Austriackie białe wino wytrawne wyprodukowane w regionie Thermenregion z odmiany Riesling. Błyszcząca, piękna złoto-zielona barwa, w nosie od razu pełne brzoskwiń, śliwki, tymianku, a także aromatu siana i wanilii. W smaku kremowe, pełne, ale i z wyraźną, solidną kwasowością. Wyczuwalne bogactwo nut aromatycznych: cytrusów, moreli, cynamonu, gałki muszkatołowej i orzechów. Ręczny zbiór i dwa miesiące dojrzewania na osadzie. Krzewy porastają glebę, pełną aluwialnych żwirów z dużą ilością wapienia.
Heinrich Hartl III - Riesling 2021
- Smak
- Wytrawne
- Kraj pochodzenia
- Austria
- Region
- Thermenregion
- Szczep
- Riesling
- Objętość
- 750ml
- Kolor
- Białe
- Zawartość alkoholu
- 12,5%
- Temperatura podawania
- 10-12 °C
Opis
O producencie

Heinrich Hartl III
Winnica
Heinrich Hartl to winnica z bogatymi tradycjami winiarskimi, które obecnie jest kontynuowane już przez 7 pokolenie. Misją Heinricha Hartla III jest rozpropagowanie na całym świecie autochtonicznego szczepu z Thermenregion - Rotgipfler. Duże przywiązanie do oddania "lokalności" wyrażane jest również w minimalnie inwazyjnym podejściu do produkcji win. Ten zaczyna się ręcznym zbiorem gron, co pozwala na wstępną selekcje już na polach uprawnych.
Szczepy
Heinrich Hartl III uprawia bardzo zróżnicowane winogrona obejmujące białe i czerwone szczepy. Dwa ukochane szczepy właścicieli to Rotgipfler oraz Pinot Noir. Pierwszy ze względu na swoją lokalność (występuję praktycznie wyłącznie w Thermenregion), a drugi za złożoność, gdyż zdaniem właściciela Pinot Noir stanowi "największe możliwe wyzwanie dla producenta czerwonego wina".
Historia
Heinrich Hartl przejął schedę w rodzinnym biznesie posiadając zaledwie 20 lat. Jego szybki rozwój został zauważony nie tylko na rodzimym terenie. Klasyczna linia Rotgipflera otrzymała 92pkt od WineEnthusiast natomiast Pinot Noir Reserva oraz Pinot Noir Ried (jednoparcelowy) 93 pkt.
Klimat / Gleba
Thermenregion jest zlokalizowany na południe od Wiednia i wg. właścicieli pod względem krajobrazu, geologii i klimatu region jest porównywalny z Burgundią. Gleby to przede wszystkim wapienie, żwiry, gleby brunatne oraz kredy.
Ocena
Aby dodać opinię - zaloguj się.
Inni klienci kupili również