Bukolyi Marcell - Spring Riesling 2020 BIO

Bukolyi Marcell - Spring Riesling 2020 BIO

Ocena:
Smak
Wytrawne
Kraj pochodzenia
Węgry
Region
Eger
Szczep
Riesling
Objętość
750ml
Kolor
Białe
Zawartość alkoholu
12%
Temperatura podawania
10-12 °C

49,99 zł

Opis

Świeży, rześki "wiosenny" Riesling nadreński z obrzeża Wielkiej Góry Eged. W winie można wyczuć bardzo mały resztkowy dwutlenek węgla pochodzący z fermentacji.

Partia od początku wyprodukowana z ekologicznych winogron. Zbierano je wyłącznie ręcznie i umieszczano w stalowym pojemniku do fermentacji. 

Cytrusy dominują zarówno w aromacie wina, jak i w smaku.

Wino młode w każdym calu ! Owoce pochodzą z kilkuletnich nasadzeń, a krótki proces produkcji, czyni to wino lekkim, rześkim orzeźwieniem - wspomnieniem zeszłorocznego lata.

Schłodzić i pić póki świeże!

BRAK W MAGAZYNIE

Najlepiej podawać do

Charakterystyczne aromaty

O producencie

manufacturer-picture

Bukolyi Marcell - Organic / BIO

Bukolyi Marcel – winiarz wielkiej pracy i determinacji. Od początku to organiczna uprawa winorośli, szacunek do ziemi i najlepsze tereny wokół oraz na Nagy Eged w Egerze.

Winnica

Bukolyi Marcell to rodzinny projekt z Egeru, promujący ideę rolnictwa zrównoważonego. Wszystkie uprawy są w 100% organiczne, co potwierdza certyfikat Biokontroll Hungária. Uprawy znajdują się na wysokości 275 - 330 m n.p.m, na południowym stoku najbardziej prestiżowego wzgórza w regionie - Nagy-Eged, uznawanego za Grand Cru regionu Eger.

Szczepy

Na 14ha winnica  Bukolyi uprawia Kékfrankos, Syrah, Pinot Noir, Cabernet Franc, Riesling, Hárslevelű, Furmint oraz Traminer. To jednak wina oparte o Kekfrankosa są wizytówką winnicy. Kisfiam Egri Bikavér został oceniony przez Caroline Gilby MW z Decantera na 89 pkt, natomiast Kékfrankos Nagy-Eged 2018 przez Andreas Larsson (najlepszy Sommelier na świecie) na 92 pkt! 

Historia

Marcel Bukolyi jest związany z przemysłem winnym od ponad 15 lat. Swoją winnicę założył wspólnie z żoną w 2016r., 2 lata po tym jak Marcel otrzymał tutuł "Młodego Winiarza Roku" na Węgrzech. Małżeństwu zależy na produkcji win najwyższej jakości, które poprzez minimalną ingerencję człowieka będą mogły pokazać prawdziwy potencjał drzemiący w terroir Egeru, a szczególności wzgórza Nagy-Eged.

Klimat / Gleba

Bukolyi uprawia wino na trzech parcelach, każda o unikalnym charakterze. Köves o rozmiarze 6ha, położona na wysokości 310-330m, na glebach wapiennych, the Farm zlokalizowanej tuż przed winnicą (4 ha, 280-290m n.p.m.) z bogatą glebą kredową, oraz Birsalmás  o powierzchni 4 ha, zlokalizowanej na wysokości 275-301m n.p.m.) z podłożem wulkanicznym - wilgotną czarną glebą z warstwami piasku i tuf.

Ocena

Obecnie brak recenzji tego produktu.

Inni klienci kupili również