Flagowy Pinot Noir z winnicy Heinricha Hartla. Owoce pochodzą z parceli Ried Krautergarten, gdzie gleba bogata jest w wapień. Ekspozycja: południowo-wschodnia, wzniesienie: 216 m - 300 m, średni wiek winorośli: 17 - 40 lat. Winorośle w tej pojedynczej, organicznej winnicy są pielęgnowane w sposób zrównoważony. Takie podejście gwarantuje zdrowe owoce najwyższej jakości, co z kolei daje eleganckie, a jednocześnie złożone wino.
Skrót Ried = Riedenwein (wina z jednej winnicy) znajdują się na szczycie piramidy pochodzenia i produkowane są z najlepszych odmian regionu.
W kieliszku wino ma kolor ciemnej ceglastej czerwieni. Subtelny aromat wiśni, czerwonych jagód, konfitury malinowej, szałwi, fiołka, lekko gorzka migdałowa nuta. W ustach wino jest soczyste i eleganckie. Odnajdziemy smak dojrzałej maliny, naparu z dzikiej róży i ziół śródziemnomorskich, oraz odrobinę czarnej herbaty i lukrecji. Zrównoważona kwasowość, delikatne taniny, finisz długi i pyszny.
Pinot Noir Ried Krautergarten to elegancki dodatek do pieczeni cielęcej, udźca jagnięcego z tymiankiem i cytryną, a także do grillowanych warzyw prowansalskich i dzikiego ptactwa np. bażanta lub kaczki.
Idealna temperatura do picia: 16-18°C
Winifikacja: Selektywne zbiory ręczne po koniec września i na początku października 2020. Maceracja na zimno w temperaturze 8°C przez pięć dni; 100% spontaniczna fermentacja w otwartych kadziach, po wyciśnięciu 10 dni fermentacji. Dojrzewanie w barriques osiemnaście miesięcy, 30% w nowym dębie, 40% w powtórnie użytych beczkach i 30% w beczkach użytych po raz trzeci.
zawartość alkoholu: 13,5% obj.
kwasowość całkowita: 5,2 g/l
cukier resztkowy: 1 g/l
Potencjał do picia: 2023-2045