Termin „Ried” pojawiający się przed oznaczeniem geograficznym na etykiecie austriackiego wina oznacza, że winogrona pochodzą z prawnie określonej jednej winnicy.
Ried Graf Weingartl w Oberwaltersdorf, to winnica, gdzie występują głębokie mady pokryte grubą warstwą czarnej gleby, oraz wapienne podłoże żwirowe.
Działka premier cru, została obsadzona winoroślą już za czasów Hartlów (dawnego Grafa). „Graf Weingartl” reprezentuje rdzeń posiadłości Hartlów i jest bliski sercom rodziny. 2007 to pierwszy rocznik, z którego poddano winifikacji winogrona z winnicy Graf Weingartl i zabutelkowano z oznaczeniem Ried. Kolejne roczniki to potwierdzenie klasy i jakości uprawianego pinot noir.
Winogrona były zbierane i segregowane ręcznie. Po 20 dniach spontanicznej fermentacji wino trafiło do dębowych beczek, w których dojrzewało przez 18 miesięcy.
Wino ma barwę ceglastej czerwieni, jest przeźroczyste. W aromacie mnóstwo dojrzałych malin, jagód, poziomek, cedru i słony zapach sosny. Podniebienie dodaje zarówno łagodnego, ziołowego, jak i pieprzowego charakteru, któremu towarzyszy zdecydowana kwasowość. W tle - nuty lukrecji i palonej kawy. Łyk wina zakończony jest długim, owocowym finiszem.
Pinot Noir Graf Weingartl będzie smakował z takimi daniami jak:
Kotlety jagnięce z kremową polentą rozmarynową, dziczyzna z grillowanymi szparagami, polędwica cielęca ze smardzami i puree z selera.
Nagrody i wyróżnienia:
Rocznik 2012: 17.5p / 3 kiście, Gault&Millau 2016
Rocznik 2012: 92p, Falstaff 2016
Rocznik 2011: Bronze, Decanter World Wine Awards 2014
Rocznik 2011: Accepted for the SALON Österreich Wine 2014
Rocznik 2009: Accepted for the SALON Österreich Wine 2012
Rocznik 2008: SALON Champion – SALON Österreich Wine 2011
Rocznik 2007: SALON Champion – SALON Österreich Wine 2010