Kofejto - Olaszrizling 2018

Kofejto - Olaszrizling BIO 2018

Ocena:
Smak
Wytrawne
Kraj pochodzenia
Węgry
Region
Somlo
Szczep
Olaszrizling
Objętość
750ml
Kolor
Białe
Zawartość alkoholu
12%
Temperatura podawania
10-12 °C

78,99 zł

Opis

Selekcja gron z różnych parcel na zachodnim zboczu Somlo. Suknia zwiewna, w kolorze jasno-platynowym. Bukiet złożony, ewoluujący. A z czasem będzie jeszcze bardziej się rozwijał. Dzieje się tu co najmniej tyle jak w winie czerwonym! Są wyczuwalne orzechy i klarowane masło, dalej zioła i owoce, z wyraźną morelą i maliną, nawet niuans wiejskiego sadu. Bardzo gładki atak i długi, wytrawny finał ze słonawym akcentem. Tylko 892 butelki z rocznika 2018.

Wino biodynamiczne.

Wino w ocenie specjalistów
"Urokliwie kamienny, surowy, ale i przystępny olasz z nutą dymu, suszonych ziół i szałwii. Na podniebieniu podbity so- czystym owocem, tłusty, o doskonałej materii, ale jednocześnie świeży i lekki. Wino do dalszego dojrzewania, bo ma potencjał na dobre 5–10 lat".
-Tomasz Prange-Barczynski, Winicjatywa.pl

Najlepiej podawać do

Charakterystyczne aromaty

O producencie

manufacturer-picture

Kofejto Pince BIO

Winnica

Wydawałoby się, że w obecnych czasach takie projekty jak Kőfejtő nie mogą się udać. Gdy w Somló w siłę rośnie jedna duża winiarnia, pojawiają się na szczęście tacy winiarze jak Péter Tóth, który posiadając niemal mikroskopijny areał postanawia zająć się produkcją wina. Trzeba im kibicować. 

Szczepy

Samo Somló to kieszonkowa apelacja, obejmująca zaledwie 580 ha winnic. Péter posiada na własność 1 ha w zachodniej części masywu, ale dodatkowe 3 ha udało mu się wydzierżawić. Wśród nich są też działki na Ság, bliźniaczym wzniesieniu położonym kilkanaście kilometrów na północny-zachód od bardziej znanego Somló. Winiarz uprawia cztery najpopularniejsze w regionie odmiany, a więc Furmint, Hárslevelű, Olaszrizlingz i Juhfark, ale jako jeden z niewielu producentów ma w swojej ofercie również wino czerwone stanowiące kupaż Cabernet Sauvignon i Syrah. 

Historia

Rodzina Pétera ma całkiem bogate tradycje winiarskie na Somló, ale dopiero gdy w 2008r. on sam przejął rodzinną działkę, projekt nabrał nowej energii. Nazwa winiarni oznacza „kamieniołom”, co doskonale oddaje charakter miejsca, z którego pochodzą wina i nawiązuje też do rzeczywistego kamieniołomu, który kiedyś znajdował się nieopodal winnic. Pierwsze wina zostały zabutelkowane w 2011r., a po kilku latach wykrystalizował się styl winiarza. Z jednej strony pozostaje on wierny wulkanicznemu charakterowi Somló, tej niepodrabialnej mineralności i strukturze, jaką mają tutejsze wina, ale w przeciwieństwie do wielu miejscowych producentów potrafi ja też wygładzić, sprawić by cieszyły nas już za młodu i nie potrzebowały długiego dojrzewania w butelkach.

Klimat / Gleba

Wyrastający pośród równego terenu wierzchołek Somló nie pozostawia wątpliwości, że mamy do czynienia z wygasłym wulkanem. To zaś w oczywisty sposób przenosi się na miejscowe terroir, gdyż winorośle rosną tutaj na podlegającej erozji bazaltowej glebie mającej oczywiście pochodzenie wulkaniczne. Przekłada się to na wyraźną mineralność i mocną kwasowość wyczuwalną w winach z Somló. 

Ocena

Obecnie brak recenzji tego produktu.

Inni klienci kupili również