Kofejto - Juhfark 2017 Zobacz większe

Kofejto - Juhfark BIO 2017

15504

Nowy produkt

Juhfark to sławna odmiana endemiczna z Somlo. Trudna w uprawie, niełatwa w degustacji, a jednak jest legendą nie od dziś. Najlepiej wyraża ascetyczne piękno bazaltowego siedliska wygasłego wulkanu. Ma też wieloletni potencjał dojrzewania w butelce. Péter Tóth uprawia Juhfarka ekologicznie od ponad dekady. Fermentacja i dojrzewanie w beczkach z węgierskiego dębu. Niezwykły bukiet: ziemisty, skalny, dymny i ziołowy, z niuansami jogurtu, rzecz jasna naturalnego. Wyraźna, ale przyjazna kwasowość, wytrawne w smaku, przy tym mineralnie świeże i trwałe. 

Wino biodynamiczne.

Więcej szczegółów

63,99 zł brutto

payments-logos
Producent
Kofejto Pince BIO
Kofejto Pince BIO

Opis

KolorBiałe
SmakWytrawne
Kraj pochodzeniaWęgry
RegionSomlo
SzczepJuhfark
Objętość750ml
Zawartość alkoholu12%
Temperatura podawania10-12 °C

Kofejto Pince BIO

Piwnica Kőfejtő i jej maleńka, jednohektarowa posiadłość znajdują się w Séd-dűlő u podnóży wygasłego wulkanu Somló. Jej właściciel, Péter Tóth, zasadził winnice w latach 2004-2008 (kluczowe szczepy tego małego, ale niezwykłego mikro-regionu Węgier: juhfark, olaszrizling, furmint i hárslevelű) i sam je uprawia z pomocą swojej rodziny. Winnice Kőfejtő leżą blisko dawnego kamieniołomu, na zachodnim zboczu góry Somló, którego struktura glebowa to szczególnie jednorodny strumień lawy bazaltowej. Owoce tu zbierane dają wyjątkowo słone i mineralne wina nawet jak na Somló, które Peti butelkuje teraz rok po roku w wyraźnie rozpoznawalnym stylu. Nowe nasadzenia dla juhfarka i odmian ciemnych znajdują się na wzgórzu. Péter stawia na ekologiczną uprawę winorośli i techniki produkcji bliskie naturalistom. Młody winiarz jest charakterystyczną osobowością Somló, a jego piwnica jest popularnym i łatwo dostępnym miejscem turystycznym.

Winnica biodynamiczna.

Opinie

Napisz opinię

Kofejto - Juhfark BIO 2017

Kofejto - Juhfark BIO 2017

  • Objętość: 750ml
  • Smak: wytrawny
  • Kolor: Białe
  • Kraj pochodzenia: Węgry
  • Zawartość alkoholu: 12%
  • Temperatura podawania: 10-12 °C
  • Produkowane ze szczepu: Juhfark
  • Region: Somlo

Produkty powiązane

30 innych produktów w tej samej kategorii: