Objętość: 750ml Smak: wytrawny Kolor: Białe Kraj pochodzenia: Węgry...
Objętość: 750ml Smak: wytrawny Kolor: Białe Kraj pochodzenia: Węgry...
Objętość: 750ml Smak: wytrawny Kolor: Białe Kraj pochodzenia: Węgry...
Objętość: 750ml Smak: wytrawny Kolor: Białe Kraj pochodzenia: Węgry...
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kolor: czerwone Kraj pochodzenia:...
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kolor: Czerwone Kraj pochodzenia:...
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kolor: Czerwone Kraj pochodzenia:...
Objętość: 500ml Smak: Słodkie...
Jadąc na południe od Wiednia, docieramy do Thermenregion, regionu wyjątkowych win z autochtonicznych odmian. To charakterystyczny region winiarski, obejmujący między innymi miasta Gumpoldskirchen i Bad Voeslau, położony na skraju Lasu Wiedeńskiego. Wraz z siedmioma innymi regionami, region Thermenregion należy do regionu winiarskiego Dolnej Aust...
Jadąc na południe od Wiednia, docieramy do Thermenregion, regionu wyjątkowych win z autochtonicznych odmian. To charakterystyczny region winiarski, obejmujący między innymi miasta Gumpoldskirchen i Bad Voeslau, położony na skraju Lasu Wiedeńskiego. Wraz z siedmioma innymi regionami, region Thermenregion należy do regionu winiarskiego Dolnej Austrii. Pod względem krajobrazu, geologii i klimatu Thermenregion jest porównywalny z Burgundią. Podobieństwa są jeszcze większe: w obu regionach winiarstwo było promowane przez całe średniowiecze przez zakony. Odkrycia z czasów rzymskich, a nawet celtyckich ujawniają jednak, że historia winiarstwa Thermenregion sięga co najmniej dwóch tysiącleci.
Wyjątkowe odmiany winorośli uprawiane w Thermenregion
Thermenregion to niezwykłe wina z autochtonicznych odmian. Zierfandler i Rotgipfler uprawiane są w północnej części regionu termalnego; a Pinot Noir i St.Laurent głównie na południu.
Thermenregion w ofercie Rafa Wino
Reprezentujemy Heinricha Hartla, jednego z najlepszych winiarzy Thermenregion. Jego wizja: „Chcę przywrócić wino Rotgipfler na światową scenę. Ten szczep to wyjątkowy skarb, który można znaleźć tylko w regionie termalnym. Chcę też wyprodukować jedno z najlepszych win Pinot Noir w Austrii. Pinot Noir stanowi największe możliwe wyzwanie dla producenta czerwonego wina ”. Ścieżka Hartla jest charakterystyczna, jego wina są niepowtarzalne.
Białe wina z winnicy charakteryzują się świeżymi i chłodnymi aromatami. Wraz ze swoim ukochanym Rotgipflerem, Heinrich Hartl jest oddany produkcji Traminera, Rieslinga, Sauvignon Blanc i Muskateller - ze względu na jego chęć produkcji niszowych win i fascynację tymi odmianami.
Wina czerwone są w równym stopniu pełne i eleganckie: Pinot Noir i St.Laurent to wina z wiodących odmian. Świetny jest również Zweigelt - doskonała relacja ceny do jakości - jedno z ulubionych win, z obszaru Thermenregion, wybieranych przez naszych klientów.
Jakościowe wino wytrawne z najpopularniejszego w Austrii czerwonego szczepu - Zweigelt. Ma rubinową barwę z niebieskimi refleksami oraz przyjemny aromat wiśni i jagód z niuansem pieprzowym. W ustach soczyście owocowe z wiśniami na pierwszym planie. Na finiszu poczujemy korzenny posmak. Wino lżejszej budowy, winifikowane bez udziału dębowej beczki, bardzo...
Cuvee Prestige Grande Reserve od Heinricha Hartla to austriackie czerwone wino wytrawne z obszaru Thermenregion. Przyjemne, smaczne austriackie cuvée, wyprodukowane ze szczepów: Zweigelt, St. Laurent, Blaufrankisch, Marlot. Intensywny ciemnofioletowy kolor z wiśniowymi refleksami. Aromat: świeży, intensywnie owocowy, wiśnie, pieprzne przyprawy, suszone...
Austriackie białe wino wytrawne wyprodukowane w regionie Thermenregion z odmiany Riesling. Błyszcząca, piękna złoto-zielona barwa, w nosie od razu pełne brzoskwiń, śliwki, tymianku, a także aromatu siana i wanilii. W smaku kremowe, pełne, ale i z wyraźną, solidną kwasowością. Wyczuwalne bogactwo nut aromatycznych: cytrusów, moreli, cynamonu, gałki...
Austriackie białe wino półwytrawne wyprodukowane w mniej znanym regionie Thermenregion. Użyty do produkcji szczep to aromatycznie "słodki" i miękki Traminer - choć jego główna tonacja pozostaje półwytrawna. W ustach podobnie, choć da się wyczuć delikatne podbicie resztkowym cukrem (13 g/l), który wygładza i delikatnie „zaokrągla” wino. Prym wiodą nuty...
Austriackie czerwone wino wytrawne wyprodukowane w Thermenregion z delikatnej odmiany Pinot Noir. Wino mocno aromatyczne - owoce wiśni, malinowy kompot, nuty ciemnych owoców. W ustach solidne, wyczuwalne są ciemne wiśnie, pieprz i gorzka czekolada. Dosyć delikatne i zrównoważone. Wino ma zdecydowaną moc i średnią długość. Heinrich Hartl III Classic Pinot...
Austriackie czerwone wytrawne wino o ciemnorubinowej barwie z niebieskawymi refleksami. Wykonane w mniej znanym regionie Thermenregion w pobliżu Wiednia z odmiany Sankt Laurent. Intensywny aromat czerwonych i czarnych owoców z niuansem czarnej herbaty zachęca do spróbowania. Smak nie zawodzi - jest pełny dojrzałych czarnych wiśni, jeżyn i jagód, z...
Austriackie białe wino wytrawne wykonane z rzadkiego szczepu Rotgipfler, który jest wizytówką regionu Thermenregion. Słomkowo-złoty kolor wina oraz jego oleistość zdradzają od razu, że mamy do czynienia z białym winem o solidnej budowie. W nosie uderzają intensywne aromaty śliwek mirabelek, melona, skórki pomarańczy oraz dojrzałych jabłek, podbitych nutą...
Wspaniały grafitowy, klasyczny bukiet owocowy, mocny, bogaty w niuanse smak z żywą kwaskowatością. Wrażenia delikatnego, pieprzowego smaku Veltlinera na podniebieniu; złożony, bardzo typowy Grüner Veltliner na glebie lessowej. Pasuje do białego mięsa (kurczak, cielę, królik) lub pieczonego karpia, a także do podrobów (grasica!) i zimnych przystawek...
Austriackie czerwone wino wytrawne wyprodukowane w regionie Thermenregion z odmiany Sankt Laurent. Ciemny, rubinowy kolor z czarno-niebieskimi pasmami. Nos pikantny, złożona mieszanina jeżyn i wiśni. Eleganckie, o rozbudowanej strukturze i bardzo drobnych taninach. Wyczuwalna jest gorzka czekolada i charakterystyczny biały pieprz. Finisz długi z nutą...
Austriackie czerwone wino wytrawne wykonane z delikatnej i szlachetnej odmiany Pinot Noir. Wino w kolorze ciemnej, czerwonej cegły, zmierzającej ku brązowi. Subtelny aromat jagód, malin, tymianku, fiołków, marcepanu i wanilii. Na podniebieniu smak charakteryzuje się dojrzałymi malinami i różami z akcentami czarnej herbaty. Kwasowość jest wyraźna....