Z ogromnej pasji i marzeń zrodziła się idea uprawy winorośli w Miękini pod Środą Śląską – regionie, w którym tradycje winiarskie sięgają XIII wieku. W tym wyjątkowym miejscu od 2001 roku Ewa i Lech Jaworek wraz z zespołem produkuje wyśmienite lokalne polskie wina.
Winnica
Miejsce przerobu i produkcji wina z owoców pochodzących z Winnic Jaworek usytuowane jest w starym odrestaurowanym poniemieckim folwarku oddalonym od winnic o około 500 metrów. W zabytkowym budynku powstałym w 1903 roku do użytku na potrzeby winiarni na początku 2001 roku przeprowadzono nową aranżację wnętrza w skład której wchodzą: leżakownia, pomieszczenie do fermentacji i rozlewania wina wydzielona dla potrzeb produkcyjnych, a także sala degustacyjna, patio degustacyjne i piwniczka do przechowywania win.
Wszystkie prace oraz zabiegi wykonywane są manualnie. Aby uzyskać jak najlepsze owoce, wiosną przycina się latorośle oraz latem znacznie ogranicza się liczbę gron poprzez zielone zbiory. Wina Jaworek produkowane są z ręcznie zbieranych oraz selekcjonowanych owoców.
Szczepy
Na plantacjach uprawiane są m.in. szczepy takie jak: solaris, riesling, regent, pinot noir, chardonnay, cabernet cortis, zweigelt, pinot gris, monarch, gewürztraminer, muscat ottonel i inne.
Historia
Uprawy winnicy Jaworek położone są w małej miejscowości Miękinia w województwie dolnośląskim (około 26 km od Wrocławia). Winnica założona w 2001 roku przez Ewę i Lecha Jaworek, jest jedną z pierwszych i największych winnic w Polsce uprawiających winorośl szlachetną Vitis vinifera.
Pierwsze winogrona zebrano w 2003 roku. W 2006 roku wina Jaworek włączone zostały przez Ministerstwo Rolnictwa na listę Produktów Tradycyjnych. W roku 2012 Winnice Jaworek i produkowane tu wina zostały wyróżnione certyfikatem Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego Dolny Śląsk, skupiającej producentów stosujących wysokiej jakości surowce oraz wytwarzających regionalne specjalności.
Od roku 2015 Żółty Przewodnik Gault&Millau Polska rekomenduje produkty Jaworek na liście 160 twórców najlepszych produktów regionalnych w całej Polsce. Winnica Jaworek należy także do Dolnośląskiego Szlaku Kulinarnego – Smaki Dolnego Śląska promującego tradycyjne produkty oraz kulinaria regionu.
Klimat/Gleba
Winorośl uprawiana jest obecnie na trzech parcelach, Miękinia 7,13 ha – od zachodu osłonięta drzewostanem rezerwatu przyrody Zabór oraz w Wińsko 5,22 ha – zachodnia część Wzgórz Trzebnickich, oraz Piotrkowiczki 2,9 ha, co łącznie daje powierzchnie 15,25 ha i plasuje winnicę Jaworek na 5 miejscu największych winnic w Polsce.