 roku.




  • Wina Villany (Węgry)

    Villany to po węgiersku błyskawica. Czerwone wino to chluba i wizytówka regionu. Villany jest najbardziej na południe położonym regionem winiarskim Węgier, który posiada winnice o powierzchni blisko 2000 hektarów.  Tutejsze winnice położone są na wschodnich i południowych zboczach gór Villany, które chronią je od chłodów płynących z północy. Najbardziej popularną miejscowością regionu winiarskiego jest Villany, która może poszczycić się zasłużoną sławą na całym świecie, działających tu winiarzy, ze względu na wina czerwone. Dowiedziono, że na terenie Villany już sami Rzymianie zajmowali się uprawą winorośli i produkcją win. Obecnie Villany jest jednym z najbardziej dynamicznie rozwijających się regionów winiarskich, który swój rozwój zawdzięcza trzymającej się razem wspólnocie winiarzy, świadomie promowanej kulturze picia wina oraz sile doskonałej jakości win.

    Wpływ klimatu na uprawiane odmiany winorośli

    Tajemnica doskonałych win z Regionu Villany tkwi w cechach środowiska naturalnego oraz wynika z fachowej wiedzy winiarzy.

    Klimat Villany jest bardziej śródziemnomorski, niż środkowoeuropejski. Krótkie, niezbyt surowe zimy i ciepłe, wręcz gorące lata. Sprzyja to czerwonym odmianom winorośli, wśród których niezaprzeczalnym liderem jest Portugieser. Wino z niego trafia na rynek szybko po zbiorach – jako młode wino już w połowie listopada, będąc swoistym odpowiednikiem znanego na świecie Beaujolais Nouveau.

    Ale winiarze z Villany kochają również Cabernety. Obie odmiany: Cabernet Sauvignon i Cabernet Franc stały się modne kilka dekad temu, znajdując na stokach Szársomlyó idealne siedlisko.

    Villany jest jednym z niewielu regionów w Europie, gdzie odmiana Cabernet franc potrafi dać tak czyste, kompleksowe, mocne i aromatyczne wina.

    Pozostałe czerwone wina z regionu Villany to Zweigelt i Kekfrankos (Blaufränkisch). Jeśli chodzi o odmiany białe, to godne uwagi są: Harslevelu – dające wina kwiatowe, aromatyczne i ciepłe; Olaszrizling o pełniejszej strukturze i krąglejszym ciele niż te z północy Węgier; Leányka – dająca wina eleganckie, bardziej złożone, ale mniej rześkie.

    Wina z Villany w Rafa-Wino

    Winiarzem, który potrafi przygotować świetne Cabernet Franc i Pinot Noir jest Racz Miklos Tamas. Kolejne roczniki okazują się coraz lepsze. Cabernet Franc z 2018 roku to prawdziwy hit w świetnej cenie!

  • Wina Abruzji (Włochy)

    Abruzja to region winiarski w środkowych Włoszech położony między wybrzeżem Adriatyku a Apeninami, słynąca z win z Montepulciano. Abruzja dumnie nosi tytuł najbardziej zielonego regionu Europy – znajdują się tu trzy parki narodowe i 38 rezerwatów przyrody, które pokrywają jedną trzecią jego powierzchni. Winnice Abruzji położone są na łagodnych stokach zwróconych ku morzu, na wzgórzach z południowo-wschodnim nachyleniem, gdzie od wschodu chłodzi je morska bryza, od zachodu zaś Apeniny chronią przed deszczem. Tradycje winiarskie Abruzji sięgają VII w. p.n.e., gdy Etruskowie założyli pierwsze winnice i wytwarzali pierwsze wina.

    Najpopularniejsze szczepy Abruzji

    Najbardziej cenionym winem jest Montepulciano d’Abruzzo produkowane ze szczepu Montepulciano. To czerwona odmiana z największą ilością nasadzeń w Abruzji, w skali Włoch plasuje się na drugim miejscu, tuż za Sangiovese. Białe wina robi się z Trebbiano Toscano, Trebbiano d’abruzzo, Pecorino czy lokalnego szczepu Cococciola. Nie można zapomnieć o innej lokalnej odmianie Cerasuolo, której zwyczajowo używa się do produkcji win różowych. 

    Najbardziej znane DOC Abruzji to:

    Montepulciano d’Abruzzo – to wizytówka Abruzji. Tutejsze najciekawsze wina Montepulciano mogą nosić na etykietach rejony, w których powstają: Alto Tirino, Casauria, Teate, Terre dei Peligni, Terre dei Vestini.

    Trebbiano d’Abruzzo – to z kolei apelacja dla win białych robionych z lokalnej odmiany Trebbiano zwanej też Bombino Bianco. Można do tych win dodawać toskańskiej odmiany trebbiano i passerina. 

     Wina z Abruzji w ofercie Rafa Wino

    Jednym z najlepszych producentów wina w Abruzji jest Masciarelli. Proponujemy wysokiej klasy Marina Cvetic - Montepulciano d'Abruzzo Riserva 2014, lub Marina Cvetic - Montepulciano d'Abruzzo Iskra 2014 A także nieco tańsze wina we wszystkich kolorach od Valori

  • Wina Adygii (Włochy)

    Trzy czwarte całej produkcji winiarskiej Adygi to wina wysokiej jakości, oznaczone apelacją DOC. Ma na to wpływ ukształtowanie geograficzne regionu Adyga, które sprawia, że pod uprawę, nadaje się jedynie 15 procent powierzchni. Plony na stromych, często skalistych zboczach, nie są najwyższe, toteż winiarze stawiają w pierwszym rzędzie na jakość winogron. Stąd też ceny win z Adygi nie należą do najniższych, ale są adekwatne do jakości.

    Położenie geograficzne Adygi

    Trydent-Górna Adyga to najbardziej wysunięty na północ włoski region, otoczony Alpami Retyckimi i Dolomitami. Od północy graniczy z Austrią, od wschodu i południa z regionem Wenecja Euganejska (Veneto) a od zachodu z Lombardią i Szwajcarią. Stolicą regionu jest Trydent.

    Okręgi w regionie Adygi

    Okręg Bolzano (od północy) to chłodna kraina win białych i lekkich win czerwonych, a im bardziej przemieszczamy się na południe, tym klimat ociepla się i łagodnieje (także za sprawą jeziora Garda) i coraz częściej napotkać można wina czerwone, w tym odmiany bordoskie. 

    Adyga w ofercie Rafa-Wino

    W samym sercu Valdadige, w Belluno Veronese, znajduje się szczególne miejsce - kraina granicząca między Veneto a Trentino zwana Terradeiforti, gdzie kultura i tradycje obu regionów były przekazywane od pokoleń poprzez odnalezienie tam wyjątkowej tożsamości. W tym szczególnym miejscu Adygi znajduje się winnica Roeno, którą reprezentuje w Polsce importer Rafa Wino. Z Agygii pochodzi szczep Enantio. Klejnot wina, znany już w czasach rzymskich. Winnica Roeno proponuje wyjątkowe wina: Enantio, oraz Enantio Reserva. Polecamy również białe wina z Roeno, szczególnie wino Riesling, Gewurztraminer oraz wino Chardonnay. 

    Odmiany winorośli w Adydze

    Liczba odmian winorośli sadzonych w tej części Włoch jest duża. Bardziej na północy Adygi, w Alto Adige biel i czerwień są równie popularne – pierwszą reprezentują przede wszystkim Pinot Grigio, Gewürztraminer i Chardonnay, drugą – schiava, lagrein (lokalne szczepy), Pinot Noir i Cabernet Sauvignon z Merlot. W Trentino (południowa część doliny) dużo powszechniejsza jest biel (trzy czwarte wszystkich winnic). Poza odmianami wymienionymi powyżej uprawia się tutaj także Muller-Thurgau (białe), oraz Teroldego (czerwone). Winiarską wizytówką Trentino są wina musujące produkowane metodą tradycyjną. Powstają one w ramach apelacji Trentodoc i są wytwarzane z wina bazowego z odmian tych samych, co szampany – Chardonnay, Pinot Noir, Pinot Bianco i Pinot Meunier.

     

     

  • Wina Emilia-Romania...

    Wina Emilii-Romanii można uznać za najbardziej ekscentryczne spośród północno włoskich win, zdecydowanie odmienne od spotykanych w sąsiednich regionach, o często nieskomplikowanym stylu, ale zawsze orzeźwiająco niepowtarzalne.

    Emilia-Romania, jak można się domyślić po dwuczłonowej nazwie, składa się z dwóch odrębnych okręgów, które stykają się ze sobą mniej więcej w stolicy regionu - Bolonii. Na zachód od niej rozciąga się Emilia, z jej licznymi zabytkowymi miastami leżącymi wzdłuż starożytnego Traktu Emiliańskiego. Na wschód od Bolonii leży Romagna. Emilia-Romania ma prawie 150 mil szerokości, rozciągając się niemal na cały obszar północnego półwyspu włoskiego.  Na południu jest Toskania, na północy są Lombardia i Wenecja Euganejska (Veneto), a na wschodzie jest Morze Adriatyckie.

    Wina charakterystyczne dla Emilii Romanii 

    Produkcja wina w Emilia-Romania dzieli się na połowę między białe wina i  wina czerwone.

    Najbardziej znanym emiliańskim winem jest Lambrusco. Ale także produkuje się w Emilii Romanii lekko musujące wina ze szczepu Malvasia, wina spokojne Trebbiano i Ortrugo, a także charakterne czerwone Barbera i Bonarda. Ostatnio jednak wyraźnie zauważalne, w takich okręgach DOC, jak Colli Piacentini, Colli Bolognesi i Colli di Parma, są próby zwrócenia się ku winom bardziej poważnym, wyrabianym z odmian Sauvignon, Chardonnay, Pinot, Barbera, Cabernet i Merlot. Warunki naturalne Regionu Emilia Romagna sprzyjają dojrzewaniu win głębokich i wyrafinowanych, mimo że rynek nadal wybiera smaki lżejsze i mniej zobowiązujące i są to wina w bardzo atrakcyjnych cenach. 

    Emilia-Romania w Rafa Wino

    Proponujemy szeroki wybór win od producenta Casabella. Casabella znajduje się w samym sercu regionu Emilia Romania i stanowi element ciągłości między tradycją a innowacją. Jest to mało w Polsce znana apelacja Colli Piacentini. Proponujemy bardzo lubiane wino musujące Malvasia wytrawna  lub słodka, a także wina spokojne: Gutturnio, Cabernet Sauvignon, Ortrugo, Pinot Grigio Rosa.

     

  • Wina Piemontu (Włochy)

    Piemont, czyli „podnóże gór” (Alp) leży w północno-zachodnich Włoszech w okolicy Turynu. Pod względem wielkości produkcji win, jest to drugi po Toskanii region we Włoszech i największy producent win musujących, a drugi na świecie po Szampanii. Produkcja win piemonckich koncentruje się na trzech obszarach: Monferato (wokół Asti), Alessandria (wokół Alba) i Langhe. Podobnie jak w Burgundii przeważają tu małe winnice. Piemont posiada własny mikroklimat charakteryzujący się gorącym sezonem wzrostu i dojrzewania winogron, po którym następuje mglista jesień i często równie mglista, chłodna zima.

    Najważniejsze apelacje winiarskie Piemontu to:

    1. Barolo (około 1.200 ha) z wioskami-gminami La Morra, Serralunga d’Alba, Montforte d’Alba, Barolo i Castiglione Faletto

    2. Barbaresco z gminami Neive, Barbaresco i Treiso.

    Poza tym: Barbera d’Alba, Barbera d’Asti, Dolcetto d’Alba, Dolcetto d’Asti, Langhe, Moscato d’Asti (znane z produkcji win musujących).

    Charakterystyczne szczepy i wina Piemontu

    Najważniejsze szczepy czerwone Piemontu to Nebbiolo oraz Barbera i Dolcetto. Ponadto spotyka się tu także Grignolino, Freisa, Favorita oraz Cabernet Sauvignon. Białe wina w Piemoncie robi się z winogron Muscat (Moscato), Arneis, Cortese di Gavi, Erbaluce di Caluso, a także Chardonnay i Sauvignon Blanc.

    Charakter win z Piemontu

    Barolo – twarde, taninowe i surowe, ale jednocześnie jedno z najlepszych win na świecie o dużym potencjale starzenia (8-25 lat).

    Nebbiolo - najszlachetniejsza odmiana gron czerwonych w Piemoncie dająca ciepłe, smakowite, krzepkie i wielowymiarowe wina.

    Barbera - będąca najważniejszą odmianą w regionie daje wina o nieco śliwkowym aromacie podobnym charakterze jak Nebbiolo.

    Dolcetto - to wina znacznie łagodniejsze od Barbery czy Nebbiolo, świetnie zrównoważone, sprężyste i owocowe z nutą goryczki, o niezbyt długim potencjale starzenia.

    Barbaresco - lżejsze niż Barolo, o podobnym smaku i aromacie, ale posiadające więcej nut owocowych z niuansami cedru i czekolady.

    Barbera - wina o silnej nucie owocowej, bardzo dojrzałe o dość wysokiej kwasowości ale dobrze zrównoważonej.

    W ofercie Rafa Wino znajdziecie wina z Piemontu od Claudio Alario, Eraldo Viberiego, oraz Cantina Rizzi.

     

  • Wina Puglii (Włochy)

    Apulia (Puglia), nazywana często obcasem włoskiego buta, to najbardziej wysunięty na południowy wschód region Italii, pod względem winiarskim znany przede wszystkim z wina Primitivo. Z jednej strony oblewa go Adriatyk, z drugiej Morze Jońskie. Włoska nazwa regionu to Puglia. To jeden z największych obszarów upraw winorośli na świecie – ponad 100 tys. hektarów.  Ciepły klimat pozwala tam sadzić niemal wszystkie odmiany włoskie. Puglia to tereny głównie wyżynne i nizinne. Tutejsi winiarze produkują głównie wina wytrawne, dobrze zrównoważone, zarówno czerwone, białe, jak i różowe.

    Podział administracyjny regionu

    Apulia (Puglia) ma 6 apelacji regionalnych (IGT), aż 29 DOC i dwie apelacje DOCG. Na samym zachodzie leżą DOC San Severo (wina gł. z Montepulciano) i Orta Nova (Sangiovese). DOC Castel del Monte, Cerignola, Canosa i Barletta opierają się na Nero di Troia. Położona w centrum Gioia del Colle to królestwo Primitivo, podobnie jak DOC Primitivo di Manduria na południowym wybrzeżu. DOC Primitivo di Manduria robi wyłącznie wina wytrawne. 

    Najpopularniejsze szczepy uprawiane w Puglii

    Znakiem rozpoznawczym Puglii jest Primitivo. Wino Primitivo w Polsce bezwzględnie dystansuje wina z pozostałych dwóch najpopularniejszych czerwonych odmian regionu Puglia, czyli Negroamaro i Nero di Troia. Nero di Troia uprawia się głównie w zachodniej części Puglii, primitivo w centrum, a negroamaro na wschodzie. Inne czerwone odmiany to Malvasia Nera, Susumaniello, Aglianico czy Montepulciano. Ciekawostką jest szczep Bombino Nero, którego grona w obrębie jednej kiści dojrzewają nierównomiernie. Robi się z niego praktycznie wyłącznie wino różowe. 

    Mimo że białe wino jest w Puglii w mniejszości, ciekawe wina powstają z odmian Fiano i Verdeca. Bardzo popularne są Bombino Bianco i Bianco d’Alessano.

    Puglia w ofercie Rafa-Wino

    Rafa Wino reprezentuje winnicę Varvaglione. Wśród win najbardziej lubianych przez klientów Rafa Wino jest Primitivo Papale. A także w atrakcyjnej cenie wino białe i różowe z regionu Puglia: Moi Verdeca i Moi Rosato.

     

  • Wina Toscanii (Włochy)

    Toskania, to obok Piemontu druga z najjaśniejszych gwiazd winiarskiej Italii. Region rozciąga się wzdłuż zachodniego wybrzeża półwyspu od wschodu osłonięty pasmem Apeninów, a od zachodu oblany wodami Morza Tyrreńskiego. Stolicą Toskanii jest Florencja. 

    Szczepy winorośli uprawiane w Toskanii

    Najistotniejszą odmianą jest Sangiovese, notowane od Średniowiecza i odpowiedzialne za historyczne wina toskańskie takie jak Chianti i Brunello di Montalcino.

    Stosowane są także odmiany importowane z Francji: które w tzw. supertoskanach dają niekiedy wina światowej klasy: Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah i Cabernet Franc, uprawiane są na mniejszą skalę. Z odmian białych poza tradycyjną Vernaccia rozpowszechnione są Trebbiano Toscano, Malvasia del Chianti, na wybrzeżu ponadto Ansonica, Vermentino, a także importowane Chardonnay, Pinot Grigio, Sauvignon Blanc, Traminer.

    Subregiony w Toskanii

    Toskania dzieli się na 3 części: górzyste Chianti, południową Toskanię oraz morskie wybrzeże.

    Chianti jest najbardziej znanym winiarskim subregionem Toskanii i równocześnie nazwą wina, będącego wizytówką regionu. Obszar znajduje się w trójkącie wyznaczonym przez Pizę, Florencję i Sienę. W tym rejonie wyróżniamy dwie osobne DOCG – Chianti oraz Chianti Classico. Około 90 producentów wina zrzeszonych jest w organizacji Consorzio Chainti Classico, a ich symbolem jest czarny kogut w kółku widniejący na szyjce butelki. Wina z Chianti Classico mają zdecydowanie większy prestiż i wyższą cenę, niż ich bracia zza miedzy.

    Winnice z południowej Toskanii położone są znacznie niżej niż te z północy, więc mają zdecydowanie cieplejszy klimat, choć morska bryza obniża temperaturę w upalne dni. Międzynarodową sławą cieszy się tu apelacja Brunello di Montalcino. Wino z taką etykietą może być robione wyłącznie z Sangiovese (nazywane tu Brunello).

    Nadmorskie wybrzeże Toskanii jest względnie płaskie. Morze skutecznie chłodzi winnice w letnie dni. To tu narodziły się tzw. supertoskany, czyli wina, które ze względu na użyte odmiany (np. bordoskie) i metody produkcji, nie mogły uzyskać oficjalnej klasyfikacji DOC/DOCG ani nawet regionalnego IGT. Przez lata sprzedawano je jako wina stołowe, choć ze względu na swoją jakość osiągały wysokie ceny. Dziś region doczekał się własnych apelacji np. Bolgheri DOC lub Maremma Toscana DOC.

    Wina z Toskanii w ofercie Rafa Wino

    Przedstawiamy starannie wyselekcjonowane wina Toskanii będące połączeniem jakości i cenyWinnica Fattoria Di Rietine znajduje się na obszarze Chianti Classico. Wina, które posiadamy w ofercie, to Supertoskan Rietine Rosso Toscano, Rietine Chianti Classico Riserva i Rietine Chianti Classico.

  • Wina Veneto (Włochy)

    Veneto (Wenecja Euganejska) to największy włoski region winiarski, rozciągający się od podnóża Alp przez rozległą równinę rzeki Po, aż po wybrzeże Adriatyku. Jest to zdecydowanie jeden z najpiękniejszych i najbogatszych regionów Italii. Dzięki różnorodności mikroklimatów i długiej historii upraw, Veneto niezmiennie zachwyca bogactwem stylów wina.

    Charakterystyczne wina z Veneto, dostępne w Rafa Wino

    Bardzo popularnym musującym winem z regionu Veneto jest prosecco. Valdobbiadene – to miejscowość i gmina we Włoszech, w regionie Veneto (Wenecja Euganejska), w prowincji Treviso, gdzie powstają najlepsze wina prosecco, np. Marsuret Extra Dry Il Soller To jedno z najlepszych Prosecco dostępnych w Polsce. Grand Prix Magazynu Wino w 2017 roku w kategorii: najlepsze wino musujące metoda inna niż klasyczna - tradycyjna - złoty medal., oraz wersja wytrawna: Marsuret Brut San Boldo. Z kolei w apelacji DOC Lison Pramaggiore, znajduje się winnica Cantina San Osvaldo, w której produkowane jest również bardzo dobre wino musujące Prosecco San Osvaldo DOC Treviso, dostępne w Rafa Wino w bardzo dobrej cenie.

    Na wschód od Werony położone są dwie ważne apelacje: Soave i Valpolicella. Soave DOC słynie z win białych z odmiany Garganega. Działki położone w wyższych partiach regionu Veneto dostarczają owoców do win etykietowanych jako Soave Classico DOC.

    W sąsiedniej apelacji Valpolicella dominują wina czerwone robione głównie z lokalnych odmian: Corvina, Rondinella, Corvinone, dostępne w Rafie: Valpolicella Corte Majoli od Tezza, czy Iperico Valpolicella Organic od Valentiny Cubi.

    Wina wytwarzane w Veneto pod nazwą Amarone są wytrawne, produkowane z podsuszanych winogon. Najbardziej cenione przez klientów Rafa Wino to Amarone della Valpolicella DOCG Tezza,  Amarone Brolo delle Giare, oraz Villabella - Amarone della Valpolicella.

    Innym charakterystycznym winem dla Veneto jest Recioto. Wina te są wytwarzane z winogron tak słodkich, że fermentacja zatrzymuje się samoistnie. W Rafa Wino można kupić Tezza - Recioto della Valpolicella Valpantena.

    Kolejnym wyjątkowym winem z regionu Veneto  jest Ripasso. Produkcja tego wina polega na tym, że wykorzystuje się skórki winogron z fermentującego wina na Amarone. Krótko przed końcem fermentacji nie wyciśnięte skórki są przenoszone do zbiorników z Valpolicellą, która akurat zakończyła fermentację. Drożdże przeniesione na skórkach dalej fermentują, dzięki czemu skórki dodają do wina więcej koloru, smaku i tanin. Proponujemy: Tezza - Valpolicella Ripasso Valpantena, Tezza - Valpolicella Ripasso Corte Majoli, oraz rzadko spotykane  Ripasso bez beczki(!): Tezza - Valpolicella Ripasso Ma Roat.

  • Wina Szekszard (Węgry)

    Szekszard to położony nad Dunajem region produkcji wina na południu Węgier. Jest oddalony około 150 km na południe od stolicy kraju, Budapaesztu. Ten mało znany poza granicami region winiarski graniczy z Villany, innym dopiero pracującym na swoje uznanie regionem.

    Warunki klimatyczne w Szekszard są sprzyjające - jest to raczej ciepły region z łagodnymi zimami. W Szekszard produkuje się głównie czerwone wino stawiając przeważnie na rodzime szczepy: Kadarkę i Kekfrankos. Ciekawostką jest, że - pomimo legend - to właśnie tu stworzono po raz pierwszy wino o nazwie Bikaver. Byczą krwią lokalne wino nazwał w połowie XIX wieku poeta Janos Garay. Póżniej nazwa została zaadaptowana przez winiarzy z Egeru tworząc jedno z najbardzie znanych win węgierkich. Szekszardi Bikaver produkuje się jednak do dziś jako czerwone wino kupażowane. W jego skład, poza wymienionymi Kadarką i Kekfrankosem, wchodzą takie odmiany jak Portugesier, Merlot czy Cabernet Sauvignon i Cabernet Franc.

    W mniejszym stopniu w Szekszard produkuje się także wina białe. Głównymi szczepami uprawianymi na białe wino są Chardonnay, Olaszrizling oraz Muller Thurgau.

    Szekszard jest na dobrej drodze aby wypracować własny styl win znany także poza granicami Węgier. Pomagają w tym producenci dbający o jakość uprawianych winogron oraz pieczołowicie winifikujący swe wina. Do takich winiarzy należy rodzina Heimann, która z lokalnych odmian postanowiła uczynić wizytówkę swojej wytwórni. Robi się tu jedną z najlepszych, o ile nie najlepszą Kadarkę na świecie. Zachęcamy do spróbowania wina Szekszard Kadarka oraz Porkolab-vogy Kadarka, absolutnie unikatowych produktów.

na stronę
Pokazuje 1 - 24 z 245 elementów
Pokazuje 1 - 24 z 245 elementów