Owoce zebrano w winnicy Kräutergarten w Oberwaltersdorf, gdzie gleba jest bogata w wapń.
Wino ma ciemno rubinowo-czerwony kolor z niebiesko-czarnymi refleksami. W aromacie złożona mieszanka jeżyn, kompotu wiśniowego i odrobiny chrustu. Wino ma w sobie fascynującą i egzotyczną dziką nutę. W ustach dużo owocu: konfitura jeżynowa, wiśnie, gorzka czekolada i charakterystyczny biały pieprz. W długim finiszu wyczuwalna jest subtelna nuta czarnej herbaty, połączona z kuszącą mineralnością.
Podawać z duszonym comberem jagnięcym i rozmarynowymi ziemniakami lub ragout z dziczyzny z jeżynami, oraz z makaronem pappardelle.
Winifikacja: Selektywny zbiór ręczny, najdojrzalsze i najpiękniejsze grona. 50% odszypułkowane i rozgniecione, 50% całe jagody. Zimna maceracja w temperaturze 8°C przez pięć dni. Fermentacja na naturalnych drożdżach, tłoczonych po osiemnastu dniach fermentacji. Dojrzewanie w dębowych beczkach przez 16 miesięcy, w tym 30% w nowym dębie.
Nagrody i wyróżnienia:
Rocznik 2017:
A la Carte 2020 93 punkty Przewodnik
Gault Millau 2020 17,5 punktów
Przewodnik Falstaff Wein 2018/2019 92 punkty Przewodnik
Falstaff Ultimate Wine 2019/2020 92 punkty
Przewodnik Falstaff Rotwein 2020 92 punkty
Rocznik 2012: 18p / 3 kiście, Gault&Millau 2016
Rocznik 2012: 92p, Falstaff 2016
Rocznik 2009: Falstaff 3rd Champion wine – Category St.Laurent
Rocznik 2007: SALON Winner - SALON Österreich Wein
Rocznik 2006: Decanter World Wine Awards– Bronze Medal
Rocznik 2005: Champion wine, State of Niederösterreich (Lower Austria)
Rocznik 2003: Accepted for the SALON Österreich Wein