Juhfark to sławna odmiana endemiczna z Somlo. Trudna w uprawie, niełatwa w degustacji, a jednak jest legendą nie od dziś. Najlepiej wyraża ascetyczne piękno bazaltowego siedliska wygasłego wulkanu. Ma też wieloletni potencjał dojrzewania w butelce. Péter Tóth uprawia juhfarka ekologicznie od ponad dekady. Fermentacja i dojrzewanie w beczkach z węgierskiego dębu. Niezwykły bukiet: ziemisty, skalny, dymny i ziołowy, z niuansami jogurtu, rzecz jasna naturalnego. Wyraźna, ale przyjazna kwasowość, wytrawne w smaku, przy tym mineralnie świeże i trwałe.
Wino biodynamiczne.
BRAK W MAGAZYNIE
Wino w ocenie specjalistów
"Zrodzony z wulkanu, dymny, choć nasycony owocem, z nutami cytryn, żwiru, kompleksowy i bardzo jeszcze młody „barani ogonek”. Na podniebieniu oleisty, o dobrej kwasowości, strukturalny, lekki, ale i kamienny. Odświeżający jak woda z górskiego potoku".
- Tomasz Prange-Barczynski, Winicjatywa.pl