Nowe produkty

Promocje

Wina Dalmacji (Chorwacja)

Dalmacja jest jednym z czterech regionów winiarskich w Chorwacji i obejmuje teren od Zadaru i jego okolic po Konavle na południowym końcu kraju. Właśnie w tym regionie znaleziono najstarsze zapisy dotyczące uprawy winorośli na rodzimym gruncie, a w jego dalmatyńskiej części tradycyjnie produkuje więcej czerwonych niż białych win. Dalmacja ma jed...

Dalmacja jest jednym z czterech regionów winiarskich w Chorwacji i obejmuje teren od Zadaru i jego okolic po Konavle na południowym końcu kraju. Właśnie w tym regionie znaleziono najstarsze zapisy dotyczące uprawy winorośli na rodzimym gruncie, a w jego dalmatyńskiej części tradycyjnie produkuje więcej czerwonych niż białych win. Dalmacja ma jedne z najpiękniejszych winnic w Chorwacji, które obejmują trudno dostępne i wymagające zbocza, gdzie rosną winorośle najwyższej jakości.

Cała ta kraina obejmuje trzy regiony dalmackie – Dalmacja Północna, Pogórze Dalmackie, Dalmacja Środkowo – Południowa. W tych regionach częściej spotykane są czerwone wina,
a najbardziej znanym szczepem jest plavac mali. Te wina charakteryzują się wysokim poziomem alkoholi, ciężkością. Zagłębiem plavaca to głównie zielony Półwysep Pelješac.

 

Plavac mali z czarnych winogron i pošip z białych to fundamenty dalmatyńskiego winiarstwa, ale to co przyciąga uwagę wielu entuzjastów to z pewnością duża liczba odmian rodzimych, takich jak kujundžuša, plavina, maraština, bogdanuša, debit, itp., których potencjał docenia coraz więcej dalmatyńskich winiarzy. Wśród tych odmian są tribidrag, crljenak czyli zinfandel, który został odkryty jako jeden z przodków odmiany plavac mali. Sam plavac mali najlepiej rośnie na stromych zboczach Pelješca, Hvaru i Braču, skąd roztacza się niezapomniany widok na błękit Adriatyku i odległy horyzont.

 

Oprócz wspomnianych wysp, Korčula zajmuje również ważne miejsce w tym regionie winiarskim, ponieważ z niej pochodzą grk i pošip, rodzime odmiany białych winorośli, z których produkowane są wysokiej jakości, szczególnie cenione białe wina. W pobliżu Szybenika, Primoštenu i Nadine udają się również odmiany babić i debit, jak również międzynarodowe odmiany czarnych winogron, które są uprawiane również w okolicach Dubrownika i w Konavle. Na południu Chorwacji rośnie inna interesująca odmiana - dubrownicka malvasia, winorośl, z której winogron, poprzez przesuszanie owoców, powstają wytrawne oraz słodkie wina. W ciągu ostatnich dziesięciu lat stale rośnie liczba drobnych producentów wina w całej Dalmacji, którzy wykorzystują najbardziej zaawansowane technologie i wydobywają najlepsze z tego, co daje im natura, jednocześnie zdobywając międzynarodowe nagrody za jakość.

Więcej

Wina Dalmacji (Chorwacja) Jest 8 produktów.

Pokazuje 1 - 8 z 8 elementów
  • Bura - Plavac Mali 2019 BIO

    Najważniejszy szczep Dalmacji, plavac, w bardzo owocowym wydaniu. Znajduje on na pięknym i górzystym Półwyspie Peljesac znakomite warunki do pełnej dojrzałości. Organiczna uprawa winorośli, ręczny zbiór winogron. Fermentacja na drożdżach rdzennych i dojrzewanie przez cztery miesiące w stalowych kadziach. Dzięki temu plavac zachowuje świeży i lekki...

    40,99 zł
  • Bura - Rukatac 2019 BIO

    Biała lokalność ze słonecznej Dalmacji to wino ze szczepu rukatac, bardziej znanego jak marastina. Organiczna uprawa winorośli, ręczny zbiór winogron. Fermentacja na drożdżach rdzennych i dojrzewanie przez cztery miesiące w stalowych kadziach. Maceracja skórek trwała siedem dni, więc ów młodzieńczy rukatac delikatnie zbliża się do stylistyki win...

    41,99 zł
  • Bura - Galerija 2018 BIO

    Ivona Bura w każdym roczniku sama projektuje inną etykietę ze swoim obrazem. Za malarską szatą kryje się kupaż plavaca z aromatycznym szczepem francuskim o nazwie marselan. Organiczna uprawa winorośli, ręczny zbiór winogron z winnic o łagodnym nachyleniu. Fermentacja na drożdżach rdzennych. Wino dojrzewało trzy miesiące w kadziach i cztery w używanych...

    59,99 zł
  • Bura - Mrgudic Marica Plavac Mali 2018 BIO

    Rasowy plavac mali z Półwyspu Peljesac korzysta z stromo położonych winnic na wapiennym podkładzie. Organiczna uprawa winorośli, ręczny zbiór winogron. Fermentacja na drożdżach rdzennych. Wino dojrzewało pół roku w używanych beczułkach z francuskiego dębu, a po niewielkiej filtracji jeszcze rok w butelkach. Solidnej budowy wino, oparte na wyczuwalnej...

    63,99 zł
  • Bura - Mrgudic Plavac Mali Sivi 2019 BIO

    Pomarańczowa mutacja znajomej czerwonej odmiany winogron. Winogrona Plavac mali sivi są wynikiem spontanicznych mutacji standardowych winogron genotypu Plavac mali. Kiście winogron są szare i dają pełne wino o wyraźnych owocowych aromatach. W ciągu ostatnich 3 lat rodzina Bura wydzieliła niewielką działkę tej niedawno odkrytej mutacji. To pierwsze na...

    69,99 zł
  • Bura - Mrgudic Mare Postup 2018 BIO

    Pod trudnym do wymówienia nazwiskiem Mrgudic kryje się dwanaście pokoleń winiarzy dalmackich... We wspólnym projekcie z rodziną Bura poznajemy plavac mali z najlepszych siedlisk. Apelacja Postup powstała w 1967 roku. Na trzech własnych hektarach winiarze z obu familii starannie i ekologicznie uprawiają winorośl. Fermentacja na rdzennych drożdżach,...

    139,99 zł
  • Bura - Benmosche Family Zinfandel 2016 BIO

    Robert Benmosche to amerykański inwestor, który pod urokiem plavaca postanowił robić wina w wybitnych siedliskach Półwyspu Peljesac we współpracy z rodziną Bura. A że zinfandel, ukochane dziecko kalifornijskich winnic, ma wspólny rodowód z włoskim primitivo i dalmackim crljeniakiem kasteljanskim to nie zaskakuje jego obecność w Chorwacji. Nasadzenia...

    149,99 zł
  • Bura - Benmosche Family Dingac 2016 BIO

    Robert Benmosche to amerykański inwestor, który pod urokiem plavaca postanowił robić wina w wybitnych siedliskach Półwyspu Peljesac we współpracy z rodziną Bura. Plavac mali w najlepszym wydaniu, ze swojej małej ojczyzny, sławnej apelacji Dingac. Bardzo ograniczone zbiory, tylko pół kilograma owoców z krzaka. Umożliwia to roczną produkcję na poziomie...

    166,99 zł
Pokazuje 1 - 8 z 8 elementów