Białe wino wytrawne z winnicy Srebrna Góra, będące kupażem szczepów: rieslinga (weisser + roter riesling 50%) i pinot gris (50%).
Winifikacja:
- maceracja na skórkach - Roter Riesling – 3 dni, Pinot Gris - 4 dni;
- fermentacja w stali nierdzewnej
- dojrzewanie 2/3 w dużych 1000 l beczkach dębowych przez 6 miesięcy
W kolorze wina wyraźnie zauważalny jest efekt maceracji na skórkach oraz kontaktu z beczką. W nosie z jednej strony aromaty cytrusowe, świeże gruszki, jabłka i białe śliwki, z drugiej – szare renety, pomarańcza, siano, białe kwiaty, wosk i oryginalne nuty egzotyczne. W tle orzechy, zioła, miód gryczany i herbata. Nieco nut maślanych i tostowych.
Wyraźne akcenty mineralne.
Zastosowanie kulinarne:
Wino bardzo uniwersalne, polecane do takich dań jak: słodkie mięczaki, ptactwo, białe mięsa, sushi, pasztety, dania piknikowe (zimny kurczak, sałatka z tuńczykiem), zapiekanki, tarty (quiche, fritata), dania oparte na jajkach, fondue serowe.
Ale również: surowe ryby (tatar z tuńczyka, carpaccio z łososia) wędzone i marynowane (również śledz lub karp), skorupiaki (ostrygi, małże), sałatki, dania wegetariańskie, papryka, cukinia, bakłażan, szparagi, pory, kozi ser, feta, ricotta, fontina, pomidory i mozarella.