Flagowy pinot noir z piwnicy Hernricha Hartla.
Owoce pinot noir zebrane zostały w winnicach: Ried Kräutergarten i Ried Weingarten Satzäcker w Oberwaltersdorf i Ried Kreuzweingarten w Gumpoldskirchen, gdzie gleby są bogate w wapń.
Wino ma barwę ciemno ceglastej czerwieni. Subtelny aromat wiśni, czerwonych jagód, konfitur malinowych, szałwii, fiołków, trochę gorzkich migdałów. Soczyste i eleganckie podniebienie charakteryzuje się dojrzałymi malinami, naparami z dzikiej róży i śródziemnomorskimi ziołami, czarną herbatą i lukrecją.
Wino jest zrównoważone, delikatnie taniczne, elegancko zaokrąglone. Finisz długi i smaczny.
Wino Hartl Pinot Noir Reserve będzie smacznie współgrało z pieczenią cielęcą, jagnięciną z tymiankiem i cytryną, grillowanymi warzywami prowansalskimi, dzikim ptactwem takim jak bażant lub kaczka.
Ręczne zbiory i selekcja. Maceracja na zimno w temperaturze 8°C przez pięć dni; 100% spontaniczna fermentacja w otwartych kadziach. Dojrzewanie w dębowych beczkach przez osiemnaście miesięcy: 30% w nowym dębie, reszta w beczkach używanych.