Wina Dalmacji (Chorwacja)

Bura - Rukatac BIO
  • Rukatac
  • Chorwacja
  • Wytrawne
Wina z Chorwacji

Bura - Rukatac BIO

15767
Objętość: 750ml Smak: wytrawne Kolor: Białe Kraj pochodzenia: Chorwacja Zawartość alkoholu: 13% Temperatura podawania: 8-10°C Produkowane ze szczepu: Rukatac Region: Dalmacja
47,99 zł
Bura - Plavac Mali BIO
  • Plavac
  • Chorwacja
  • Wytrawne
Wina z Chorwacji

Bura - Plavac Mali BIO

15766
Objętość: 750ml Smak: wytrawne Kolor: Czerwone Kraj pochodzenia: Chorwacja Zawartość alkoholu: 13% Temperatura podawania:12-16°C Produkowane ze szczepu: Plavac Region: Dalmacja
47,99 zł
Bura Galerija 2018 BIO
  • Plavac
  • Chorwacja
  • Wytrawne
Wina z Chorwacji

Bura - Galerija 2021 BIO

15765
Objętość: 750ml Smak: wytrawne Kolor: Czerwone Kraj pochodzenia: Chorwacja Zawartość alkoholu: 13% Temperatura podawania: 16-18°C Produkowane ze szczepu: 60% Plavac Mali, 35% Marselan, 5% Cabernet Sauvignin Region: Dalmacja
69,99 zł
Bura Marica Plavac Mali 2018 Mrgudic BIO
  • Plavac
  • Chorwacja
  • Wytrawne
Objętość: 750ml Smak: wytrawne Kolor: Czerwone Kraj pochodzenia: Chorwacja Zawartość alkoholu: 14 % Temperatura podawania: 12-16°C Produkowane ze szczepu: Plavac Mali Region: Dalmacja
72,99 zł
Bura - Mrgudic Plavac Mali...
  • Plavac
  • Chorwacja
  • Wytrawne
Objętość: 750ml Smak: wytrawne Kolor: Różowe Kraj pochodzenia: Chorwacja Zawartość alkoholu: 13,5 % Temperatura podawania: 12-16°C Produkowane ze szczepu: Plavac Mali Sivi Region: Dalmacja
76,99 zł
Ivan Buhac - Chardonnay Suho Jezero 2021
  • Chardonnay
  • Chorwacja
  • Wytrawne
Objętość: 750ml Smak: Wytrawne Kolor: Białe Kraj pochodzenia: Chorwacja Zawartość alkoholu: 13,5 % Temperatura podawania: 8-10°C Produkowane ze szczepu: Chardonnay Region: Slawonia
127,99 zł
Bura Mare Postup 2018 Mrgudic
  • Plavac
  • Chorwacja
  • Wytrawne
Objętość: 750ml Smak: wytrawne Kolor: Czerwone Kraj pochodzenia: Chorwacja Zawartość alkoholu: 15% Temperatura podawania: 12-16°C Produkowane ze szczepu: Plavac  Mali Region: Dalmacja
165,99 zł
Bura Benmosche Family Zinfandel 2016 BIO
  • Zinfandel
  • Chorwacja
  • Wytrawne
Objętość: 750ml Smak: wytrawne Kolor: Czerwone Kraj pochodzenia: Chorwacja Zawartość alkoholu: 15% Temperatura podawania: 12-16°C Produkowane ze szczepu: 85% Zinfandel, 10% Merlot, 5% Cabernet Sauvigon Region: Dalmacja
175,99 zł
Bura Benmosche Famiy Dingac 2016 BIO
  • Plavac
  • Chorwacja
  • Półwytrawne
Objętość: 750ml Smak: półwytrawne Kolor: Czerwone Kraj pochodzenia: Chorwacja Zawartość alkoholu: 14,5% Temperatura podawania: 12-16°C Produkowane ze szczepu: Plavac Mali Region: Dalmacja
195,99 zł

Dalmacja jest jednym z czterech regionów winiarskich w Chorwacji i obejmuje teren od Zadaru i jego okolic po Konavle na południowym końcu kraju. Właśnie w tym regionie znaleziono najstarsze zapisy dotyczące uprawy winorośli na rodzimym gruncie, a w jego dalmatyńskiej części tradycyjnie produkuje więcej czerwonych niż białych win. Dalmacja ma jedne z najpiękniejszych winnic w Chorwacji, które obejmują trudno dostępne i wymagające zbocza, gdzie rosną winorośle najwyższej jakości, z których wytwarza się świetne wina.

Cała ta kraina obejmuje trzy regiony dalmackie – Dalmacja Północna, Pogórze Dalmackie, Dalmacja Środkowo – Południowa. W tych regionach częściej spotykane są czerwone wina,
a najbardziej...

Czytaj więcej

Dalmacja jest jednym z czterech regionów winiarskich w Chorwacji i obejmuje teren od Zadaru i jego okolic po Konavle na południowym końcu kraju. Właśnie w tym regionie znaleziono najstarsze zapisy dotyczące uprawy winorośli na rodzimym gruncie, a w jego dalmatyńskiej części tradycyjnie produkuje więcej czerwonych niż białych win. Dalmacja ma jedne z najpiękniejszych winnic w Chorwacji, które obejmują trudno dostępne i wymagające zbocza, gdzie rosną winorośle najwyższej jakości, z których wytwarza się świetne wina.

Cała ta kraina obejmuje trzy regiony dalmackie – Dalmacja Północna, Pogórze Dalmackie, Dalmacja Środkowo – Południowa. W tych regionach częściej spotykane są czerwone wina,
a najbardziej znanym szczepem jest plavac mali. Te wina charakteryzują się wysokim poziomem alkoholi, ciężkością. Zagłębiem plavaca to głównie zielony Półwysep Pelješac.

 

Plavac mali z czarnych winogron i pošip z białych to fundamenty dalmatyńskiego winiarstwa, ale to co przyciąga uwagę wielu entuzjastów to z pewnością duża liczba odmian rodzimych, takich jak kujundžuša, plavina, maraština, bogdanuša, debit, itp., których potencjał docenia coraz więcej dalmatyńskich winiarzy. Wśród tych odmian są tribidrag, crljenak czyli zinfandel, który został odkryty jako jeden z przodków odmiany plavac mali. Sam plavac mali najlepiej rośnie na stromych zboczach Pelješca, Hvaru i Braču, skąd roztacza się niezapomniany widok na błękit Adriatyku i odległy horyzont.

 

Oprócz wspomnianych wysp, Korčula zajmuje również ważne miejsce w tym regionie winiarskim, ponieważ z niej pochodzą grk i pošip, rodzime odmiany białych winorośli, z których produkowane są wysokiej jakości, szczególnie cenione białe wina. W pobliżu Szybenika, Primoštenu i Nadine udają się również odmiany babić i debit, jak również międzynarodowe odmiany czarnych winogron, które są uprawiane również w okolicach Dubrownika i w Konavle. Na południu Chorwacji rośnie inna interesująca odmiana - dubrownicka malvasia, winorośl, z której winogron, poprzez przesuszanie owoców, powstają wytrawne oraz słodkie wina. W ciągu ostatnich dziesięciu lat stale rośnie liczba drobnych producentów wina w całej Dalmacji, którzy wykorzystują najbardziej zaawansowane technologie i wydobywają najlepsze z tego, co daje im natura, jednocześnie zdobywając międzynarodowe nagrody za jakość.

Pokaż mniej