Austriackie czerwone wytrawne wino o ciemnorubinowej barwie z niebieskawymi refleksami. Wykonane w mniej znanym regionie Thermenregion w pobliżu Wiednia z odmiany Sankt Laurent. Intensywny aromat czerwonych i czarnych owoców z niuansem czarnej herbaty zachęca do spróbowania. Smak nie zawodzi - jest pełny dojrzałych czarnych wiśni, jeżyn i jagód, z delikatnie czekoladowym posmakiem. Wino ma średnią budowę, 30% dojrzewało w dębowej beczce, pozostała część w kadzi stalowej.
Heinrich Hartl III - Sankt Laurent Classic 2019
- Smak
- Wytrawne
- Kraj pochodzenia
- Austria
- Region
- Thermenregion
- Szczep
- St. Laurent
- Objętość
- 750ml
- Kolor
- Czerwone
- Zawartość alkoholu
- 12,5%
- Temperatura podawania
- 14-16 °C
Opis
O producencie

Heinrich Hartl III
Winnica
Heinrich Hartl to winnica z bogatymi tradycjami winiarskimi, które obecnie jest kontynuowane już przez 7 pokolenie. Misją Heinricha Hartla III jest rozpropagowanie na całym świecie autochtonicznego szczepu z Thermenregion - Rotgipfler. Duże przywiązanie do oddania "lokalności" wyrażane jest również w minimalnie inwazyjnym podejściu do produkcji win. Ten zaczyna się ręcznym zbiorem gron, co pozwala na wstępną selekcje już na polach uprawnych.
Szczepy
Heinrich Hartl III uprawia bardzo zróżnicowane winogrona obejmujące białe i czerwone szczepy. Dwa ukochane szczepy właścicieli to Rotgipfler oraz Pinot Noir. Pierwszy ze względu na swoją lokalność (występuję praktycznie wyłącznie w Thermenregion), a drugi za złożoność, gdyż zdaniem właściciela Pinot Noir stanowi "największe możliwe wyzwanie dla producenta czerwonego wina".
Historia
Heinrich Hartl przejął schedę w rodzinnym biznesie posiadając zaledwie 20 lat. Jego szybki rozwój został zauważony nie tylko na rodzimym terenie. Klasyczna linia Rotgipflera otrzymała 92pkt od WineEnthusiast natomiast Pinot Noir Reserva oraz Pinot Noir Ried (jednoparcelowy) 93 pkt.
Klimat / Gleba
Thermenregion jest zlokalizowany na południe od Wiednia i wg. właścicieli pod względem krajobrazu, geologii i klimatu region jest porównywalny z Burgundią. Gleby to przede wszystkim wapienie, żwiry, gleby brunatne oraz kredy.
Ocena
Aby dodać opinię - zaloguj się.
Inni klienci kupili również