St. Laurent Reserve
St. Laurent Reserve

Heinrich Hartl III - Sankt Laurent Reserve 2020

Ocena:
Smak
Wytrawne
Kraj pochodzenia
Austria
Region
Thermenregion
Szczep
St. Laurent
Objętość
750ml
Kolor
Czerwone
Zawartość alkoholu
12,5%
Temperatura podawania
10-12 °C

154,99 zł

Opis

Owoce zebrano w winnicy Kräutergarten w Oberwaltersdorf, gdzie gleba jest bogata w wapń.

Wino ma ciemno rubinowo-czerwony kolor z niebiesko-czarnymi refleksami.  W aromacie złożona mieszanka jeżyn, kompotu wiśniowego i odrobiny chrustu.  Wino ma w sobie fascynującą i egzotyczną dziką nutę. W ustach dużo owocu: konfitura jeżynowa, wiśnie, gorzka czekolada i charakterystyczny biały pieprz. W długim finiszu wyczuwalna jest subtelna nuta czarnej herbaty, połączona z kuszącą mineralnością.

Podawać z duszonym comberem jagnięcym i rozmarynowymi ziemniakami lub ragout z dziczyzny z jeżynami, oraz z makaronem pappardelle.

Winifikacja: Selektywny zbiór ręczny, najdojrzalsze i najpiękniejsze grona. 50% odszypułkowane i rozgniecione, 50% całe jagody.  Zimna maceracja w temperaturze 8°C przez pięć dni. Fermentacja na naturalnych drożdżach, tłoczonych po osiemnastu dniach fermentacji. Dojrzewanie w dębowych beczkach przez 16 miesięcy, w tym 30% w nowym dębie.

Nagrody i wyróżnienia:

Rocznik 2017:

A la Carte 2020 93 punkty Przewodnik

Gault Millau 2020 17,5 punktów

Przewodnik Falstaff Wein 2018/2019 92 punkty Przewodnik

Falstaff Ultimate Wine 2019/2020 92 punkty

Przewodnik Falstaff Rotwein 2020 92 punkty

Rocznik 2012: 18p / 3 kiście, Gault&Millau 2016

Rocznik 2012: 92p, Falstaff 2016

Rocznik 2009: Falstaff 3rd Champion wine – Category St.Laurent

Rocznik 2007: SALON Winner - SALON Österreich Wein

Rocznik 2006: Decanter World Wine Awards– Bronze Medal

Rocznik 2005: Champion wine, State of Niederösterreich (Lower Austria)

Rocznik 2003: Accepted for the SALON Österreich Wein

Najlepiej podawać do

Charakterystyczne aromaty

o producencie wina

manufacturer-picture

Heinrich Hartl III

To winnica z bogatymi tradycjami winiarskimi, które obecnie są kontynuowane już przez 7 pokolenie. Dwa ukochane szczepy właścicieli to rotgipfler oraz pinot noir. Wina Heinricha Hartla są zawsze dopracowane i bardzo charakterystyczne.

Winnica

Misją Heinricha Hartla III jest rozpropagowanie na całym świecie autochtonicznego szczepu z Thermenregion - Rotgipfler. Duże przywiązanie do oddania "lokalności" wyrażane jest również w minimalnie inwazyjnym podejściu do produkcji win. Ten zaczyna się ręcznym zbiorem gron, co pozwala na wstępną selekcję już na polach uprawnych.

Szczepy

Heinrich Hartl III uprawia bardzo zróżnicowane winogrona obejmujące białe i czerwone szczepy. Dwie podstawowe uprawiane odmiany to rotgipfler oraz pinot noir. Pierwszy - szczególnie ceniony ze względu na swoją lokalność (występuję praktycznie wyłącznie w Thermenregion), a drugi za złożoność, gdyż zdaniem właściciela pinot noir stanowi "największe możliwe wyzwanie dla producenta czerwonego wina". 

Historia

Heinrich Hartl przejął schedę w rodzinnym biznesie mając zaledwie 20 lat. Jego szybki rozwój został zauważony nie tylko na rodzimym terenie. Klasyczna linia Rotgipflera otrzymała 92pkt od WineEnthusiast natomiast Pinot Noir Reserva oraz Pinot Noir Ried (jednoparcelowy) 93 pkt. 

Klimat / Gleba

Thermenregion jest zlokalizowany na południe od Wiednia i wg. właścicieli pod względem krajobrazu, geologii i klimatu region jest porównywalny z Burgundią. Gleby to przede wszystkim wapienie, żwiry, gleby brunatne oraz kredy.

Ocena

Obecnie brak recenzji tego produktu.

Inni klienci kupili również