Kofejto - Juhfark 2017

Kofejto - Juhfark BIO 2017

Ocena:
Smak
Wytrawne
Kraj pochodzenia
Węgry
Region
Somlo
Szczep
Juhfark
Objętość
750ml
Kolor
Białe
Zawartość alkoholu
12%
Temperatura podawania
10-12 °C

78,99 zł

Opis

Juhfark to sławna odmiana endemiczna z Somlo. Trudna w uprawie, niełatwa w degustacji, a jednak jest legendą nie od dziś. Najlepiej wyraża ascetyczne piękno bazaltowego siedliska wygasłego wulkanu. Ma też wieloletni potencjał dojrzewania w butelce. Péter Tóth uprawia juhfarka ekologicznie od ponad dekady. Fermentacja i dojrzewanie w beczkach z węgierskiego dębu. Niezwykły bukiet: ziemisty, skalny, dymny i ziołowy, z niuansami jogurtu, rzecz jasna naturalnego. Wyraźna, ale przyjazna kwasowość, wytrawne w smaku, przy tym mineralnie świeże i trwałe. 

Wino biodynamiczne.

Wino w ocenie specjalistów
"Zrodzony z wulkanu, dymny, choć nasycony owocem, z nutami cytryn, żwiru, kompleksowy i bardzo jeszcze młody „barani ogonek”. Na podniebieniu oleisty, o dobrej kwasowości, strukturalny, lekki, ale i kamienny. Odświeżający jak woda z górskiego potoku".
- Tomasz Prange-Barczynski, Winicjatywa.pl

Najlepiej podawać do

Charakterystyczne aromaty

o producencie wina

manufacturer-picture

Kofejto Pince BIO

Nazwa winiarni oznacza „kamieniołom”, co doskonale oddaje charakter miejsca, z którego pochodzą wina i nawiązuje też do rzeczywistego kamieniołomu, który kiedyś znajdował się nieopodal winnic.

Winnica

Wydawałoby się, że w obecnych czasach takie projekty jak Kőfejtő nie mogą się udać. Gdy w Somló w siłę rośnie jedna duża winiarnia, pojawiają się na szczęście tacy winiarze jak Péter Tóth, który posiadając niemal mikroskopijny areał postanawia zająć się produkcją wina. Trzeba im kibicować. 

Szczepy

Samo Somló to kieszonkowa apelacja, obejmująca zaledwie 580 ha winnic. Péter posiada na własność 1 ha w zachodniej części masywu, ale dodatkowe 3 ha udało mu się wydzierżawić. Wśród nich są też działki na Ság, bliźniaczym wzniesieniu położonym kilkanaście kilometrów na północny-zachód od bardziej znanego Somló. Winiarz uprawia cztery najpopularniejsze w regionie odmiany, a więc Furmint, Hárslevelű, Olaszrizlingz i Juhfark, ale jako jeden z niewielu producentów ma w swojej ofercie również wino czerwone stanowiące kupaż Cabernet Sauvignon i Syrah. 

Historia

Rodzina Pétera ma całkiem bogate tradycje winiarskie na Somló, ale dopiero gdy w 2008r. on sam przejął rodzinną działkę, projekt nabrał nowej energii. Pierwsze wina zostały zabutelkowane w 2011r., a po kilku latach wykrystalizował się styl winiarza. Z jednej strony pozostaje on wierny wulkanicznemu charakterowi Somló, tej niepodrabialnej mineralności i strukturze, jaką mają tutejsze wina, ale w przeciwieństwie do wielu miejscowych producentów potrafi ja też wygładzić, sprawić by cieszyły nas już za młodu i nie potrzebowały długiego dojrzewania w butelkach.

Klimat / Gleba

Wyrastający pośród równego terenu wierzchołek Somló nie pozostawia wątpliwości, że mamy do czynienia z wygasłym wulkanem. To zaś w oczywisty sposób przenosi się na miejscowe terroir, gdyż winorośle rosną tutaj na podlegającej erozji bazaltowej glebie mającej oczywiście pochodzenie wulkaniczne. Przekłada się to na wyraźną mineralność i mocną kwasowość wyczuwalną w winach z Somló. 

Ocena

1 - ilość opinii

Ciekawe
Bardzo oryginalny smak, takiego wina nigdy wcześniej nie degustowałem.
Dodano przez Jan w dniu 2022-05-17

Inni klienci kupili również