Kofejto - Furmint 2018
Kofejto - Furmint 2018

Kofejto - Furmint BIO 2021

Ocena:
Smak
Wytrawne
Kraj pochodzenia
Węgry
Region
Somlo
Szczep
Furmint
Objętość
750ml
Kolor
Białe
Zawartość alkoholu
13%
Temperatura podawania
10-12 °C

78,99 zł

Opis

Ekologicznie uprawiane grona, fermentowane na drożdżach rdzennych, trzymane kilka miesięcy na osadzie, w beczkach z węgierskiego dębu z Zemplén. Złocista barwa zdradza pewien poziom utlenienia, charakterystyczny dla stylistyki win naturalnych. Treściwy Furmint czaruje zapachami jabłek odmian szlachetnych, takich jak koksa i reneta, oraz wyważonym tłem beczkowym (marcepan, klarowane masło). Jeszcze więcej szarmu na podniebieniu! Wino jest masywne, ale poukładane i zrównoważone, zarazem słonawe, kwasowe, ale i słodkie owocem. Powstało tylko 880 butelek.

Wino biodynamiczne.

Wino w ocenie specjalistów:
"Ciekawy furmint z Somló, wyraźnie pieprzny i pikantny, wręcz ognisty od wulkanicznej gleby, o swojskich madziarskich nutach białej papryki i majeranku, wytrawny, świeży, treściwy i zachęcający – w przyzwoitej do tego cenie".
Wojciech Bońkowski, Winicjatywa.pl

"Urokliwie owocowy, eksplodujący nutami letniej łąki, rumianku, dojrzałych mirabelek, soczysty, pięknie ułożony furmint o świetnej materii (zwłaszcza zważywszy na niską zawartość alkoholu). Jego niewątpliwa skalność pięknie podbija soczysty owoc. Wino harmonijne, w pełni zrównoważone, dość długie, bardzo czyste"
-Tomasz Prange-Barczynski, Winicjatywa.pl

Najlepiej podawać do

Charakterystyczne aromaty

o producencie wina

manufacturer-picture

Kofejto Pince BIO

Nazwa winiarni oznacza „kamieniołom”, co doskonale oddaje charakter miejsca, z którego pochodzą wina i nawiązuje też do rzeczywistego kamieniołomu, który kiedyś znajdował się nieopodal winnic.

Winnica

Wydawałoby się, że w obecnych czasach takie projekty jak Kőfejtő nie mogą się udać. Gdy w Somló w siłę rośnie jedna duża winiarnia, pojawiają się na szczęście tacy winiarze jak Péter Tóth, który posiadając niemal mikroskopijny areał postanawia zająć się produkcją wina. Trzeba im kibicować. 

Szczepy

Samo Somló to kieszonkowa apelacja, obejmująca zaledwie 580 ha winnic. Péter posiada na własność 1 ha w zachodniej części masywu, ale dodatkowe 3 ha udało mu się wydzierżawić. Wśród nich są też działki na Ság, bliźniaczym wzniesieniu położonym kilkanaście kilometrów na północny-zachód od bardziej znanego Somló. Winiarz uprawia cztery najpopularniejsze w regionie odmiany, a więc Furmint, Hárslevelű, Olaszrizlingz i Juhfark, ale jako jeden z niewielu producentów ma w swojej ofercie również wino czerwone stanowiące kupaż Cabernet Sauvignon i Syrah. 

Historia

Rodzina Pétera ma całkiem bogate tradycje winiarskie na Somló, ale dopiero gdy w 2008r. on sam przejął rodzinną działkę, projekt nabrał nowej energii. Pierwsze wina zostały zabutelkowane w 2011r., a po kilku latach wykrystalizował się styl winiarza. Z jednej strony pozostaje on wierny wulkanicznemu charakterowi Somló, tej niepodrabialnej mineralności i strukturze, jaką mają tutejsze wina, ale w przeciwieństwie do wielu miejscowych producentów potrafi ja też wygładzić, sprawić by cieszyły nas już za młodu i nie potrzebowały długiego dojrzewania w butelkach.

Klimat / Gleba

Wyrastający pośród równego terenu wierzchołek Somló nie pozostawia wątpliwości, że mamy do czynienia z wygasłym wulkanem. To zaś w oczywisty sposób przenosi się na miejscowe terroir, gdyż winorośle rosną tutaj na podlegającej erozji bazaltowej glebie mającej oczywiście pochodzenie wulkaniczne. Przekłada się to na wyraźną mineralność i mocną kwasowość wyczuwalną w winach z Somló. 

Ocena

Obecnie brak recenzji tego produktu.

Inni klienci kupili również