Bura - Mrgudic Plavac Mali Sivi 2022 BIO
Bura - Mrgudic Plavac Mali Sivi
Bura - Mrgudic Plavac Mali Sivi 2022 BIO
Bura - Mrgudic Plavac Mali Sivi

Bura - Mrgudic Plavac Mali Sivi 2022 BIO

Ocena:
Smak
Wytrawne
Kraj pochodzenia
Chorwacja
Region
Dalmacja
Szczep
Plavac
Objętość
750ml
Kolor
Różowe
Zawartość alkoholu
13,5%
Temperatura podawania
14-16 °C

76,99 zł

Opis

Pomarańczowa mutacja znajomej czerwonej odmiany winogron. Winogrona Plavac mali sivi są wynikiem spontanicznych mutacji standardowych winogron genotypu Plavac mali. Kiście winogron są szare i dają pełne wino o wyraźnych owocowych aromatach. W ciągu ostatnich 3 lat rodzina Bura wydzieliła niewielką działkę tej niedawno odkrytej mutacji. To pierwsze na świecie zrównoważone winnice tej odmiany. Uprawiane ekologicznie i zbierane ręcznie.

Plavac Sivi był macerowany w otwartych kadziach przez 10 dni w kontrolowanej temperaturze max 20°C. Stąd przepiękny kolor zbliżony do koloru pomarańczowej krewetki.

Po odciśnięciu  moszczu, wino fermentowało na naturalnych drożdżach przez okres miesiąca. Następnie dojrzewało w używanych beczkach ze slawońskiego dębu i w butelce.

Wino pochodzi z upraw organicznych,

Wszystko w tym winie jest ekscytujące i wyjątkowe!

Intensywny kolor różowo-pomarańczowego złota - krystalicznie czysty. Intensywny zapach dojrzałych moreli, żółtych śliwek i żółtych róż. Na podniebieniu świeżość zrównoważona ciałem i mocą. Wyczuć można dojrzały egzotyczny rabarbar, morele, białą wiśnię i zioła śródziemnomorskie.

Biorąc pod uwagę taniny pochodzące z kontaktu ze skórką, wino to jest bardzo wszechstronne i można je spożywać z szeroką gamą produktów spożywczych. Spróbuj z aromatycznymi serami, pieczoną rybą lub skorupiakami.

Również będzie wybornie smakowało do picia solo.

Najlepiej podawać do

Charakterystyczne aromaty

o producencie wina

manufacturer-picture

Bura-Mrgudić

Nasz chorwacki typ z południa kraju. Półwysep Peljesac i wszystko czego możemy oczekiwać z regionu o charakterze wyspiarskim z endemicznymi odmianami.

Winnica
Siedziba producenta znajduje się w miejscowości Potomje na Półwyspie Peljesac. To południowa Dalmacja, w regionie administrowanym przez znany i lubiany Dubrownik. W krajobraz popularnej destynacji wakacyjnej wpisane są wapienne góry, piniowe lasy, błękit Adriatyku i czasem stromo położone winnice.

Historia
Winnica Bura jest wynikiem wytrwałości, tradycji i kreatywności rodziny Bura w produkcji win gatunkowych. Rodzina Bura zajmuje się winnicą od 5 pokoleń i uprawia winnice na półwyspie Pelješac, na południu Dalmacji w Chorwacji.

To mała ojczyzna znakomitych win czerwonych ze szczepu plavac mali, zwłaszcza ze sławnej apelacji Dingac. Ich twórcą jest Niko Bura, autorytet nie tylko na półwyspie, ale na skalę kraju. Jego rodzinna winiarnia tworzy wina od pięciu pokoleń, z tradycją sięgającą 1860 roku. Winiarnia Bura – Mrgudic produkuje wina ekologiczne.


Plavac Mali oraz Rukatac to nasze typy win idealnych do grilla. To pierwsze sprawdzi się świetnie z grillowanymi mięsami, natomiast to drugie będzie znakomitym połączeniem do ryby.

Szczepy
Plavac mali, zifandel, merlot, cabernet sauvignon, rukatac.

Klimat / Gleba
Winnice Bura położone są na żwirowych tarasach, bogatych w minerały, zwłaszcza potas. Bogactwo potasu jest prawdopodobnie najważniejszym czynnikiem wpływającym na jakość winogron i wina Dingač. Winnice skierowane na południe, w kierunku morza, na wysokości od 300 m do 150 m., na zboczu, na którym nachylenie dochodzi do 50 stopni. Panuje tu klimat śródziemnomorski, średnio 2650 godzin nasłonecznienia w ciągu roku. Flora i fauna jest typowa dla Morza Śródziemnego.

Ocena

Obecnie brak recenzji tego produktu.

Inni klienci kupili również