Austriackie czerwone wino wytrawne wyprodukowane w Thermenregion z delikatnej odmiany Pinot Noir. Wino mocno aromatyczne - owoce wiśni, malinowy kompot, nuty ciemnych owoców. W ustach solidne, wyczuwalne są ciemne wiśnie, pieprz i gorzka czekolada. Dosyć delikatne i zrównoważone. Wino ma zdecydowaną moc i średnią długość.
Heinrich Hartl III - Pinot Noir Classic 2019
- Smak
- Wytrawne
- Kraj pochodzenia
- Austria
- Region
- Thermenregion
- Szczep
- Pinot Noir
- Objętość
- 750ml
- Kolor
- Czerwone
- Zawartość alkoholu
- 12,5%
- Temperatura podawania
- 16-18 °C
Opis
O producencie

Heinrich Hartl III
Winnica
Heinrich Hartl to winnica z bogatymi tradycjami winiarskimi, które obecnie jest kontynuowane już przez 7 pokolenie. Misją Heinricha Hartla III jest rozpropagowanie na całym świecie autochtonicznego szczepu z Thermenregion - Rotgipfler. Duże przywiązanie do oddania "lokalności" wyrażane jest również w minimalnie inwazyjnym podejściu do produkcji win. Ten zaczyna się ręcznym zbiorem gron, co pozwala na wstępną selekcje już na polach uprawnych.
Szczepy
Heinrich Hartl III uprawia bardzo zróżnicowane winogrona obejmujące białe i czerwone szczepy. Dwa ukochane szczepy właścicieli to Rotgipfler oraz Pinot Noir. Pierwszy ze względu na swoją lokalność (występuję praktycznie wyłącznie w Thermenregion), a drugi za złożoność, gdyż zdaniem właściciela Pinot Noir stanowi "największe możliwe wyzwanie dla producenta czerwonego wina".
Historia
Heinrich Hartl przejął schedę w rodzinnym biznesie posiadając zaledwie 20 lat. Jego szybki rozwój został zauważony nie tylko na rodzimym terenie. Klasyczna linia Rotgipflera otrzymała 92pkt od WineEnthusiast natomiast Pinot Noir Reserva oraz Pinot Noir Ried (jednoparcelowy) 93 pkt.
Klimat / Gleba
Thermenregion jest zlokalizowany na południe od Wiednia i wg. właścicieli pod względem krajobrazu, geologii i klimatu region jest porównywalny z Burgundią. Gleby to przede wszystkim wapienie, żwiry, gleby brunatne oraz kredy.
Ocena
Aby dodać opinię - zaloguj się.
Inni klienci kupili również