Wina Waipara (Nowa Zelandia)

Nowa Zelandia leży na dwóch wyspach: Północnej i Południowej, które oferują odmienne warunki geograficzne. Na cieplejszej Wyspie Północnej panuje umiarkowany morski klimat, na Wyspie Południowej jest chłodniej. Charakterystyczne wino z Nowej Zelandii ma bardzo intensywny aromat owocowy i rześką kwasowość.

Waipara, to uznany region winiarski w North Canterbury, znajduje się 60 km na północ od Christchurch na Wyspie Południowej. Stolicą regionu jest Waipara - małe miasteczko w północnej części wyspy, nad brzegiem rzeki Waipara. Jego nazwa tłumaczy się jako „Błotnista woda”, wai oznacza wodę, a para oznacza błoto. 

 

Charakterystyczne wina regionu Waipara

 

Czytaj więcej

Nowa Zelandia leży na dwóch wyspach: Północnej i Południowej, które oferują odmienne warunki geograficzne. Na cieplejszej Wyspie Północnej panuje umiarkowany morski klimat, na Wyspie Południowej jest chłodniej. Charakterystyczne wino z Nowej Zelandii ma bardzo intensywny aromat owocowy i rześką kwasowość.

Waipara, to uznany region winiarski w North Canterbury, znajduje się 60 km na północ od Christchurch na Wyspie Południowej. Stolicą regionu jest Waipara - małe miasteczko w północnej części wyspy, nad brzegiem rzeki Waipara. Jego nazwa tłumaczy się jako „Błotnista woda”, wai oznacza wodę, a para oznacza błoto. 

 

Charakterystyczne wina regionu Waipara

 

Region Waipara ma reputację obszaru premium dla produkcji win ze szczepów Pinot Noir, Riesling i Chardonnay. Winorośl została po raz pierwszy zasadzona w tym okręgu w 1981 r., Chociaż komercyjne uprawianie wina tak naprawdę rozpoczęło się dopiero w 1990 r.

Sława regionu Waipara jest powiązana od lat 80. XX wieku z odmianą Sauvignon Blanc, która tutaj daje wina o wyjątkowo silnym aromacie. Specyficzny charakter tutejszego sauvignon przypisuje się chłodnemu, lecz stabilnemu klimatowi Wyspy Południowej, który sprawia, że owoce dojrzewają powoli i mogą osiągnąć wysoką kwasowość i złożony aromat.

W regionie Waipara, królują też inne białe odmiany: Chardonnay, Riesling i Gewurztraminer, które stanowią źródło około 90% win produkowanych w Nowej Zelandii. Czerwone wina produkuje się najczęściej ze szczepów: Pinot Noir, Cabernet Sauvignon i Merlot, które z innymi, rzadziej uprawianym w Waiparze  szczepami czerwonych winogron, odpowiadają za 10% produkcji kraju.

 

Region Waipara w ofercie Rafa Wino

Wino Whistling Track Sauvignon Blanc - to aromatyczny nowozelandzki sauvignon w bardzo atrakcyjnej cenie.

Pokaż mniej