Nowe produkty

Promocje

Wina Somlo (Węgry)

Somlo, zupełnie niezwykły a jednocześnie najmniejszy region winiarski Węgier, coraz bardziej zyskuje na popularności. Wśród miłośników wina w Polsce jest coraz liczniejsza rzesza zagorzałych fanów  wulkanicznej góry Somlo. 

Położenie geograficzne i klimat

Somló leży w północno-zachodniej części Węgier, na północ od Balatonu. Winnice rozpościer...

Somlo, zupełnie niezwykły a jednocześnie najmniejszy region winiarski Węgier, coraz bardziej zyskuje na popularności. Wśród miłośników wina w Polsce jest coraz liczniejsza rzesza zagorzałych fanów  wulkanicznej góry Somlo. 

Położenie geograficzne i klimat

Somló leży w północno-zachodniej części Węgier, na północ od Balatonu. Winnice rozpościerają się na wulkanicznych glebach wzgórza Somló. Klimat krainy leżącej u podnóży Alp jest umiarkowany. Roczne wahania ciepła są małe, lata chłodniejsze, z większą ilością opadów. Zimy natomiast łagodniejsze w stosunku do średniej krajowej. Wiosną częściej występują silne i zimne wiatry. Osobliwością regionu Somlo jest fakt, że obszary z winnicami otaczają wyższe góry, które w sprzyjający sposób wpływają na mikroklimat na wielkiej powierzchni jaką zajmuje jezioro Fertő. Formacje skalne i gleby tego obszaru są urozmaicone. 

Charakterystyka win z Somlo

Wina z Somlo mają swój niepowtarzalny charakter, którego nie znajdziecie nigdzie indziej. Mowa tutaj o specyficznej mineralności, lekko słonawym posmaku i niepowtarzalnych aromatach. Uprawia się tam przede wszystkim odmiany białe, takie jak: Furmint, Olaszrizling, Harslevelu, TraminerChardonnay i Juhvark. Ale spotkamy też uprawy czerwonych szczepów win.  Soproński Kekfrankos - wino bogate w pigment, o kolorze ciemnoczerwonym, zwykle ostrzejsze i bardziej cierpkie niż Kekfrankos pochodzące z innych regionów kraju. 

Winna turystyka w Somlo

Region jest odwiedzany przez dużą ilość gości z powodu bliskości granicy austriackiej i jeziora Fertő. Wyśmienite wina białe i czerwone są lubiane przez turystów węgierskich i z zagranicy. Utworzenie Soprońskiego Szlaku Wina i intensywny marketing w dziedzinie winiarstwa pomaga w dużej mierze rozpowszechnić kulturę wina.  Ciekawostką regionu jest to, że ongiś gospodarze mieszkający na szlaku nie budowali prasy (tłoczni) do winogron w winnicach na stokach gór, ale w mieście. Również dzisiaj w miastach piwnice i gospodarze czekają na gości. Kiedyś na domach widniały szyldy na znak, że gospodarz ma pozwolenie na prowadzenie winiarni. Takie szyldy można i dziś zobaczyć.

Wina z Somlo w Rafa-Wino

Piewszym producentem, z Somlo, z którym zaczęliśmy współpracować jest Péter Tóth, a jego piwnica nazywa się Kofejto. Zachęcamy do spróbowania win,z tego małego - ale jakże wyjątkowego regionu Węgier.

Więcej

Wina Somlo (Węgry) Jest 6 produktów.

Pokazuje 1 - 6 z 6 elementów
  • Kofejto - Cuvee 2017

    Kupaż najważniejszych dla tego niezwykłego mikroregionu szczepów jest jak bilet wstępu do Somlo! Péter Tóth zaprasza! W winie występują: juhfark, olaszrizling, furmint i harslevelu. Tworzą one ładnie otwarty, ciepły i przyjazny bukiet. To kompozycja dojrzałych owoców, takich jak jabłka, pigwy i gruszki, wzbogacona o intrygujące nuty dymu i kredowego pyłu....

    59,99 zł
  • Kofejto - Furmint 2018

    Ekologicznie uprawiane grona, fermentowane na drożdżach rdzennych, trzymane kilka miesięcy na osadzie, w beczkach z węgierskiego dębu z Zemplén. Złocista barwa zdradza pewien poziom utlenienia, charakterystyczny dla stylistyki win naturalnych. Treściwy Furmint czaruje zapachami jabłek odmian szlachetnych, takich jak koksa i reneta, oraz wyważonym tłem...

    63,99 zł
  • Kofejto - Olaszrizling 2018

    Selekcja gron z różnych parcel na zachodnim zboczu Somlo. Suknia zwiewna, w kolorze jasno-platynowym. Bukiet złożony, ewoluujący. A z czasem będzie jeszcze bardziej się rozwijał. Dzieje się tu co najmniej tyle jak w winie czerwonym! Są wyczuwalne orzechy i klarowane masło, dalej zioła i owoce, z wyraźną morelą i maliną, nawet niuans wiejskiego sadu....

    63,99 zł
  • Kofejto - Juhfark 2017

    Juhfark to sławna odmiana endemiczna z Somlo. Trudna w uprawie, niełatwa w degustacji, a jednak jest legendą nie od dziś. Najlepiej wyraża ascetyczne piękno bazaltowego siedliska wygasłego wulkanu. Ma też wieloletni potencjał dojrzewania w butelce. Péter Tóth uprawia Juhfarka ekologicznie od ponad dekady. Fermentacja i dojrzewanie w beczkach z...

    63,99 zł
  • Kofejto - Harszlevelu 2018

    Naturalne wino trzymane kilka miesięcy na osadzie, w beczkach z węgierskiego dębu z Zemplén. Czytelny element utlenienia w barwie i zapachu, wino jest nieco mętne. Widać naturalną technikę i brak filtracji. Skoncentrowane zapachy kwiatowe i miodowe, typowe dla odmiany, wzbogaca mineralny akcent. Cytrusy na dalszym planie. Pewien ciężar słodyczy w zapachu...

    63,99 zł
  • Kofejto - Voros 2017

    Czerwone Somlo to doprawdy ciekawostka i eksperyment. I to na dodatek w ręku winiarza eksperymentującego z ekologią i naturalizmem. Merlot uprawiany ekologicznie na zboczach wulkanu Somlo, Syrah i Cabernet z winnicy na wzgórzu Ság. Apetyczne aromaty leśnych jagód i domowej konfitury. Jest rześkość i soczystość owocu, w tle krzemienne echo i skórzana...

    75,99 zł
Pokazuje 1 - 6 z 6 elementów