Bela Fekete -  Juhfark late harvest 2013

Fekete Pince - Juhfark late harvest 2013

Ocena:
Smak
Słodkie
Kraj pochodzenia
Węgry
Region
Somlo
Szczep
Juhfark
Objętość
500ml
Kolor
Białe
Zawartość alkoholu
14%
Temperatura podawania
10-12 °C

79,99 zł

Opis

Mniej znane oblicze Somlo, legendarny szczep juhfark w odsłonie słodkiej, wino późnego zbioru, z udziałem gron dotkniętych szlachetną pleśnią. Słodycz wina na bezpiecznym poziomie 50 g/l cukru resztkowego. Spontaniczna fermentacja i półtoraroczne dojrzewanie przebiegały w dużych beczkach z węgierskiej dębiny. Następnie jeszcze rok dojrzewania w kadziach stalowych. Cała produkcja tej nie lada ciekawostki to 2000 butelek z 2013 rocznika.

W kieliszku czeka nas oleistej gęstości złoto. Skoncentrowany zapach suszonych owoców, karmelu i kokosu zapowiada gładką słodycz podniebienia, ożywioną zdrową kwasowością. W tle wyczuwalne łagodne zioła. Uwaga od producenta: wino zdecydowanie obniża zahamowania! Przed degustacją koniecznie schłodzić do dolnych zakresów temperatur.

Wino w ocenie specjalistów:
"Dojrzałe wino o ciemnozłotej barwie. Pachnie suszonymi morelami i piwnicą. Po krótkim przewietrzeniu, gdy ulatują nuty pleśniowe, pojawia się zadziorna szomlońska mineralność. Na podniebieniu czyste, świetnie kwasowe, energetyczne, umiarkowanie słodkie. Dużo w nim materii i aromatów żółtych owoców, niekiedy lekko podsuszonych, jesiennych. Bardzo oldskulowe (i chwała mu za to), ale też wibrujące na języku".
Tomasz Prange-Barczynski, Winicjatywa.pl

Najlepiej podawać do

Charakterystyczne aromaty

O producencie

manufacturer-picture

Fekete Pince Somlo

Winnica

Fekete Pince to jedna najmniejszych winnic w naszej ofercie zlokalizowanej w Somló, najmniejszym regionie winiarskim na Węgrzech. I to tyle jeżeli chodzi o małostkowość - tutejsze terroir wpływa na wyjątkowość win z Fekete Pince. Ze względu na wulkaniczne podłoże charakteryzują się one wysoką mineralnością i kwasowością. Większość win jest poddawane długiemu procesu dojrzewania - min. 10 miesięcy w beczce i 2 lata w stalowych tankach.

Szczepy

W Somló uprawia się właściwie wyłącznie białe szczepy, pośród których dominują Juhfark (znak rozpoznawczy Somló), Olaszrizling i Furmint. Nie inaczej jest w Fekete Pince, które do wspomnianej palety dokłada również Harslevelu i Chardonnay.

Historia

Region winiarski Somló mimo swoich mikroskopijnych rozmiarów ma za sobą długą i świetną historię. Na przełomie XX i XXI wieku streszcza się ona w jednym nazwisku: Bela Fekete. Opiekun góry Somló, znawca tutejszych gleb i szczepów, największy autorytet wśród nielicznych, lokalnych producentów. Od lat siedemdziesiątych ubiegłego stulecia pracował w swojej winnicy u stóp góry Somló. Udoskonalał techniki winifikacji niełatwych, lecz długowiecznych i niezwykłych win białych, aż do jesieni 2014 roku, kiedy z racji zaawansowanego wieku sprzedał Fekete Pince swoim uczniom i przyjaciołom. Akos Dolle, Gyorgy Emmert i Gabor Riesz starają się kontynuować pracę i filozofię swojego mistrza.

Klimat / Gleba

Na klimat Somló mają wpływ zróżnicowane ukształtowanie terenu i pobliska rzeka Marcal. Dominuje klimat umiarkowany, z wczesną wiosną i gorącym latem, przechodzącym w długą, słoneczną jesień. Wilgotność jest niska dzięki stałej bryzie, więc wiele winnic może pracować w sposób organiczny. Takie są też plany regionu, aby nazwa apelacji ta stała się całkowicie organiczna.

Ocena

Obecnie brak recenzji tego produktu.

Inni klienci kupili również