Pomarańczowa mutacja znajomej czerwonej odmiany winogron. Winogrona Plavac mali sivi są wynikiem spontanicznych mutacji standardowych winogron genotypu Plavac mali. Kiście winogron są szare i dają pełne wino o wyraźnych owocowych aromatach. W ciągu ostatnich 3 lat rodzina Bura wydzieliła niewielką działkę tej niedawno odkrytej mutacji. To pierwsze na świecie zrównoważone winnice tej odmiany. Uprawiane ekologicznie i zbierane ręcznie.
Plavac Sivi był macerowany w otwartych kadziach przez 10 dni w kontrolowanej temperaturze max 20°C. Stąd przepiękny kolor zbliżony do koloru pomarańczowej krewetki.
Po odciśnięciu moszczu, wino fermentowało na naturalnych drożdżach przez okres miesiąca. Następnie dojrzewało w używanych beczkach ze slawońskiego dębu i w butelce.
Wino pochodzi z upraw organicznych,
Wszystko w tym winie jest ekscytujące i wyjątkowe!
Intensywny kolor różowo-pomarańczowego złota - krystalicznie czysty. Intensywny zapach dojrzałych moreli, żółtych śliwek i żółtych róż. Na podniebieniu świeżość zrównoważona ciałem i mocą. Wyczuć można dojrzały egzotyczny rabarbar, morele, białą wiśnię i zioła śródziemnomorskie.
Biorąc pod uwagę taniny pochodzące z kontaktu ze skórką, wino to jest bardzo wszechstronne i można je spożywać z szeroką gamą produktów spożywczych. Spróbuj z aromatycznymi serami, pieczoną rybą lub skorupiakami.
Również będzie wybornie smakowało do picia solo.