Ekologicznie uprawiane grona, fermentowane na drożdżach rdzennych, trzymane kilka miesięcy na osadzie, w beczkach z węgierskiego dębu z Zemplén. Złocista barwa zdradza pewien poziom utlenienia, charakterystyczny dla stylistyki win naturalnych. Treściwy Furmint czaruje zapachami jabłek odmian szlachetnych, takich jak koksa i reneta, oraz wyważonym tłem beczkowym (marcepan, klarowane masło). Jeszcze więcej szarmu na podniebieniu! Wino jest masywne, ale poukładane i zrównoważone, zarazem słonawe, kwasowe, ale i słodkie owocem. Powstało tylko 880 butelek.
Wino biodynamiczne.
Wino w ocenie specjalistów:
"Ciekawy furmint z Somló, wyraźnie pieprzny i pikantny, wręcz ognisty od wulkanicznej gleby, o swojskich madziarskich nutach białej papryki i majeranku, wytrawny, świeży, treściwy i zachęcający – w przyzwoitej do tego cenie".
Wojciech Bońkowski, Winicjatywa.pl
"Urokliwie owocowy, eksplodujący nutami letniej łąki, rumianku, dojrzałych mirabelek, soczysty, pięknie ułożony furmint o świetnej materii (zwłaszcza zważywszy na niską zawartość alkoholu). Jego niewątpliwa skalność pięknie podbija soczysty owoc. Wino harmonijne, w pełni zrównoważone, dość długie, bardzo czyste"
-Tomasz Prange-Barczynski, Winicjatywa.pl
BRAK W MAGAZYNIE