Heinrich Hartl - Pinot Noir Graf Weingartl 2018
Heinrich Hartl - Pinot Noir Graf Weingartl 2018

Heinrich Hartl - Pinot Noir Graf Weingartl 2018, 2019,2020

Ocena:
Smak
Wytrawne
Kraj pochodzenia
Austria
Region
Thermenregion
Szczep
Pinot Noir
Objętość
750ml
Kolor
Czerwone
Zawartość alkoholu
13,5%
Temperatura podawania
16-18 °C

164,99 zł

Opis

Termin „Ried” pojawiający się przed oznaczeniem geograficznym na etykiecie austriackiego wina oznacza, że winogrona pochodzą z prawnie określonej jednej winnicy. 

Ried Graf Weingartl w Oberwaltersdorf, to winnica, gdzie występują głębokie mady pokryte grubą warstwą czarnej gleby, oraz wapienne podłoże żwirowe. 

Działka premier cru, została obsadzona winoroślą już za czasów Hartlów (dawnego Grafa). „Graf Weingartl” reprezentuje rdzeń posiadłości Hartlów i jest bliski sercom rodziny. 2007 to pierwszy rocznik, z którego poddano winifikacji winogrona z winnicy Graf Weingartl i zabutelkowano z oznaczeniem Ried. Kolejne roczniki to potwierdzenie klasy i jakości uprawianego pinot noir. 

Winogrona były zbierane i segregowane ręcznie. Po 20 dniach spontanicznej fermentacji wino trafiło  do dębowych beczek, w których dojrzewało przez 18 miesięcy.

Wino ma barwę ceglastej czerwieni, jest przeźroczyste.  W aromacie mnóstwo dojrzałych malin, jagód, poziomek, cedru i słony zapach sosny. Podniebienie dodaje zarówno łagodnego, ziołowego, jak i pieprzowego charakteru, któremu towarzyszy zdecydowana kwasowość. W tle - nuty lukrecji i palonej kawy. Łyk wina zakończony jest długim, owocowym finiszem.

Pinot Noir Graf Weingartl będzie smakował z takimi daniami jak: 

Kotlety jagnięce z kremową polentą rozmarynową, dziczyzna z grillowanymi szparagami, polędwica cielęca ze smardzami i puree z selera.

Nagrody i wyróżnienia:

Rocznik 2012: 17.5p / 3 kiście, Gault&Millau 2016

Rocznik 2012: 92p, Falstaff 2016

Rocznik 2011: Bronze, Decanter World Wine Awards 2014

Rocznik 2011: Accepted for the SALON Österreich Wine 2014

Rocznik 2009: Accepted for the SALON Österreich Wine 2012

Rocznik 2008: SALON Champion – SALON Österreich Wine 2011

Rocznik 2007: SALON Champion – SALON Österreich Wine 2010

Najlepiej podawać do

Charakterystyczne aromaty

o producencie wina

manufacturer-picture

Heinrich Hartl III

To winnica z bogatymi tradycjami winiarskimi, które obecnie są kontynuowane już przez 7 pokolenie. Dwa ukochane szczepy właścicieli to rotgipfler oraz pinot noir. Wina Heinricha Hartla są zawsze dopracowane i bardzo charakterystyczne.

Winnica

Misją Heinricha Hartla III jest rozpropagowanie na całym świecie autochtonicznego szczepu z Thermenregion - Rotgipfler. Duże przywiązanie do oddania "lokalności" wyrażane jest również w minimalnie inwazyjnym podejściu do produkcji win. Ten zaczyna się ręcznym zbiorem gron, co pozwala na wstępną selekcję już na polach uprawnych.

Szczepy

Heinrich Hartl III uprawia bardzo zróżnicowane winogrona obejmujące białe i czerwone szczepy. Dwie podstawowe uprawiane odmiany to rotgipfler oraz pinot noir. Pierwszy - szczególnie ceniony ze względu na swoją lokalność (występuję praktycznie wyłącznie w Thermenregion), a drugi za złożoność, gdyż zdaniem właściciela pinot noir stanowi "największe możliwe wyzwanie dla producenta czerwonego wina". Procentowo w uprawie jest: 30% pinot noir, 20% rotgipfler, 15% sankt laurent, 10% zweigelt, 5% chardonnay, 5% zierfandler

Historia

Heinrich Hartl przejął schedę w rodzinnym biznesie mając zaledwie 20 lat. Jego szybki rozwój został zauważony nie tylko na rodzimym terenie. Klasyczna linia Rotgipflera otrzymała 92pkt od WineEnthusiast natomiast Pinot Noir Ried (jednoparcelowy) 93 pkt. 

Klimat / Gleba

Thermenregion jest zlokalizowany na południe od Wiednia i wg. właścicieli pod względem krajobrazu, geologii i klimatu region jest porównywalny z Burgundią. Gleby to przede wszystkim wapienie, żwiry, gleby brunatne oraz kredy.

Ocena

Obecnie brak recenzji tego produktu.

Inni klienci kupili również