Heinrich Hartl III - Weissburgunder 2015 Zobacz większe

Heinrich Hartl III - Weissburgunder Orange Wine 2015

13299

Nowy produkt

Ręczny zbiór. Winogrona zostały pozbawione łodyg i zmiażdżone - bez siarki. Naturalna fermentacja na skórkach przez 14 dni. Jest to zatem przykład Orange wine - wina pomarańczowego. Sfermentowany zacier został wyciśnięty, a wino trafia prosto do 500-litrowych dębowych beczek na 2 lata. Wino przez cały czas było przechowywane na osadzie w beczce, mieszając go co miesiąc. Dodana minimalna ilość siarki - 25 mg/l Wino niefiltrowane - bez klarowania.

Kolor wina słomkowo-złoty z pomarańczowymi refleksami, lekko mętny. W nosie pierwsze wrażenie mają śliwki mirabelki i melon spadziowy. Potem bukiet staje się bardziej intensywny: skórka pomarańczowa. Na podniebieniu wino charakteryzuje się pikantną kwasowością i dobrą strukturą tanin. Na finiszu bardzo uporczywe wrażenie miodu kwiatowego i słoności.

Polecane w kuchni do dań rybnych, grillowanych warzyw, dań z przyprawami azjatyckimi, pieczonego kurczaka prowansalskiego, bażanta zawijanego w boczek, terriny z kuropatwy, lekko dojrzewających serów (Beaufort lub Bergkäse), orzechów. Temperatura serwowania 10–12 ° C Potencjał piwniczny do 2030 roku.

Więcej szczegółów

93,79 zł brutto

payments-logos
Producent
Heinrich Hartl III
Heinrich Hartl III

Opis

KolorBiałe
SmakWytrawne
Kraj pochodzeniaAustria
RegionThermenregion
Objętość750ml
Zawartość alkoholu13,5%
Temperatura podawania10-12 °C

Heinrich Hartl III

Winnica

Heinrich Hartl to winnica z bogatymi tradycjami winiarskimi, które obecnie jest kontynuowane już przez 7 pokolenie. Misją Heinricha Hartla III jest rozpropagowanie na całym świecie autochtonicznego szczepu z Thermenregion - Rotgipfler. Duże przywiązanie do oddania "lokalności" wyrażane jest również w minimalnie inwazyjnym podejściu do produkcji win. Ten zaczyna się ręcznym zbiorem gron, co pozwala na wstępną selekcje już na polach uprawnych.

Szczepy

Heinrich Hartl III uprawia bardzo zróżnicowane winogrona obejmujące białe i czerwone szczepy. Dwa ukochane szczepy właścicieli to Rotgipfler oraz Pinot Noir. Pierwszy ze względu na swoją lokalność (występuję praktycznie wyłącznie w Thermenregion), a drugi za złożoność, gdyż zdaniem właściciela Pinot Noir stanowi "największe możliwe wyzwanie dla producenta czerwonego wina". 

Historia

Heinrich Hartl przejął schedę w rodzinnym biznesie posiadając zaledwie 20 lat. Jego szybki rozwój został zauważony nie tylko na rodzimym terenie. Klasyczna linia Rotgipflera otrzymała 92pkt od WineEnthusiast natomiast Pinot Noir Reserva oraz Pinot Noir Ried (jednoparcelowy) 93 pkt. 

Klimat / Gleba

Thermenregion jest zlokalizowany na południe od Wiednia i wg. właścicieli pod względem krajobrazu, geologii i klimatu region jest porównywalny z Burgundią. Gleby to przede wszystkim wapienie, żwiry, gleby brunatne oraz kredy.

Opinie

Napisz opinię

Heinrich Hartl III - Weissburgunder Orange Wine 2015

Heinrich Hartl III - Weissburgunder Orange Wine 2015

  • Objętość: 750ml
  • Smak: Wytrawne
  • Kolor: Białe
  • Kraj pochodzenia: Austria
  • Zawartość alkoholu: 13,5%
  • Temperatura podawania: 8-10 °C
  • Produkowane ze szczepu: Weissburgunder
  • Region: Thermenregion
  • Kwasowość 5,8 g
  • Cukier resztkowy 1,0 g / l

Produkty powiązane

30 innych produktów w tej samej kategorii: