Hartl - Traminer
Hartl - Traminer

Heinrich Hartl III - Traminer 2020, 2021

Ocena:
Smak
Półwytrawne
Kraj pochodzenia
Austria
Region
Thermenregion
Szczep
Traminer
Objętość
750ml
Kolor
Białe
Zawartość alkoholu
12,5%
Temperatura podawania
10-12 °C

67,99 zł

Opis

Austriackie białe wino półwytrawne wyprodukowane w mniej znanym regionie Thermenregion. Użyty do produkcji szczep to aromatycznie "słodki" i miękki Traminer - choć jego główna tonacja pozostaje półwytrawna. W ustach podobnie, choć da się wyczuć delikatne podbicie resztkowym cukrem (13 g/l), który wygładza i delikatnie „zaokrągla” wino. 

Przejrzysty i jasnożółty kolor. Intensywny zapach kwiatów pomarańczy, domowego marcepanu, żółtych herbacianych róż i koktajlu z limonki, nuta wanilii w tle. W ustach aromatyczna mieszanka zielonych jabłek, limonek, żółtego kiwi i spadziowego melona. Na finiszu kwiaty jaśminu i miód rzepakowy.

Wino będzie świetnie smakowało z alpejskim quiche z serem i porem, golcem na parze z wiosennymi warzywami, ze struclem jabłkowym lub samo.

Winifikacja: Owoce zbierane ręcznie, odszypułkowane, jagody lekko sprasowane, fermentowane w prasie przez dwanaście godzin. spontaniczna fermentacja z rodzimymi drożdżami w temperaturze 21°C. Fermentacja trwała cztery tygodnie.

 

Najlepiej podawać do

Charakterystyczne aromaty

o producencie wina

manufacturer-picture

Heinrich Hartl III

To winnica z bogatymi tradycjami winiarskimi, które obecnie są kontynuowane już przez 7 pokolenie. Dwa ukochane szczepy właścicieli to rotgipfler oraz pinot noir. Wina Heinricha Hartla są zawsze dopracowane i bardzo charakterystyczne.

Winnica

Misją Heinricha Hartla III jest rozpropagowanie na całym świecie autochtonicznego szczepu z Thermenregion - Rotgipfler. Duże przywiązanie do oddania "lokalności" wyrażane jest również w minimalnie inwazyjnym podejściu do produkcji win. Ten zaczyna się ręcznym zbiorem gron, co pozwala na wstępną selekcję już na polach uprawnych.

Szczepy

Heinrich Hartl III uprawia bardzo zróżnicowane winogrona obejmujące białe i czerwone szczepy. Dwie podstawowe uprawiane odmiany to rotgipfler oraz pinot noir. Pierwszy - szczególnie ceniony ze względu na swoją lokalność (występuję praktycznie wyłącznie w Thermenregion), a drugi za złożoność, gdyż zdaniem właściciela pinot noir stanowi "największe możliwe wyzwanie dla producenta czerwonego wina". 

Historia

Heinrich Hartl przejął schedę w rodzinnym biznesie mając zaledwie 20 lat. Jego szybki rozwój został zauważony nie tylko na rodzimym terenie. Klasyczna linia Rotgipflera otrzymała 92pkt od WineEnthusiast natomiast Pinot Noir Reserva oraz Pinot Noir Ried (jednoparcelowy) 93 pkt. 

Klimat / Gleba

Thermenregion jest zlokalizowany na południe od Wiednia i wg. właścicieli pod względem krajobrazu, geologii i klimatu region jest porównywalny z Burgundią. Gleby to przede wszystkim wapienie, żwiry, gleby brunatne oraz kredy.

Ocena

Obecnie brak recenzji tego produktu.

Inni klienci kupili również