• Nowy
Heinrich Hartl III - Pinot Noir Ried...
Heinrich Hartl III - Pinot Noir Ried Krautergarten 2020

Heinrich Hartl III - Pinot Noir Ried Krautergarten 2020

Ocena:
Smak
Wytrawne
Kraj pochodzenia
Austria
Region
Thermenregion
Szczep
Pinot Noir
Objętość
750ml
Kolor
Czerwone
Zawartość alkoholu
13,5%
Temperatura podawania
16-18 °C

171,99 zł

Opis

Flagowy Pinot Noir z winnicy Heinricha Hartla. Owoce pochodzą z parceli Ried Krautergarten, gdzie gleba bogata jest w wapień. Ekspozycja: południowo-wschodnia, wzniesienie: 216 m - 300 m, średni wiek winorośli: 17 - 40 lat. Winorośle w tej pojedynczej, organicznej winnicy są pielęgnowane w sposób zrównoważony. Takie podejście gwarantuje zdrowe owoce najwyższej jakości, co z kolei daje eleganckie, a jednocześnie złożone wino.

Skrót Ried = Riedenwein (wina z jednej winnicy) znajdują się na szczycie piramidy pochodzenia i produkowane są z najlepszych odmian regionu.

W kieliszku wino ma kolor ciemnej ceglastej czerwieni. Subtelny aromat wiśni, czerwonych jagód, konfitury malinowej, szałwi, fiołka, lekko gorzka migdałowa nuta. W ustach wino jest soczyste i eleganckie. Odnajdziemy smak dojrzałej maliny, naparu z dzikiej róży i ziół śródziemnomorskich, oraz odrobinę czarnej herbaty i lukrecji. Zrównoważona kwasowość, delikatne taniny, finisz długi i pyszny.

Pinot Noir Ried Krautergarten to elegancki dodatek do pieczeni cielęcej, udźca jagnięcego z tymiankiem i cytryną, a także do grillowanych warzyw prowansalskich i dzikiego ptactwa np. bażanta lub kaczki.

Idealna temperatura do picia: 16-18°C

Winifikacja: Selektywne zbiory ręczne po koniec września i na początku października 2020. Maceracja na zimno w temperaturze 8°C przez pięć dni; 100% spontaniczna fermentacja w otwartych kadziach, po wyciśnięciu 10 dni fermentacji. Dojrzewanie w barriques osiemnaście miesięcy, 30% w nowym dębie, 40% w powtórnie użytych beczkach i 30% w beczkach użytych po raz trzeci.

zawartość alkoholu: 13,5% obj.

kwasowość całkowita: 5,2 g/l

cukier resztkowy: 1 g/l

Potencjał do picia: 2023-2045

Najlepiej podawać do

Charakterystyczne aromaty

o producencie wina

manufacturer-picture

Heinrich Hartl III

To winnica z bogatymi tradycjami winiarskimi, które obecnie są kontynuowane już przez 7 pokolenie. Dwa ukochane szczepy właścicieli to rotgipfler oraz pinot noir. Wina Heinricha Hartla są zawsze dopracowane i bardzo charakterystyczne.

Winnica

Misją Heinricha Hartla III jest rozpropagowanie na całym świecie autochtonicznego szczepu z Thermenregion - Rotgipfler. Duże przywiązanie do oddania "lokalności" wyrażane jest również w minimalnie inwazyjnym podejściu do produkcji win. Ten zaczyna się ręcznym zbiorem gron, co pozwala na wstępną selekcję już na polach uprawnych.

Szczepy

Heinrich Hartl III uprawia bardzo zróżnicowane winogrona obejmujące białe i czerwone szczepy. Dwie podstawowe uprawiane odmiany to rotgipfler oraz pinot noir. Pierwszy - szczególnie ceniony ze względu na swoją lokalność (występuję praktycznie wyłącznie w Thermenregion), a drugi za złożoność, gdyż zdaniem właściciela pinot noir stanowi "największe możliwe wyzwanie dla producenta czerwonego wina". Procentowo w uprawie jest: 30% pinot noir, 20% rotgipfler, 15% sankt laurent, 10% zweigelt, 5% chardonnay, 5% zierfandler

Historia

Heinrich Hartl przejął schedę w rodzinnym biznesie mając zaledwie 20 lat. Jego szybki rozwój został zauważony nie tylko na rodzimym terenie. Klasyczna linia Rotgipflera otrzymała 92pkt od WineEnthusiast natomiast Pinot Noir Ried (jednoparcelowy) 93 pkt. 

Klimat / Gleba

Thermenregion jest zlokalizowany na południe od Wiednia i wg. właścicieli pod względem krajobrazu, geologii i klimatu region jest porównywalny z Burgundią. Gleby to przede wszystkim wapienie, żwiry, gleby brunatne oraz kredy.

Ocena

Obecnie brak recenzji tego produktu.

Inni klienci kupili również