BRAK W MAGAZYNIE
Długowieczny szczep juhfark, sława i wizytówka regionu Somlo.
Mocny i wyrazisty w charakterze doskonale pasuje do niewdzięcznej, skalistej gleby Somlo, pradawnego wulkanu samotnie sterczącego pośród nadbalatońskiej równiny. Męski i prostolinijny, za młodu nawet oschły, po latach pokazuje swoją prawdziwą naturę, złożoną i piękną. Spontaniczna fermentacja i dziesięciomiesięczne dojrzewanie przebiegają w używanych beczkach z węgierskiej dębiny o pojemności 1000 litrów. Dalej aż 30 miesięcy reduktywnego dojrzewania w stali. Na rynku od września 2020.
Trudny rocznik 2016 zniszczył lipcowym gradobiciem sporą część zbiorów. To co ostrożnie zebraliśmy pokazuje siłę siedliska. Wino ma energię wulkanu, jest tak mineralne, że aż słone na podniebieniu, w tle subtelną owocowość. Zdecydowanie warto dać mu kilka lat oczekiwania na rozwój bukietu. Odwdzięczy się cierpliwym. Węgrzy wierzą, że spożywane przed aktem małżeńskim gwarantuje spłodzenie męskiego potomka.
Zalecana dekantacja wina na godzinę przed degustacją.