Czerwone półsłodkie wino mołdawskie o aromatach wiśni, jeżyn, czarnych jagód z niuansem cynamonowym i korzennym w tle. Na podniebieniu dobrze zbudowane, łagodnie taniczne, o przyjemnym owocowym zakończeniu. Podawać do półtwardych serów, wieprzowiny w sosie słodko-kwaśnym, drobiu lub solo.
- Nasza oferta
- B2B
- Producenci
- Blog
- Kontakt
Vartely Merlot półsłodki
- Smak
- Półsłodkie
- Kraj pochodzenia
- Mołdawia
- Region
- Valul lui Traian
- Szczep
- Merlot
- Objętość
- 750ml
- Kolor
- Czerwone
- Zawartość alkoholu
- 13%
- Temperatura podawania
- 16-18 °C
Opis
o producencie wina

Chateau Vartely
Château Vartely to firma, która łączy najnowocześniejsze technologie w zakresie uprawy winorośli i przetwarzania winogron z pasją do produkcji wina wysokiej jakości.
Winnica
Jakość win Château Vartely wyróżnia się medalami i wyróżnieniami, zdobytymi na najsłynniejszych międzynarodowych konkursach: Mondial de Bruxelles, Mundus Vini, Vinalies Internationales, Decanter, International Wine & Spirits Competition, Sakura, Citta del Vino, International Wine Challenge i wielu innych.
Château Vartely jest promotorem kultury jakościowej konsumpcji wina. Na terenie winnicy nie tylko produkuje się wino, ale także kultywuje miłość do tego trunku.
Szczepy
Mając ogromne winnice, Vartely uprawia różne odmiany winorośli: Białe odmiany- chardonnay, muscat ottonel, sauvignon blanc, traminer, feteasca regală. Czerwone odmiany - pinot noir, cabernet sauvignon, merlot, rară neagră, malbec, feteasca neagră, syrah.
Château Vartely jest również liderem w popularyzacji lokalnych odmian, takich jak fetească regală, fetească neagră i rară neagră.
Historia
Winorośl uprawiano na terenie dzisiejszej Mołdawi od ponad 2 tys lat. Firma Château Vartely powstała w 2004 roku, ale wina pod tą marką pojawiły się w 1996 roku zyskując szybką popularność w kraju i za granicą.
Nowoczesne przedsiębiorstwo Château Vartely jest wyposażone zgodnie ze współczesnymi trendami w technice produkcji wina. Zapewnione jest zarówno przetwarzanie, przechowywanie i butelkowanie win, jak i ich wysoka jakość. Podstawą firmy jest zamknięty cykl technologiczny produkcji, począwszy od uprawy winogron na własnych plantacjach, ich przetwarzania, otrzymywania wysokiej jakości materiałów winiarskich i ich dojrzewania, aż po butelkowanie i wprowadzanie do obrotu na rynku.
Klimat/Gleba
Własne winnice w regionach: Codru i na południu kraju: Bugeac, Valul lui Traian zapewniają wysoką jakość tworzonych win. Mikroklimat na tych obszarach pozwala na produkcję unikalnych win.
Ocena
Aby dodać opinię - zaloguj się.
Inni klienci kupili również