Vegaval - Clasico White
Vegaval - Clasico White

Vegaval - Clasico White

Ocena:
Smak
Wytrawne
Kraj pochodzenia
Hiszpania
Region
Kastylia
Szczep
Airen
Objętość
750ml
Kolor
Białe
Zawartość alkoholu
11,5%
Temperatura podawania
8-10 °C

26,99 zł

Opis

BRAK W MAGAZYNIE

Vegaval Classico Blanco to białe, delikatnie wytrawne wino pochodzące z regionu Castilla La Mancha, w sercu Hiszpanii.
Zrobione w 100% ze szczepu airen. Kolor złotożółty. Wino o świeżym aromacie, lekki na podniebieniu, przyjemnie gładkie z trwałą kwasowością. Jego smak jest czysty, owocowy (głównie nuty cytrusowe) i dobrze zbalansowany.
Wino polecane do ryb, owoców morza i świeżych serów.

Najlepiej podawać do

Charakterystyczne aromaty

o producencie wina

manufacturer-picture

Bodegas Miguel Calatayud

Producent z grupy "dużych graczy" z szerokim portfolio. Znalazł się w naszej ofercie w celu zaprezentowania win w zestawach prezentowych, które komponujemy indywidualnie według oczekiwań Klientów. Ta hiszpańska winnica przedstawia wina o dużym zróżnicowaniu i dobrym stosunku relacji cena x jakość.

Winnica

Miguel Calatayud to rodzinne i bardzo nowoczesne przedsięwzięcie produkujące wina z zastosowaniem najbardziej zaawansowanych technologii. Umożliwia to uzyskanie szerokiej gamy win, które są w stanie zaspokoić różne gusta konsumentów na całym świecie. Eksport stanowi ważną odnogę całego przedsięwzięcia, obejmując ok. 50% produkcji.  Miguel Calatayud obecnie wysyła swoje produkty do ponad 30 krajów. 

Szczepy

W winnicy Miguel Calatayud produkuje się głównie wina jednoszczepowe, w których dominują czerwone odmiany: tempranillo, garnacha, cabernet sauvignon, merlot oraz syrah. Z białych szczepów znajdziemy typowe dla tej części Hiszpanii: airen, macabeo oraz verdejo. 

Historia

Miguel Calatayud był założycielem i prezesem firmy od 1920r. do 1968 r. Jego przedsiębiorczy charakter i ciągła ciężka praca sprawiły, że biznes winiarski rozwijał się sukcesywnie. Obecnie winnica produkuje wina pierwszej jakości, cieszące się uznaniem w całej Hiszpanii. Dziś na sukces pracuje trzecie pokolenie rodziny, kierowanej przez José Marię Calatayuda.

Klimat / Gleba

Większość upraw jest rozlokowanych na stokach o lekkim nachyleniu i wysokości  ok. 700 - 750 m n.p.m. o podłożu wapiennym. Region La Mancha, w którym zlokalizowana jest winnica ma charakter podzwrotnikowy kontynentalny. Oznacza on długie okresy nasłonecznienia i niewielkie opady, które sprzyjają wytworzeniu naprawdę dojrzałych winogron o wysokiej zawartości cukru i dużej koncentracji aromatów. 

Ocena

Obecnie brak recenzji tego produktu.