Heinrich Hartl III - Weissburgunder 2015
Heinrich Hartl III - Weissburgunder 2015

Heinrich Hartl III - Weissburgunder Orange Wine 2015

Ocena:
Smak
Wytrawne
Kraj pochodzenia
Austria
Region
Thermenregion
Szczep
Weissburgunder
Objętość
750ml
Kolor
Białe
Zawartość alkoholu
13,5%
Temperatura podawania
10-12 °C

112,99 zł

Opis

Ręczny zbiór. Winogrona zostały pozbawione łodyg i zmiażdżone - bez siarki. Naturalna fermentacja na skórkach przez 14 dni. Jest to zatem przykład Orange wine - wina pomarańczowego. Sfermentowany zacier został wyciśnięty, a wino trafia prosto do 500-litrowych dębowych beczek na 2 lata. Wino przez cały czas było przechowywane na osadzie w beczce, mieszając go co miesiąc. Dodana minimalna ilość siarki - 25 mg/l Wino niefiltrowane - bez klarowania.

Kolor wina słomkowo-złoty z pomarańczowymi refleksami, lekko mętny. W nosie pierwsze wrażenie mają śliwki mirabelki i melon spadziowy. Potem bukiet staje się bardziej intensywny: skórka pomarańczowa. Na podniebieniu wino charakteryzuje się pikantną kwasowością i dobrą strukturą tanin. Na finiszu bardzo uporczywe wrażenie miodu kwiatowego i słoności.

Polecane w kuchni do dań rybnych, grillowanych warzyw, dań z przyprawami azjatyckimi, pieczonego kurczaka prowansalskiego, bażanta zawijanego w boczek, terriny z kuropatwy, lekko dojrzewających serów (Beaufort lub Bergkäse), orzechów. Temperatura serwowania 10–12 ° C Potencjał piwniczny do 2030 roku.

Najlepiej podawać do

Charakterystyczne aromaty

o producencie wina

manufacturer-picture

Heinrich Hartl III

To winnica z bogatymi tradycjami winiarskimi, które obecnie są kontynuowane już przez 7 pokolenie. Dwa ukochane szczepy właścicieli to rotgipfler oraz pinot noir. Wina Heinricha Hartla są zawsze dopracowane i bardzo charakterystyczne.

Winnica

Misją Heinricha Hartla III jest rozpropagowanie na całym świecie autochtonicznego szczepu z Thermenregion - Rotgipfler. Duże przywiązanie do oddania "lokalności" wyrażane jest również w minimalnie inwazyjnym podejściu do produkcji win. Ten zaczyna się ręcznym zbiorem gron, co pozwala na wstępną selekcję już na polach uprawnych.

Szczepy

Heinrich Hartl III uprawia bardzo zróżnicowane winogrona obejmujące białe i czerwone szczepy. Dwie podstawowe uprawiane odmiany to rotgipfler oraz pinot noir. Pierwszy - szczególnie ceniony ze względu na swoją lokalność (występuję praktycznie wyłącznie w Thermenregion), a drugi za złożoność, gdyż zdaniem właściciela pinot noir stanowi "największe możliwe wyzwanie dla producenta czerwonego wina". Procentowo w uprawie jest: 30% pinot noir, 20% rotgipfler, 15% sankt laurent, 10% zweigelt, 5% chardonnay, 5% zierfandler

Historia

Heinrich Hartl przejął schedę w rodzinnym biznesie mając zaledwie 20 lat. Jego szybki rozwój został zauważony nie tylko na rodzimym terenie. Klasyczna linia Rotgipflera otrzymała 92pkt od WineEnthusiast natomiast Pinot Noir Ried (jednoparcelowy) 93 pkt. 

Klimat / Gleba

Thermenregion jest zlokalizowany na południe od Wiednia i wg. właścicieli pod względem krajobrazu, geologii i klimatu region jest porównywalny z Burgundią. Gleby to przede wszystkim wapienie, żwiry, gleby brunatne oraz kredy.

Ocena

Obecnie brak recenzji tego produktu.

Inni klienci kupili również